Ukrajina

Na ukrajinsko-moldavski meji: 'Prostovoljci beguncem vlivajo upanje v boljši jutri'

Palanka, 15. 03. 2022 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Manca Turk, Barbara Bašič
Komentarji
0

Množice ljudi, ki jih je vojna pognala iz domovine, se zgrinjajo tudi na ukrajinsko-moldavsko mejo, kjer je naša ekipa od blizu videla, kaj doživljajo begunci in kako težko jim je. Tam je tudi ogromno požrtvovalnih prostovoljcev, ki so prav tako pustili svoje življenje, kot ga poznajo in prišli pomagat Ukrajincem.

Kot je sporočila novinarka oddaje Svet na Kanalu A Manca Turk, sta s snemalcem ukrajinsko-moldavsko mejo prečkala že v soboto in takrat ni bilo nobenih težav. Dobila sta nekakšno prepustnico. 

Danes pa so razmere na meji precej bolj zaostrene. "Najprej sva morala čakati okoli 25 minut na prvi kontrolni točki, da se nabere dovolj ljudi, da skupaj prečkamo mejo. Namreč zdaj Ukrajinci hodijo nazaj domov do hiš, da bi pobrali, kar je ostalo, in se nato vrnejo nazaj v druge države. Nato so nas spustili do obmejne policije, ki nam je vzela potne liste in jih natančno pregledovala kar 45 minut. Ko smo že mislili, da je postopka konec, so naprej spustili le Ukrajince, midva pa sva ostala pri policistih. Spraševali so naju, kdo sva, kaj počneva, od kod prihajava, bili so precej sumničavi, in strogo so nama prepovedali snemanje na tem območju," je opisala. 

Ko sta hotela nazaj v Moldavijo, je spet vse skupaj trajalo približno eno uro, ker so policisti vsakemu begunci odprli torbe, nahrbtnike in potovalke ter preverjali, kaj imajo notri. Njiju je spet čakalo večkratno preverjanje potnih listov.  

Turkova je sporočila še, da je na mejnem prehodu Palanka ogromno požrtvovalnih prostovoljcev, ki so prav tako pustili svoje življenje, kot ga poznajo in prišli pomagat Ukrajincem – nekateri celo na lastne stroške. 

Nesebična pomoč prostovoljcev

25-letni Benjamin iz Anglije je na primer opisal, kako je včeraj pomagal čez mejo 80-letnemu moškemu, ki je imel infarkt, prejšnji teden so pomagali 97-letni ženski, danes pa paru, ki je star 80 let. "Tu bom ostal, dokler nori Putin ne bo odnehal," je zatrdil. 

Prostovoljci na ukrajinsko-moldavski meji
Prostovoljci na ukrajinsko-moldavski meji FOTO: Kanal A

Poleg Benjamina pomaga tudi moldavski duhovnik Oleg, ki dela v izmenah. "Tu sem od 12. do 22. ure, potem vse pospravimo in počistimo vso mejo," pripoveduje. Vztrajali bomo, dokler bodo tu ljudje, dodaja, saj nam ni vseeno za njihovo trpljenje. "Mi smo Jezusovi učenci in njegova zapoved je ljubiti boga in ljudi. Zato tudi delamo to, ker imamo radi te ljudi." 

Beg pred vojnimi grozotami na ljudeh pušča sledi in tega se dobro zaveda tudi francoski zdravnik Axel Andolfo, ki kot prostovoljec na meji beguncem pomaga premagovati stres. "Ljudje prihajajo v stresu, saj so morali zapustiti svoje domove zaradi bombardiranja. Nudimo jim oskrbo, hrano in jim poskušamo pomagati."

Andolfo bo na meji ostal en mesec in ljudem pomagal, kolikor bo le lahko, najsi bo le s pogovorom ali zdravstveno oskrbo. "Imamo opremo, da jim izmerimo pritisk in damo zdravila, za zdaj nismo imeli nobenih težav ali hujših primerov. Od časa do časa jim damo kakšne tablete proti bolečinam za hrbet in podobno."

Ker vojna razdira družine, čez mejo prihajajo ženske in otroci, sirote in za takšne je treba še posebno poskrbeti. David Hearn iz dobrodelne organizacije Operation Orphan pomaga ženskam in otrokom najti začasen varen prostor, kajti vojna na žalost iz ljudi potegne najhujše. "Če nimajo kam iti, jih povežemo z našimi sodelavci v različnih krajih po Moldaviji, da so na varnem. Ker je to zelo ranljiv čas za njih, saj so lahko žrtve trgovanja z ljudmi in zato bi jih radi zaščitili."

To so torej obrazi ljudi, prostovoljcev, ki nesebično pomagajo beguncem iz dneva v dan in jim s tem vlivajo upanje v nov in boljši jutri.

Pomoč ukrajinskim sirotam
Pomoč ukrajinskim sirotam FOTO: POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja