Tujina

'Naše poslanstvo oživljanja krščanske demokracije in desnosredinskih strank v Evropi ni končano'

Bruselj, 08. 09. 2021 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
29

"Moja ambicija je, da sem znova izvoljen za predsednika skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu. Moje delo v skupini EPP še ni končano. Naše poslanstvo oživljanja krščanske demokracije in desnosredinskih strank v Evropi ni končano. Zato ne bom kandidiral za predsednika Evropskega parlamenta," je po daljšem obdobju ugibanj le sporočil vodja skupine EPP v EP Manfred Weber.

Potem ko so se po zadnjih volitvah v Evropski parlament tri največje politične skupine dogovorile, da si bodo vodenje EP razdelile, se namreč konec leta bližajo vmesni roki, in skupina EPP danes začenja postopek imenovanja svojega kandidata za predsednika Evropskega parlamenta.

Manfred Weber je tovrstne ambicije imel, a si je, tudi v luči turbulentnega dogajanja na evropskem političnem parketu, ki se sooča z okrevanjem po pandemiji, grožnjo nove migrantske krize, porastom populizma v nekaterih članicah in spremembami, ki jih bodo prinesle volitve v Nemčiji, očitno premislil, in prednost dal nadaljevanju vodenja EPP. 

Ta ima sicer ogromno notranjih težav zaradi nesoglasij o smeri, ki bi jo morala zagovarjati stranka, saj se je vnela huda bitka med skrajno konservativno, populistično in bolj sredinsko linijo stranke. 

Manfred Weber
Manfred Weber FOTO: Shutterstock

Webrovo vodenje EPP so sicer zaznamovali spori z Madžarsko in Poljsko glede vladavine prava, korupcije in svobode medijev. Weber je namreč trden pristaš zmerne struje EPP, zato te dni tudi izraža jasno podporo Donaldu Tusku, ki se vrača v poljsko politiko in upa, da mu bo uspelo doseči preobrat v državi, od koder prihajajo poročila o pritisku na svoboščine. 

"Donald Tusk je sprejel pogumno in pomembno odločitev, da se bo na Poljskem boril za boljšo prihodnost svoje domovine. V čast bi mi bilo, če bi ga nadomestil kot predsednika EPP in evropsko krščansko demokracijo vodil v prihodnost," je še zapisal. 

"Imejmo ambicije za prihodnost te celine, za prihodnost evropskega načina življenja. Temeljno načelo delovanja Evropske unije je demokracija. V zvezi s tem želim okrepiti Evropski parlament, ker je edina institucija, ki jo neposredno izvolijo državljani Evrope. Moramo biti zgled vodenja, kar pomeni, da moramo preseči vsakodnevne izzive. Mislim, da je to glavna naloga za prihodnost, če želimo imeti vlogo na svetovni ravni, pri tem pa upoštevati Kitajsko, Rusijo in ZDA. Moramo biti močnejši pri mednarodnih zadevah. Mnogi ljudje so skeptični glede poglabljanja Evropske unije. Slišati jih je treba. Povabiti želimo ljudi. Poslušati želimo ljudi. Želim videti čim več razprav po vsej Evropi," je pred kratkim dejal o svoji viziji povezave. Webrovi kritiki medtem menijo, da vodi "politiko brez identitete", zaradi česar nekoč daleč najmočnejša evropska politična družina že nekaj časa izgublja podporo. 

V zelo kritičnem verbalnem napadu na Viktorja Orbana pa je pred časom dejal, da "odprava pravne države, nacionalizem in spodbujanje delitev niso prava orodja za spopadanje z velikimi gospodarskimi, socialnimi in družbenimi pretresi". Kritika je sledila Orbanovi primerjavi EU z režimom Sovjetske zveze, kar je bil le eden od prepirov med EPP in Orbanovo stranko Fidesz. EPP je novembra 2019 suspendirala Fidesz zaradi pomislekov glede nazadovanja vladavine prava na Madžarskem in napadov na Evropsko komisijo. Weber je takrat tudi dejal: "Vsakdo, ki Evropsko unijo enači z avtoritarnim režimom sovjetskih komunistov, želi uničiti Evropo, ki jo je zgradila generacija politikov Helmuta Kohla." Fidesz je nato EPP zapustil, se pa pretresi za EPP s tem niso končali, saj številni menijo, da ji manjka nekdanja jasna vizija, ki so jo imeli njeni pretekli voditelji – težava, s katero naj bi se evropska krščanska demokracija pravzaprav spopadala v vseh državah, kjer je prisotna. 

