6°C

Policija po nasilju v Kapitolu aretirala 68 ljudi, umrle štiri osebe

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
U.Z. /STA /
KOMENTARJI
598
Policija v Washingtonu je sporočila, da so v nasilnem vdoru privržencev predsednika ZDA Donalda Trumpa v poslopje ameriškega kongresa umrle štiri osebe. Tri smrti niso bile povezane z nasiljem, ampak so se zgodile iz zdravstvenih razlogov. Aretirala je 68 ljudi, zaplenila nekaj kosov orožja in odkrila dve bombi. Napadalcem na kongres po poročanju medijev grozi do 10 let zapora. Nasilni vdor v kongres je pretresel Washington in svet, vendar procesa potrditve Bidnove zmage nad Trumpom ni ustavil.

VEČ VIDEOVSEBIN

05:43

Iz SVETA: V izgredih umrli štirje ljudje

05:33

Iz SVETA: Nataša Briški o razmerah v Washingtonu

Ženska, ki so jo ustrelili policisti, je umrla, ko je množica skušala vdreti skozi zabarikadirana vrata kongresne dvorane, pred katerimi so bili kongresni policisti, ki so začeli streljati. Odpeljali so jo v bolnišnico, kjer je umrla. 

Oblasti so potrdile, da gre za 35-letno veteranko ameriških zračnih sil Ashli Babbitt iz Marylanda, ki jo je ustrelil kongresni policist. Slednji je zdaj na prisilnem dopustu, stekla pa je preiskava dogodka. Babbitt je bila pripadnica gibanja teorije zarote QAnon, ki podpira Trumpa.

Ashli Babbitt
Ashli BabbittFOTO: Profimedia

Po besedah šefa policije Washingtona Roberta Conteeja so na območju kongresne palače umrli še trije ljudje, ženska in dva moška, a naj njihove smrti ne bi bile povezane z nasiljem. Vsi trije naj bi "doživeli zdravstvene krize, ki so vodile v njihovo smrt", je dejal novinarjem.

Policija prijela 68 ljudi 

Washingtonska policija je potrdila, da so zaradi nemirov aretirali skupaj 60 moških in osem žensk, pri čemer je le ena oseba iz prestolnice. Po poročanju ameriške televizije Fox News napadalcem na kongres grozi do 10 let zaporne kazni.

Veliko protestnikov je policija aretirala zaradi kršitev policijske ure, pa tudi zaradi nošenja orožja brez dovoljenja. Zaplenili so nekaj kosov orožja in našli tudi dve bombi. Ena je bila nastavljena pred sedež demokratske stranke v Washingtonu, druga pred sedež republikanske stranke. Na območju kongresa so v vozilu odkrili tudi puško in molotovko. 

FBI že zbira informacije, ki bi jim pomagale identificirati, kdo je bil iniciator nasilja Trumpovih podpornikov, ki so vdrli v stavbo kongresa in jo razdejali. Ljudi pozivajo, naj jim posredujejo fotografije in posnetke znotraj stavbe in od zunaj. "Če ste bili priče nasilnim dejanjem, vas pozivamo, da nam posredujete informacije, fotografije in posnetke. Naš cilj je ohraniti ustavno pravico javnosti do protestov z zaščito vseh pred nasiljem in drugimi kriminalnimi dejavnostmi," so zapisali.

Ameriška policija ima sicer pri iskanju napadalcev na voljo bogato zalogo njihovih fotografij, s katerimi obiskuje hotele, restavracije, postaje, letališča in iščejo napadalce na kongres. "Vse bomo identificirali in našli, Vsak bo odgovarjal," je zagotovil Contee.

Trumpovi podporniki, ki med napadom na kongres niso nosili zaščitnih mask, saj med njimi velja prepričanje, da novi koronavirus ne obstaja, so se po vdoru v kongresno palačo množično fotografirali in posnetke objavljali na družbenih medijih. V kongresu so nosili konfederacijske zastave med drugim pa so celo odstranili ameriško zastavo in izobesili Trumpovo.

Washingtonu je priskočil na pomoč guverner New Yorka Andrew Cuomo, ki v prestolnico do konca Bidnove inavguracije, ki bo 20. januarja, pošilja 1000 pripadnikov nacionalne garde. Podobno ukrepajo tudi druge zvezne države ZDA. 

Zakaj ni bilo bolje poskrbljeno za varnost?

