Tujina

Napadalci na Kapitol prejeli visoko donacijo v bitcoinih

Washinton, 24. 01. 2021 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
233

Mesec dni pred nasilnim vdorom v ameriški hram demokracije je skupina posameznikov in organizacij, ki so sodelovali v nasilnih izgredih, prejela znatno donacijo v kriptovaluti. Donator naj bi bil računalniški programer iz Francije, ki naj bi potem naredil samomor.

Američani in svet še niso pozabili napada velike skupine podpornikov Donalda Trumpa na Kapitol, v katerem je umrlo pet oseb, med njimi dva policista. Shoda se je udeležilo tudi nekaj uglednih članov alternativne desnice. Chainalysis je pridobil dokaze, da so številne skupine in posamezniki alternativne desnice prejeli velike donacije bitcoinov, in sicer v eni sami transakciji mesec dni pred izgredi, 8. decembra 2020. Dokazi kažejo tudi na to, da je bil donator zdaj pokojni računalniški programer iz Francije.

Čeprav identitete darovalca niso javno izpostavili, pa so opisali postopek identifikacije in navedli podrobnosti o donacijah. Informacije, ki so jih odkrili, kažejo, da domači ekstremizem ni izključno domač. Vlogo igrajo tudi mednarodne mreže, kar se odraža v državljanstvu tega ekstremističnega donatorja. Darovanje in poročila o načrtovanju napadov na Kapitol na komunikacijskih kanalih alternativne desnice prav tako kažejo, da so lahko domače ekstremistične skupine bolje organizirane in financirane, kot so mislili prej.

Nasilni vdor v Kapitol.
Nasilni vdor v Kapitol. FOTO: Profimedia

Donacije 

8. decembra 2020 je donator v eni transakciji poslal 28,15 bitcoinov – v času prenosa je bila vrednost približno 428.000 evrov – na 22 ločenih naslovov. Mnogi od teh naslovov pripadajo skrajno desničarskim aktivistom in osebnostim na internetu. Med njimi je tudi Nick Fuentes, ki je v času nakazila prejel 13,5 bitcoinov – v vrednosti približno 205.000 evrov –, a tudi več drugih je prejelo znatna sredstva, med njimi protimigracijska organizacija VDARE, alternativno desničarski streamer Ethan Ralph in več oseb, ki jih še niso identificirali.

Čeprav še ni dokazov, da bi Fuentes vstopil v Kapitol – pravzaprav izrecno zanika vstop v stavbo – pa je bil prisoten na začetnem shodu, viden pa je bil tudi pred Kapitolom, ko so se začeli nemiri. Fuentes je na družabnih omrežjih tudi promoviral shod. Organizacija PBS ugotavlja, da je Fuentes svoje občinstvo spodbujal k ekstremnemu vedenju, da bi preprečil potrditev izvolitve Joeja Bidna, in celo nakazal, da bi morali ubiti državne zakonodajalce. Fuentesa je YouTube že prepovedal zaradi sovražnega govora, med drugim je zanikal holokavst in promoviral druge teorije zarote. Donacija 8. decembra, vredna več kot 205.000 evrov, je daleč največja donacija kriptovalut, ki jo je Fuentes doslej prejel. Prej je največji znesek, kar ga je kdaj prejel v enem mesecu, znašal 2.220 evrov. 

Omenjena decembrska donacija z več prejemniki je največja mesečna donacija kriptovalut, povezana z domačim ekstremizmom. Kljub temu ta donacija ni enkratna. Podatki kažejo, da domači ekstremisti že od leta 2016 prejemajo stalen tok donacij kriptovalut.

Z bitcoini podpirajo ekstremizem.
Z bitcoini podpirajo ekstremizem. FOTO: iStock

Kdo je skrajni darovalec?

Ekstremistični donator je svojo donacijo financiral s kriptovalutami s francoske borze, ki jo je prek posrednika, ki so ga označili kot "Extremist Legacy Wallet", preselil v denarnico za donacije. Extremist Legacy Wallet je prvič začel delovati leta 2013, kar kaže na to, da se je skrajni donator razmeroma zgodaj začel ukvarjati z bitcoini, njegovo imetje pa se je močno povečalo. Z uporabo odprtokodne inteligence so odkrili en bitcoin naslov, povezan z Extremist Legacy Wallet, ki je registriran na NameID, storitvi, ki uporabnikom omogoča, da svojo spletno identiteto, e-poštni naslov in druge podatke povežejo s svojim bitcoin naslovom. V tem primeru je skrajni donator svoj naslov bitcoin povezal s psevdonimom "pankkake".

Poleg svojega bitcoin naslova je skrajni donator navedel tudi e-poštni naslov in podpis OpenPGP. Iskanje informacij na e-poštnem naslovu je pripeljalo do osebnega spletnega dnevnika, za katerega menijo, da pripada ekstremističnemu darovalcu in ga označuje za francoskega računalniškega programerja. Blog je bil neaktiven od leta 2014 do objave 9. decembra 2020 – dan po prejemu donacij. Šokantno je, da je zadnja objava samomorilsko sporočilo. 

