Tujina

Napad z ATACMS razdejal letalsko bazo na Krimu, Vovčansk v plamenih

Sevastopol, 17. 05. 2024 10.35 | Posodobljeno pred 27 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

15. maja zvečer je Ukrajina izvedla raketni napad na rusko vojaško letališče Belblek, ki se nahaja v bližini krimskega Sevastopola. Sveže objavljene fotografije, ki so jih posneli sateliti podjetja Maxar, razkrivajo obseg uničenja na letališču. Uničena sta bila prestreznika mig-31 ter mig-29, še eno letalo, su-27, pa je bilo poškodovano. Medtem v harkovski regiji potekajo siloviti spopadi za lokalno strateško pomembna kraja Vovčansk in Lipci. Ruska vojska še vedno napreduje, čeprav je ukrajinskim rezervam uspelo ruski preboj v Vovčansku upočasniti.

Ukrajina je sočasno z rusko ofenzivo v Harkovu sprožila serijo raketnih napadov na rusko vojaško infrastrukturo na Krimu. Proti letališčem so poleteli tako droni kot taktične balistične rakete ATACMS, ki so jih Kijevu dobavile ZDA. Rusko obrambno ministrstvo je navedlo podatke o sestreljenih raketah, nekaj njihovih razbitin tudi pokazalo, ni pa seveda sporočilo, koliko vodenih izstrelkov je uspelo prebiti zračno obrambo in zadeti cilj.

Ugibanja o obsegu škode so prekinile fotografije, ki jih je objavilo zasebno podjetje Maxar Technologies. Tako ukrajinski kot ruski viri se strinjajo, da je v napadu Rusija izgubila dva lovca mig-31, ki lahko nosita tudi hipersonične rakete kinžal, ter mig-29, lovec su-27 pa je bil poškodovan.

Ameriški The Warzone navaja, da je bilo v napadu uničeno tudi skladišče goriva, manjše poškodbe pa so vidne tudi na nekaterih sosednjih objektih. Ob tem dodajajo, da mig-29, ki ga je Rusija upokojila, verjetno ni bil v operativni uporabi in je najbrž služil za vabo. Kljub temu pa je škoda, ki jo je rusko letalstvo utrpelo, precej velika. Predvsem zaradi uničenih prestreznikov mig-31. Sicer ni jasno, če gre za varianto mig-31BM, ki je prilagojena za lansiranje kinžalov. Letala mig-31 so sicer ena največjih groženj za ukrajinsko letalstvo, saj naj bi sestrelila več leta Kijeva. 

Vojaški blogerji znova kritizirajo odnos odgovornih do zaščite letal in pomanjkanje hangarjev, ki da bi lahko precej zmanjšali škodo, saj so Ukrajinci uporabili ATACMS s kasetno bojno glavo. 

Ruske sile nadzorujejo tretjino Vovčanska, vstopile v Lipce

Razmere na harkovskem bojišču pa so še vedno kritične za Ukrajince. Ti so na območje poslali več brigad, ki si prizadevajo zaustaviti rusko napredovanje. V sredo in četrtek se je zdelo, da tempo ruskega napredovanja zaradi okrepitev vendarle upočasnjuje, vendar so posnetki z obronkov Lipcev, ki se nahajajo v topniškem dometu Harkova, razkrili, da so ruske sile v zadnjem dnevu napredovale za približno tri kilometre proti jugu. V Vovčansku naj bi Rusi nadzirali večino severnega dela mesta, vendar se ukrajinska vojska silovito upira. Ruske sile intenzivno bombardirajo mesto, v katerem je pred invazijo živelo okrog 18.000 prebivalcev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 V Pentagonu sicer pravijo, da Harkov ni v neposredni nevarnosti, saj da Rusija na območju nima na voljo dovolj virov za tako obsežno operacijo. Obenem pa Reuters poroča, da ruska vojska krepi sile na meji s sosednjo regijo Sumi. Tja se je pred dnevi, po obisku Harkova, napotil vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kirilo Budanov. Napad v sumski oblasti bi lahko še dodatno raztegnil ukrajinske sile. Prav Budanov je v začetku tedna za The New York Times dejal, da nimajo na razpolago več rezerv. Čeprav ruski cilji v harkovski in sumski oblasti niso povsem jasni – razen izjav v Kremlju, da je zaradi napadov na Belgorod treba ustvariti "sanitarni koridor ob meji" – se zaenkrat zdi, da si Rusija predvsem prizadeva oslabiti ukrajinske sile v Donbasu, okupirati regijo in tako izpolniti enega od ciljev invazije. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer danes dejal, da Rusija za zdaj nima namena zavzeti ukrajinskega mesta Harkov, ki je že več dni tarča okrepljenih ruskih napadov. Kot je pojasnil za ruske medije ob koncu obiska na Kitajskem, želi Rusija v harkovski regiji vzpostaviti varnostno območje pred ukrajinskimi napadi na ruske obmejne regije.

Rusija je prejšnji teden začela kopenski napad na severovzhodu Ukrajine, da bi ustavila ukrajinsko obstreljevanje obmejnih ruskih regij, je dejal Putin predstavnikom ruskih državnih medijev v Harbinu ob koncu dvodnevnega obiska na Kitajskem. "Kar se dogaja na fronti v Harkovu, to je njihova krivda, saj so obstreljevali in še naprej obstreljujejo stanovanjske soseske na obmejnih območjih, vključno z Belgorodom," je pojasnil. "In javno sem povedal, da bomo, če se bo to nadaljevalo, prisiljeni ustvariti varnostno območje," je dodal. Na novinarsko vprašanje, ali namerava Rusija zavzeti Harkov, ki ima več kot milijon prebivalcev, pa je Putin dejal, da "zaenkrat takšnih načrtov ni".

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (590)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo navijač
17. 05. 2024 20.21
+6
Rusi si lahko prvošijo dolgo vojno,surovin je na pretek. 12 poldnevnikov ,teško si je predstavljat to veličino.
anatomija
17. 05. 2024 21.19
-7
Ne skrbi , v Rusiji bo dolga in krvava državljanska vojna . Dobili boste kr ste iskali
Zmaga Ukrajini ...
17. 05. 2024 21.54
-5
Daj povej kaj bi naj počeli s surovinami, če je pol rafinerij v moskoviji nedelujočih, Kitajska pa je tudi že močno zmanjšala predvideno letošnjo dobavo nafte iz moskovije. Očitno je nekaterim pretežko razumeti, da mu vsa ta silna naravna bogastva prav nič ne koristijo. Gazprom je tik pred stečajem. Ti to kaj pove? Skratka moskviči so se z vojno v Ukrajini ustrelili v obe nogi, obe roki in še v glavo.
400 000
17. 05. 2024 18.43
-4
Vojne ne bo nikoli konec, ker nobena stran ne more vojaško zmagati. Bo zanimivo brati rusofilcke čez 5 let. A boste obupali prej.
Zmaga Ukrajini ...
17. 05. 2024 19.21
-5
Ja, mnogi pravijo, da bo to dolga vojna izčrpavanja, jaz pa mislim, da se hitro bliža čas, ko bo z moskovijo konec. S tako nevzdržnim trošenjem človeških življenj, opreme, orožja, denarja,... je prav za vsako državo lahko konec takoj za vogalom. Že res, da se zdi, da sta si na fronti obe enakovredni, saj se linija nikamor ne premakne, vendar pa je dejstvo, da moskovija z vsakim dnem izgubi enormne vire, ob upoštevanju mednarodne izolacije pa to zanjo pomeni pogreb. Rusofilov pa res ne gre jemati resno, ker so težki pacienti z neozdravljivo boleznijo in težkimi notranjimi boji z realnostjo.
nestabilen
17. 05. 2024 18.13
-8
Putin je prippeljal Xi-ju darilo.Patriot baterijo,da jo se Kitajci analizirajo.
400 000
17. 05. 2024 18.33
-6
Že dokazano da gre za fejk maketo. Ampak resnica vas rusofilcke ne zanima. Vi živite v la la landu.
portorico 1
17. 05. 2024 17.56
+5
Vojaško bo Nato porazila Rusija , ekonomsko pa Evropo Kitajska!
OvcjiPastir
17. 05. 2024 18.21
-3
Še vas v Ukrajini komaj zavzame ruska vojska, ti pa sanjaš o porazu NATA.
jutri_pa_res
17. 05. 2024 18.48
-2
Če bo EU nadaljevala s politiko zelenega prehoda, Kitajska pa trenutno gradi 106 novih termoelektrarn na premog in že sedaj proizvaja več CO2 kot EU, ZDA in Indija skupaj, potem sigurno ekonomsko ostali svet nima šanse. Glede Rusije pa je tako, da je Ruski BDP nekje na nivoju Španskega in če/ko Nato države poženejo vojno proizvodnjo, bo Rusiji preostal le še remi s totalnim jedrskim medsebojnim uničenjem...
portorico 1
17. 05. 2024 17.53
+4
Piši kuči propalo!
od tince tič
17. 05. 2024 17.50
+2
Samo da ne zaprejo mej ukrajinkam, potem pa ne bo več šale.
UtisanBimbambom
17. 05. 2024 17.52
