Tujina

Napad v Franciji: osumljenec o učitelju poizvedoval med učenci

Pariz, 18. 10. 2020 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
326

Znane so nove podrobnosti o petkovem napadu na učitelja. Žrtev je v predmestju Pariza obglavil 18-letni ruski begunec čečenskega porekla. Pred napadom je pristopil do učencev šole in jim rekel, naj mu pokažejo omenjenega učitelja. Trenutno je sicer priprtih 11 oseb, med njimi sta tudi oče enega od učencev in pridigar, ki so ga francoski mediji označili za radikalnega islamista. Danes so aretirali še eno osebo, a podrobnosti o aretaciji še niso razkrili.

Več videovsebin
  • V spomin na umorjenega učitelja so številni prinesli rože
    00:30
    V spomin na umorjenega učitelja so številni prinesli rože
  • Posnetki s kraja dogodka
    01:06
    Posnetki s kraja dogodka
  • Policija varuje kraj napada
    01:21
    Policija varuje kraj napada
  • Dan po krvavem incidentu
    00:31
    Dan po krvavem incidentu

Domnevnega napadalca Abdulaha Abujezidoviča je v petek popoldne v Éragnyju, na istem območju, kjer so našli truplo žrtve, ustrelila policija. Samuela Patyja, 47-letnega učitelja zgodovine in geografije, je Čečen, rojen v Moskvi, v bližini šole napadel, ker je ta svojim učencem pokazal karikature islamskega preroka Mohameda.

Po navedbah nacionalnega protiterorističnega tožilca Jeana-Francoisa Ricarda je 18-letnik v petek pred napadom pristopil do učencev pred šolo v predmestju severozahodnega Pariza in pri njih pozvedoval o učitelju. Žrtev je napadel, ko se je ta vračala domov, je dejal Ricard.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Abujezidovič, ki sicer policiji ni bil znan, je bil prebivalec Evreuxa, mesta zunaj Pariza, malo več kot uro vožnje od kraja napada. Odgovornost za napad je prevzel na Twitterju, je dejal Ricard. Če je napadalec kadar koli obiskoval srednjo šolo, v kateri je delal umorjeni učitelj, ni znano,  poroča CNN.

Francoski minister za šolstvo Jean-Michel Blanquer je v soboto dejal, da je bil Paty umorjen "ker je poučeval predmet, ki je povezan z enim od strebrov demokracije svobodo izražanja". "Samuel Paty je utelešal najplemenitejše bogastvo naše republike: naše šole. Strahopetno so ga ubili sovražniki svobode. Bili bomo enotni, trdni in odločni," je Blanquer zapisal v tvitu.

Predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je imel napad vse značilnosti "islamističnega terorističnega napada", učitelj pa je bil umorjen, ker je "učil svobodo izražanja". Umor je zgrozil Francijo. V nedeljo po državi zato načrtujejo demonstracije, s katerimi bodo obsodili napad, v sredo pa se bodo učitelju poklonili tudi na državni ravni.

Laurent Nuñez, vodja francoske protiteroristične delovne skupine, je dejal, da je "dejanje preseglo mejo" in da je napad na "svobodo poučevanja barbarsko početje".

Paty na primeru karikatur preroka Mohameda predaval o svobodi izražanja

Med preiskavo so ugotovili, da je Paty organiziral predavanja o svobodi izražanja, v katera je vključil tudi karikature preroka Mohameda, ki jih je objavila satirična revija Charlie Hebdo. 

Karikature je danski časopis prvotno objavil leta 2005, nato pa jih je Charlie Hebdo ponovno objavil leta 2006. Januarja 2015 je bilo zaradi objave v terorističnem napadu v prostorih uredništva časopisa Charlie Hebdo, umorjenih 17 ljudi. Sojenje 14 ljudem se je v Parizu pričelo prejšnji mesec. 

Priprtih 11 oseb, med njimi tudi oče enega od Patyjevih učencev

7. oktobra je oče enega od Patyjevih učencev prek Facebooka pozval k ukrepanju proti Patyu. V objavi ga je poimenoval z imenom in priimkom in od šole zahteval, da ga odpustijo. 8. oktobra je nato glede Patyja vložil pritožbo, 12. oktobra pa svoje nestrinjanje z učiteljevim početjem objavil na YouTube. Paty je nato vložil pritožbo zaradi obrekovanja, je pojasnil tožilec. 

Omenjeni oče in še 10 drugih ljudi je trenutno priprtih. Med njimi sta tudi starša, dedek in brat osumljenca ter pridigar, ki so ga francoski mediji označili za radikalnega islamista. V nedeljo so aretirali še eno osebo, vendar policija podrobnosti o aretaciji še ni razkrila, poroča BBC.

"Šlo je za teroristični napad"

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je bil učitelj "žrtev islamističnega napada". Med govorom na prizorišču napada je dejal, da je bil učitelj "ubit, ker je učence učil svobodo govora ter svobodo do tega, da lahko v nekaj verjamejo, in svobodo, da jim v kaj ni treba verjeti".

Nordine Chaouadi, mama enega od učencev, je dejala, da je učitelj pred prikazom karikatur muslimanske otroke odpeljal iz razreda. "Ni želel, da bi se počutili neprijetno, in to iz čiste dobrote, ker je moral pokazati karikaturo preroka islama. Muslimanskim otrokom je preprosto rekel: 'Pojdite ven, nočem vas prizadeti.' Tako mi je rekel sin," je dejala.

Kot smo že poročali, je napadalec z velikim nožem napadel učitelja in mu odrezal glavo. Po navedbah prič je pri tem vzklikal "Alah akbar", arabsko za "Bog je velik". Po dejanju je stekel stran, a ga je policija izsledila in ubila, saj je grozil tudi njim. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3