Na Webrove napovedi se je s pozitivnimi sporočili že odzvalo več članov skupine EPP, med njimi evropska poslanka Ljudmila Novak (NSi), ki pripada tej politični družini: "Dragi Manfred Weber, to je zelo preudarna odločitev. Hvala vam. Skupina EPP in stranka EPP bosta v prihodnje potrebovali veliko poguma. Predvsem pa bomo potrebovali modro vodstvo, ki bo temeljilo na naših skupnih zgodovinskih vrednotah. Imate mojo popolno podporo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RDPESA
09. 09. 2021 15.04
+1
Ta tip na fotografiji zgleda skoraj normalno.. Potem pa vidiš da je krščanski demokrat... Demokracija je po njihovo pomoč bogatim in cerkvi, da imajo še več... In na čigav račun bi oni to hoteli verjetno ni težko ugotoviti...
yanay
08. 09. 2021 18.23
Krščanska demokracija? Malo morgen! Vsaj pri nas je vse kaj drugega, kot demokracija. Pri nas krščanska demokracija podpira neoliberalizem. Pa sprašujem te kljukce, kaj je krščanskega v tej ideologiji neoliberalizma? Neoliberalizem ima veliko moč, ima pomembno vlogo pri finančni krizi, skrivanju bogastva v davčnih oazah, pri počasnem propadanju javnega zdravstva in šolstva, pri kolapsu ekosistemov, pri izginevanju srednjega sloja in posledično, pri povečevanju revščine. Vse to je tudi doktrina skupine Bilderberg, ki že desetletja bedi nad to tiho vodo, ki vztrajno liže in ruši temelje tiste prave demokracije. Naš Janez in njegova SDS ter ostali sateliti, sploh NSi, so zelo pridni učenci teh destruktivnih fosilov.
slovenc59
08. 09. 2021 18.01
+1
Cerkvena mafija je uničila svet že davno nazaj in še vedno jim nič ne paše ! Pa če bi jim dali cel svet, bi oni hoteli še tisto kar je gor, višje, ker pa tega pač ni, že tisočletja lažejo in manipulirajo z ljudmi !! In bi jim rekel potiho, poberite se od kje ste prišli in pustite normalen folk, da normalno živi ! Vas pa, kot kažejo ankete in ostala merjenja mnenja, zares ne jemlje čedalje več ljudi !!!! Zatorej, odhebite in se nehajte vmešavati tja, kjer vam ni mesto nikoli bilo in vam nikoli ne bo !!!!!!!!!!!!!!!!!1
dante
08. 09. 2021 17.56
Dol z vladnimi teroristi
ikoz
08. 09. 2021 15.43
+0
Samo krščanska vera je prava ko bo zadnja ura prišla boste vsi molili
slovenc59
08. 09. 2021 18.02
-1
In potem se boš zbudil v tri materne.....dej bod raj tih lolek !!
RDPESA
09. 09. 2021 15.05
+1
Še eden zblojenec, ki verjame v vesoljčke..
kekko
08. 09. 2021 14.25
+0
kaj ima religija za delat v politiki... tega se ne bi smelo mešati!
Ugovor vesti 133.člen
08. 09. 2021 13.25
+2
A ne bo Ludamila kandidirala na listi levičarjev, saj so ji pokazali ogromno podpore, ker se je distancirala od JJ. Ampak, če bi jo bilo potrebno izvoliti za karkoli, pa ne bo izvoljena več nikoli. Levi bodo volili svoje, desni pa samo Ludemile ne več, ki si je s svojo držo zaprla vse prihodnje položaje. A lahko bi bila kandidatka desne sredine mogoče tudi za predsednico države. Ne vem pa, če se ona zaveda svoje situacije in se bo vseeno soočila z njo na volitvah. Rezultat je znan že vnaprej.