+4
patogen
17. 05. 2024 17.45
-6
Male batjuške iz balkana spodaj cvilijo, Putin pravde. Natehnil jih je knez Pavle nekoč, pa Tito jih je natehnil, pa Slobo jih je natehnil, sedaj jih bo pa še Putin na koncu....
Jaka Žeklin
17. 05. 2024 18.12
+2
Kdo vse je Slovenijo nategoval cez stoletja pa smo hlapci za vedno, pri Srbiji se vedno ve da so na pravi strani zgodovine, kako je pri nas pa se vidi že zdaj... Žal je zabod duhovno izgubil, materialno je minljivo, duhovno je večno. Zato se pa Rusi borijo kot MEDVEDI proti podganam. Borbeni duh ne umre pri Rusih, ni jih strah smrti
Jaka Žeklin
17. 05. 2024 18.27
+2
Pa še materialno dobivaš in kupuješ vzhodno robo ker zahodne ni 😂😂😂
anatomija
17. 05. 2024 18.30
+0
Vsi jih nategujejo , oni pa še vedno sanjajo , da so nedolžni
Svobodna Slovenija
17. 05. 2024 17.44
+5
Kdaj bo zmagala Ukrajina kdaj bo Evropa odnehala zakaj tratimo denar če vsi razumemo da Rusija nikoli ne bo izgubila vendar bomo mi evropljani plačali to vojno Severna kitajska bo kmalu pristopila in takrat???? Povejte mnenja
arctic
17. 05. 2024 17.45
+8
patogen
17. 05. 2024 17.49
-4
Svobodna Slovenija poziva Evropljane. Kje pa ima sedež ta svobodna Slovenija? Beograd ali moskva?
kajiith
17. 05. 2024 18.07
+2
purgeri nas vlecejo za nos. vodijo takorekoc. torej sesvete.
Zmaga Ukrajini ...
17. 05. 2024 19.23
+1
reakcionar
17. 05. 2024 17.34
+9
Spomnimo, konec marca 2022 je bilo na mizi premirje ki so ga dosegli ob posredovanju zdaj že bivšega izraelskega premierja Naftalija Bennetta. To premirje je po pričevanju Bennetta vsebovalo ruski umik na pozicije pred 22. februarjem 2022, torej Putin se je zavedal da iz kratkega "blitza" s katerim bi ugrabil Ukrajino - ne bo nič, ter da je na obzorju dolga vojna izčrpavanja. Bennett je prav tako v intervjuju dejal, da je po njegovi oceni možnost za obstanek premirja bila nekje 50% in da sta se takrat Nemčija in Francija (torej Sholtz in Macron) nagibala k temu da pozdravita ta predlog. Biden, torej ZDA so igrale nekakšno nedorečeno igro ter so hotele počakat da se vsi izjasnijo. Potem pa je vstal Boris Johnson in rekel da je Putin zločinec, Rusija večna nevarnost, in da Velika Britanija nikoli ne bo podprla takšnega primirja, saj je zdaj najboljša možnost da Ukrajina zmaga. Potem so ZDA dale svoj žegenj za nadaljevanje vojne, Macron ter Sholtz pa nista hotela izpast iz Olimpa zahodnega establišmenta ter sta hotela ostati relevantna. To je bilo konec meseca marca, leta Gospodovega 2022. In od takrat dalje poznamo zgodbo.
generaly
17. 05. 2024 17.39
-9
Ma kaksnega gospodovega sej nismo v srednjem veku
arctic
17. 05. 2024 17.41
-2
Veš da :D In glih teb je blo dano interno znanjo o tem kaj so se tam pogovarjal oz če se je to sploh zgodil
patogen
17. 05. 2024 17.48
-3
Reakcionar, to ti veš. Mi se pa samo spomnimo, kako sta Macron, pa Scholz šla v Moskvo prosit Putina, naj se ne gre vojne, pa kako je Erdogan organiziral mirovno konferenco, pa Abramović, pa ni Putina nič prepričalo. Izgleda si insajder.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
17. 05. 2024 17.28
+1
Meni je fascinantno gledati mentalne salte teh ki tako vehementno kričijo o Ruski Agresiji po ameriškem puču tam, med tem ko brez kančka sramu opravičujejo vsako Ameriško ali Izraelsko agresijo in krajo naravnih dobrin ter kako je to osvobajanje!
arctic
17. 05. 2024 17.32
+5
Ne opravičujem Amerike in ne opravičujem Rusije, za razliko od tebe