Večina sporočila podrobno opisuje avtorjeve zdravstvene težave, za katere pravi, da so ga spodbudile k samomoru, toda nekateri odlomki dajejo trdne dokaze, da je avtor skrajni darovalec. Omeni, da je svoje premoženje zaupal določenim vzrokom in nekaterim ljudem. Trdi, da "zahodna civilizacija propada" in da zahodnjake spodbujamo, da sovražijo svoje "prednike in dediščino". Navidezno namiguje tudi na svoje prepričanje, da je George Floyd umrl zaradi prevelikega odmerka drog, ne pa zaradi dejanj policista, ki ga je nasilno prijel. Vse to so običajna prepričanja alternativne desnice in prikazujejo motivacijo donatorja za pošiljanje kriptovalut številnim skrajno desnim osebam.

Skupaj proti domačemu ekstremizmu

Čeprav ne vemo, ali so te donacije neposredno financirale nasilne proteste v Kapitolu ali katero koli povezano dejavnost, čas zagotovo upravičuje sum. Ko se administracija Bidna pripravlja na boj proti domačemu ekstremizmu, so te donacije opomnik na potrebo po sledenju kriptovalutni dejavnosti vseh skupin in posameznikov, ki so označeni kot teroristi, vključno s tistimi, ki delujejo na ameriških tleh. Medtem ko običajne plačilne platforme odstranjujejo ekstremistične skupine, je opaziti, da kriptovaluto sprejemajo bolj kot mehanizem donacij. Na srečo lahko organi pregona zahvaljujoč lastni preglednosti blokovnih verig kriptovalut te transakcije spremljajo v realnem času in sodelujejo s kriptovalutnimi podjetji, da bi preprečili, da bi sredstva dosegla nasilne skupine, ki bi jih lahko uporabile za financiranje svojih dejavnosti in nasilnih dejanj. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (233)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
25. 01. 2021 10.08
+0
Tudi jaz sem dobil danes donacijo. 2,3 milijona dolarjev, samo podatke moram poslati... Potem pa najbrž še stroške pošiljanja, vnaprej, hahahahaha... In tako 2-3x na teden...
za bojši jutri
25. 01. 2021 09.13
+1
Mokre sanje zablojenih amerov
pikec11
25. 01. 2021 09.05
-1
Bitcoin je popolnoma transparenten in sledljiv. Torej če nek kriminalec vzame plačilo v BTC je isto kot bi izdal svoj hišni naslov. To je le war on bitcoin.
CrushLow
25. 01. 2021 09.27
+3
severnik
25. 01. 2021 08.26
Naj bi članek
DominusMaximuz
25. 01. 2021 08.17
+2
Še en poskus propagande očrniti Bitcoin in kripto! Kripto je SLEDLJIV, gotovina NI, kaj mislite kaj raje uporabljajo drogeraši, kriminalci ipd.. ? BTC > Zlato
pikec11
25. 01. 2021 09.08
-3
institucije delajo na tem da rajo odvrnejo od bitcoina da vsega pokupijo same. Vse bojo naredil da navaden človek ne bo imel bitcoina.
Fructal89
25. 01. 2021 08.16
+1
Je napravil "samomor"? Kot Marilyn Monroe?
Fržoww
24. 01. 2021 21.59
-4
haha .. tole stran berejo sam še bedaki k niso sposobni sami preverit realnosti planeta na katerem se guzijo =)
Kaktus111
25. 01. 2021 08.06
+5
Torej ker to bereš si tudi ti bedak .......
ljx
24. 01. 2021 21.55
+0
Skrajnim levičarjem ki so proti svobodi govora je vse jasno,samo to kdo jih financira nekak nikakor ne morjo pogruntat!
DominusMaximuz
25. 01. 2021 08.18
+0
čisto jasno je kdo jih financira, eden velikih je Soros, ki preko svojih "dobrodelnih" organizacij obrača milijarde $$$
nick73
24. 01. 2021 21.07
+10
A še koga napad na Kapitol spominja na napad nad WTC v New Yorku? Takrat so bili nepismeni bradači, ki so se učili pilotirat, sedaj je pa programer iz Francije, ki je čisto slučajno naredil samomor.
PrettyBird
24. 01. 2021 21.24
+3
Karkoli je razlog, težko kdorkoli oporeka video posnetkom na katerih Trump poziva k napadu. Manijaka se je na srečo zatrlo, njegove radikalce zaprlo in s tem so preprečili katastrofo. Državljanska vojna v ZDA ne bi ostala v ZDA...
Tomb Raider
24. 01. 2021 21.06
+7
Nobenega nasilnega vstopa ni bilo, obstaja desetine posnetkov kako so jim odpirali vrata, prosim ne širite laži.
Zmaga Ukrajini ...
24. 01. 2021 21.43
+8