Metalllca
08. 09. 2021 13.04
+0
Realno EPP so po dejanjih čista levica, isto kot npr. SDS, kakšna sredina desnica, sanjajte
Metalllca
08. 09. 2021 13.06
+2
Orban, Salvini so npr. desnica. Pri nas desnice nimamo, samo levo in kvazi "sredina"
Pepe Bolcev
08. 09. 2021 15.23
-1
Delta? Prosim??? Pa se kako mamo desnico. Predvsem radikalno desnico. Pri nas je cel sistem zamaknjen v desno. Nimamo pa levice. Na levi strani je zgolj Levica.
Jože Fortuna
08. 09. 2021 12.46
+0
Krščanska rdeča vera je UNIČILA - EU !
Jože Fortuna
08. 09. 2021 12.45
-1
Edina Milka Moravška ga je podprla.... bla bla EU bo 3 leta razpadla...
Janez Novak 1
08. 09. 2021 12.28
+3
preprosto zdraharji. ker ne vedo na čemu bi bazirali politiko jo bazirajo na religiji, ki je ena navadna pravljica, pisana s strani tistih, ki so hoteli vladati, namenjena tistim, ki se bojijo smrti. kako plitek in banalen je evropski narod, če voli te pajace. Vladati bi morali tehnokrati in znanstveniki, da bi nam skrajšali delovni čas in povečali produktivnost, olajšali delo, ne pa tile...pravljičarji...
guruguru
08. 09. 2021 12.24
+5
To krscansvo ima enako krvavo sled za seboj kot katera koli druga religija!
komarec
08. 09. 2021 12.54
+4
Ko so ameri šli nad irak je Gerge Bush dejal "Bog blagoslovi Ameriko". Torej ubijali so v imenu Boga.
komarec
08. 09. 2021 12.20
+5
To je še en dokaz da je vera politika.
Aijn Prenn
08. 09. 2021 12.18
+1
A z dr. janezom sta pa frenda?? Bo viktor ljubosumen tako kot je bil zaradi onega roroplezalca iz bruslja, da je prepovedal vsakršno omembo tovrstnih aktivnosti na HU ;-))
semtvojavest
08. 09. 2021 12.09
-2
goni se, stranko si pripeljal na najnizjo raven svojega obstoja... ti pa kar verjamem, da tvoje delo se ni koncano...
genard77
08. 09. 2021 11.55
+1
Levica pa je balzam, ki je napredno usmerjena. Poglejte Kubo, Argentino, S. Korejo …..
Janez Novak 1
08. 09. 2021 12.30
+0
uvedi sankcije in omeji zunanjo trgovino vsaki državi pa boš dobil isti učinek. Severna Koreja, Venezuela in Kuba bi normalno funkcionirale, če bi jim bilo omogočeno normalno mednarodno trgovanje, tako da ta tvoja trditev ne pije vode, te pa razumem...oprane možgane se težko nazaj naštima...
Kornfleks
08. 09. 2021 11.51
+2
kaj ti koristi neko obujanje desnosredinskih strank, ko pa ti drek mešajo ekstremni desničarji tipa janza, orbic in drugi.
setisfekšn
08. 09. 2021 11.48
+4
On naj poslanstvo krščanske "demokracije"ożivlja doma!!!krščanska "demokracija"je inkvizicija primitivizem in nazadnjaštvo
Apoteka
08. 09. 2021 11.36
+7
Najbolj verodostojni so komunisti tipa Janšari in Orban,ki so na stara leta odkrili svojo poklicno "krščanstvo".
silly
08. 09. 2021 11.33
+2
A boste Orbanu častni status podelili?