generaly
17. 05. 2024 17.26
-6
Napad iz obupa ...
Jaka Žeklin
17. 05. 2024 18.25
-1
Ne iz obupa ampak iz pravice. Kdo je pa dovolu zahodu da izkoriščajo ukrajino od 1991-2022 dokler rusi niso odkrili kaj se dogaja? Da ne omenjam 2014 in ubijanje manšin, mednarodna prava, konvencije, diplomatski odnosi, itd...
Kaj_je_res
17. 05. 2024 17.20
+6
Daj, Rusija, porini tole naprej in naredi tampon cono pred naciji in zaključi operacijo .
OvcjiPastir
17. 05. 2024 17.15
-2
Vidim, da so rusofili na tabletah, mrzlično talajo minuse vsem protiruskim komentarjem... in to pod 10 nicki. Sicer, ne vem kaj jim je cilj tega početja ampak dobro.. naj imajo veselje.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
17. 05. 2024 17.19
-1
Rusofobija je močna v tebi, naj bo Rusofobija s teboj.
Zaplešimo
17. 05. 2024 17.13
+3
Putin bi za ta napad moral v povračilo pol Harkova zravnati z zemljo da bi Zelenc končno dojel da se civilnih objektov na drugi strani meje ne raketira kot to dela tale zdrogiranec
nacionale
17. 05. 2024 17.12
+4
A ni zanimivo za ruse najbolj navijajo moski ki si lakirajo nohte in se oblacijo v zenske ....rusi pa vemo kaj delajo s takimi...
STRIKE-ONE 333 V.I.P
17. 05. 2024 17.15
+0
Ja zakaj se pa potem 50.000 lgbt bori na strani Ukrajine, no vsaj tako je trdil bbc lani ter zakaj celotna mavrična skupnost sovraži Ruse in navija svoje da jih branijo in umirajo za te ideale in"svobode"?
Jaka Žeklin
17. 05. 2024 19.19
+3
Rusi niso zahodno zavedeni, Rusi so vrhovno svobodni ali drugače povedano Pravoslavni
Timis
17. 05. 2024 17.10
+2
Hahaaa ni v načrtu zavzeti Harkiv. Kje pa. Rusi pa že ne. Mal jih zgleda muči nova porcija orožja Ukrajini. Kokr so zmanjšali dostavo zadnje mesece je silni ruski vojski uspelo zasesti dve vasi. Tole je res specialna operacija.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
17. 05. 2024 17.17
+4
Ali pa če obrneš ploščo in pogledaš z druge strani kjer se vidi da najmočnejša evropska vojska Ukrajina z Pomočjo Amerike najmočnejpše sile na svetu ki je vrgla noter vse z pomočjo Evrope in celotnega nata ter Kanade in Avstralije...ne da ne more premagati Ruse niti ustaviti jih ne more a po lastnih navedbah so v to vrgli za najmanj 500mlrd orožja, veš ti kaj je to Opreme in Rus sam vse zmlel in še kar napreduje, počasi a vztrajno!
arctic
17. 05. 2024 17.24
+2
Se prav če se NATO že bori z vso silo, ne bo eskalacije če pride notr npr Francoska vojska?
STRIKE-ONE 333 V.I.P
17. 05. 2024 17.41
+2
Francoska vojska ni sposobna premagati Afriških plemen tako da malo manj sanajte.
Ici
17. 05. 2024 17.08
+1
Neodvisno novinarstvo ni to, kar beremo tukaj. Neodvisen novinar navede dejstva. Bralec pa si ustvari sliko sam. Tole, tu, je čista, pro Ukrajinska propaganda.
Zaplešimo
17. 05. 2024 17.15
-4
ja smrdljiva pro ukrajinska naci propaganda
qwerty99
17. 05. 2024 17.02
+4
Napredovanje se je upočasnilo in naenkrat pravijo, da želijo vzpostaviti samo tampon cono ob meji. Čeprav ukrajinski droni napadajo tudi več sto km v notranjost Rusije. Ampak seveda gre vse po načrtu. Harkov jih kao ne zanima več. Tako kot jih je Kijev nehal zanimati čisto slučajno v trenutku, ko so jih dobili po tinti.
anatomija
17. 05. 2024 16.50
+1
Bravo Ukrajinci udarite po Rusih . Rusi vam niso bratje
Tone 12345
17. 05. 2024 16.47
-6
Meh kakšen atacm še ameri jih ne upajo množično uporabljati ker so predragi!!