Kongresno palačo in okoliške pisarniške palače sicer varuje kongresna policija, ki ima 2000 pripadnikov. Nadnje je v sredo prišlo več tisoč razjarjenih Trumpovih podpornikov, med katerimi so bili tudi oboroženi posamezniki. Nekdanji šef policije WashingtonaDavid Ramseymeni, da do vdora ne bi smelo priti.

Glavno vprašanje, ki se sedaj zastavlja je, zakaj ni bilo bolje poskrbljeno za varnost. Opozoril je bilo več kot dovolj, saj so Trumpovi podporniki od volitev naprej kovali akcije proti legitimnemu izidu v podporo predsedniku, kar je bilo objavljeno na družbenih medijih. Tam so bile razprave o načrtovanju pohoda na Washington z orožjem, o vstaji, o uporu, o kaznovanju izdajalcev in podobno, menijo poznavalci.

Večina komentatorjev meni, da je na prvem mestu odpovedala domišljija. Redki so resno razmišljali, da lahko desničarski nezadovoljneži izvedejo tak napad. Povsem je spodletelo kongresni policiji, ki se na podobne grožnje v Washingtonu pripravljajo ponavadi več tednov ali celo mesecev ob sodelovanju agencij zvezne vlade in mesta Washington. Županja Muriel Bowserje že konec decembra poklicala na pomoč nacionalno gardo.

V sredo so namestili le okoli 340 vojakov, vendar za zavarovanje mesta in ne zveznih objektov. Za to so odgovorne druge agencije zvezne vlade. Za kongres kongresna policija, ki bi se morala pripraviti in poklicati na pomoč nacionalno gardo, ministrstvo za domovinsko varnost in druge.

Potem, ko je do vdora že prišlo, so minile štiri ure, preden so prispele okrepitve. Predsednik Trump je osebno zavračal napotitev nacionalne garde in dovoljenje je potem izdal podpredsednik ZDA Mike Pence.

Spomnimo

V Washingtonu je sprva potekal shod v podporo Trumpu. Zbrala se je množica ljudi, ki nasprotuje slovesu dosedanjega predsednika. A Trump, ki ne priznava poraza na volitvah, je svoje privržence med govorom pred Belo hišo pozval, naj gredo nad kongres, sam pa se je umaknil v Belo hišo. Jezni Trumpovi podporniki so nato prebili varnostne barikade in vstopili v Kapitol, kjer so preštevali glasove. V zgradbo sicer lahko vstopijo le posamezniki, ki imajo akreditacijo.

Štetje glasov so prekinili, stekla je evakuacija. Zaposlenim, ki so bili takrat v zgradbi, so svetovali, naj se zaprejo v svoje pisarne.

PREBERI ŠE
Več ur po nasilnem vdoru v kongres znova steklo potrjevanje Bidnove zmage

Množica izgrednikov je očitno presenetila kongresno policijo, ki je poskušala poslopje zavarovati z barikadami, a je bila nemočna. Contee je dejal, da so protestniki, ki so jih demokrati označili za drhal, napadli kongresne policiste s kemičnimi sredstvi, podobnimi solzivcu. Washingtonska policija je na pomoč poslala okrepitve, prispele so tudi policijske enote iz sosednjih držav. Mobiliziranih je bilo več kot tisoč pripadnikov nacionalne garde in preiskovalci pravosodnega ministrstva. Preseneča sicer, da je bilo za varnost tako slabo poskrbljeno.

Da bi razgnala protestnike, ki so vdrli v stavbo, je županja Washingtona Muriel Bowser razglasila policijsko uro, ki se je začela ob 18. po lokalnem času (opolnoči po našem) in bo trajala do šestih zjutraj.  Poudarila je, da je vedenje Trumpovih podpornikov sramotno, nedomoljubno in predvsem nezakonito. "Ohranili bomo zakon in red. Takšnega vedenja ne bomo prenašali," je dejala. Približno štiri ure po vdoru je policistom uspelo zagotoviti varnost v kongresu in odstraniti še zadnjega protestnika, nato pa so začeli proti njim ukrepati še pred poslopjem. 

Nasilni vdor v kongres je pretresel Washington in svet, vendar procesa potrditve Bidnove zmage nad Trumpom ni ustavil.

PREBERI ŠE
Ameriški kongres potrdil zmago Bidna, Trump napovedal miren prenos oblasti