Seveda,... "nežno" so se sprehodili skozi Kongres, stekla so se kar sama razbijala, kongresniki so se brez veze skrivali pod klopmi za zabarikadiranimi vrati, in oprema se je kar sama metala na kup,... In tistega hillbillyja, ki je sedel v pisarni Pelosijeve in svoje tace v gojzarjih dal na njeno mizo .. to je bil le privid. In 5 mrtvih je tudi krneki brez veze. Skratka, zelo nežno so vstopili v Kapitol in želeli pokramljati s kongresniki. To, da so nekateri imeli pri sebi orožje, in to, da so ogrozili kongresnike, in to, da so iskali (med drugimi) tudi Pelosijevo,... in to, da so pri nekaterih našli molotovke, bombe in puške,... to je vse skupaj laž, ali ne? Eh, ne vem kaj je ameriškim kongresnikom, da si takole izmišljujejo🤨
Zmaga Ukrajini ...
24. 01. 2021 20.31
-9
Še malo naj pridejo k nam,... natančneje - na Trstenjakovo. Ko bodo začeli malo drezat, se bo začelo trenat še povsod po Balkanu, in ni dvakrat reči, da tudi Jajo ni primaknil kakšnega Pingo soka, da so Hillbillyji zdržali za državni udar na Kapitolu.
FAUSTOS1
24. 01. 2021 20.27
+0
naše janšiste tudi financira orban,ki je v evropskem parlamentu označen kot profašist ter rasist,
klukec
24. 01. 2021 20.27
+0
Pravilno👏👏
nightifly
24. 01. 2021 20.09
+12
V 3 dneh odkar je Biden gor so ze vse to preiskali ???? Madona ,to pa je s(e)kret sluzba . Zal Bidenovih poslov od 4014 v Ukrajini in vsepovsod ne morejo predstaviti v javnost , pa imajo ze vse napisano in sprintano . Vse je v glavnem na 87 straneh , pa jim razni mulci iz Googla ,Amzona ,FB ja in ostali preprecujejo ,da bi objavili . Kaj se to pravi ,a ne ! aja ,pomebno pa je ,,da je imela Michel obama ,zena ex presidenta obame trendi frizuro oni dan ,ki je ze v minuti postala trend po svetu . Samo njo so zenske sirom sveta cakale ,da pokaze nekaj zavitih cofov las . Absurd . A so Obamove kletke -za ljudi ,na meji z Mexicom ze podrli in pretopili , ker jih je uporabljal baje tudi grdi Trump , ampak on jih ne bi smel . Morl bi begunce in preprodajalce droge nastaniti v hotelih Floride . .... ko liberalci nam , ljudem vseh nazorov desetletja perejo mozgane in bombardirajo z njihovimi izopacenimi prispevki , se nic ne cudim ,da vecina ljudi ,zal, sprejme to kot dejstvo , in se se se najbolj zvesti sledilci francoske revolucije zacno sprasevati --hudica , a so mogoce revolucionarji Bastille res sesuli po krivem in spremenili tok zivljenja ? Kajpak ,danes odpres FB ali google in ti pove ,izpise ,da si ovca ,ce nimas njihovega profila in ce ne kupujes na Amazonu . Amen .
Patriot78
24. 01. 2021 20.03
+1
BTC ruls... prihodnost se bliža...
Motorsport24
24. 01. 2021 20.02
+0
Antifa podkupljena od "DEEP STATE-A"!V Kapitol nebi mogli vstopiti nikakor,razen če ti seveda ne pomagajo iz senata in policije!!Lažnim novicam kaj verjeti,hja to je pa že druga zgodba!
Zmaga Ukrajini ...
24. 01. 2021 20.32
+1
Ne, duhec Casper je priletel skozi stene...
brusilec
24. 01. 2021 19.50
+3
bitcoin je valuta za crno trgovanje .. mamila, orozja, belo blago .. vse drugo je v promilih.
ivancek123
24. 01. 2021 19.58
-7
nimaš pojma o kriptovalutah zato bodi tiho
brusilec
24. 01. 2021 20.07
+4
slim386
24. 01. 2021 21.57
+0
Glede na to da so transakcije vidne vsem in se ne izbrišejo ni ravno nakbolj primeren za tako dejavnost. Sicer pa pojdi do lokalbega dilerja in povej če si lahko plačal z bitcoinom
madras
24. 01. 2021 19.48
-4
Trumpovci in kolesarji brez mask,janšisti pa vsi z nagobčniki.
DominusMaximuz
24. 01. 2021 19.47
+14
pa kdo vam propagandi , pardon, novinarjem sploh še kaj verjame ?
Patriot78
24. 01. 2021 20.04
-1
ljx
24. 01. 2021 19.45
+1
Stric Soroš je dal nacijem v Ukrajini 5 milijard! V Ameriki se sploh še ne ve kok je dal ker še vedno odštva model,ampak levičarji tega ne vidijo,seveda ker je fajn da jim kapljajo dolarčki.
provokatorr
24. 01. 2021 21.06
-2
levičar soroš je dal skrajnim desničarjem v ukrajini denar? na čem pa si ti? menjaj dilerja
ljx
24. 01. 2021 21.47
+0
Ja ja ja,nekomu drugmu daji besede na črto,js nisem nikjer napisu da je Soroš levičar,ampak levičarjem se ne da priznat da jih .ašist financira!