Tujina

Nasedla ledena gora bi lahko ogrozila življenja številnih pingvinov in tjulnjev

Južna Georgija, 04. 11. 2020 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
11

Morski tokovi antarktične ledene gore pogosto odnesejo do britanskega čezmorskega ozemlja Južne Georgije, kjer je voda plitvejša, zato ni nič nenavadnega, da nasedejo. Kmalu bi lahko nasedla tudi največja ledena gora na svetu, znana kot A68a, kar pa je problematično, saj je kljub svoji velikosti precej tanka. Prav zato bi jo lahko, preden nasede, odneslo vse do obale Južne Georgije, kar pa predstavlja veliko nevarnost za tamkajšnji ekosistem, še posebej za tjulnje in pingvine.

Če bo ledena gora nasedla, ne bo le zdrobila in uničila vseh bitij, ki živijo na morskem dnu, pač pa bo tudi blokirala običajne poti drugih živali, kar jim lahko onemogoči ustrezno hranjenje mladičev. 

"Ekosistemi se lahko in se seveda tudi bodo obnovili, toda obstaja nevarnost, da bo tako velika ledena gora ostala zataknjena tudi 10 let," je povedal Geraint Tarling, član britanskega sveta za antarktične raziskave (BAS). 

"To bi lahko močno vplivalo na ekosistem Južne Georgije, pa tudi na njeno gospodarstvo," je dodal.

Velike ledene gore nasedejo na plitvinah in se počasi talijo

Britansko čezmorsko ozemlje, med drugim tudi otok Južna Georgija, je neke vrste pokopališče za največje antarktične ledene gore. Veliki kosi ledu se odcepijo od bele celine, nato pa jih močni tokovi ponesejo do plitvine celinskega pasu, ki obdaja oddaljeni otok. Ledene skulpture tako vedno znova nasedejo na plitvinah in se počasi talijo, poroča BBC.

Veliki kosi ledu se odcepijo od bele celine, nato pa jih močni tokovi ponesejo do plitvine celinskega pasu, ki obdaja Južno Georgijo.
Veliki kosi ledu se odcepijo od bele celine, nato pa jih močni tokovi ponesejo do plitvine celinskega pasu, ki obdaja Južno Georgijo. FOTO: Shutterstock

A68a ima obliko roke s kazalcem. Od Antarktike se je odcepila sredi leta 2017 in od takrat dalje pluje po tako imenovani "cesti ledenih gora". Trenutno se nahaja le še nekaj sto kilometrov jugozahodno od britanskega čezmorskega ozemlja.

Ledena gora je velika okoli 4200 kvadratnih kilometrov in tehta na stotine milijard ton. A najbolj težavna je njegova debelina, saj je v primerjavi z ostalimi ledenimi gorami izjemno tanka. Pod vodo sega približno 200 metrov, če ne še manj, kar pa pomeni, da bi jo lahko, preden nasede, odneslo vse do obale Južne Georgije.

Kot pojasnjuje Tarling, bi lahko imela takšna bližina ledene gore ogromne posledice za prehranjevalno verigo kopenskih plenilcev. 

"Za pingvine in tjulnje je najpomembnejše prehranjevanje v obdobju vzreje mladičev. Ključnega pomena je razdalja, ki jo morajo prehoditi, da najdejo hrano. Če bodo morali delati velike ovinke, pomeni, da se ne bodo pravočasno vrnili k mladičem, ti pa bi lahko vmes izstradali do smrti," je še pojasnil.  

V letu 2004 je na obali Južne Georgije pristal kolos A38, na plažah pa so našli nešteto mrtvih pingvinov in mladičev tjulnjev. 

Potencialni vplivi nasedle ledene gore so večplastni

Tarling poskuša natančneje preučiti morebitne posledice nasedanja ledene gore A68a. Predvsem bi se rad osredotočil na najslabši možni scenarij, in sicer da bi ledena gora nasedla prav na enem najpomembnejših delov za prostoživeče živali, pa tudi za lokalno ribiško industrijo. 

Potencialni vplivi nasedanja ledene gore so sicer večplastni - in ne vsi negativni, še poudarja raziskovalec. Dodal je, da ledene gore s seboj prinesejo ogromne količine prahu, ki lahko oplodi oceanski plankton, kar bi pozitivno vplivalo na prehranjevalno verigo.

Čeprav satelitski posnetki kažejo, da je A68a na neposredni poti proti Južni Georgiji, še vedno obstaja možnost, da zavije drugam. Vse je mogoče, pravi strokovnjak BAS-a za daljinsko zaznavanje in kartografijo Peter Fretwell. "Tok bi moral ledeno goro po zanki voditi okoli južnega konca otoka, nato pa jo ob robu celinskega pasu zavrteti in zopet odpeljati proti severozahodu. Kaj točno se bo zgodilo, je sicer zelo težko oceniti," je dejal. 

Še en raziskovalec, Andrew Fleming, dodaja, da je ledena gora A68a res neverjetna. "Dejstvo, da je še vedno v enem kosu, je pravzaprav izjemno, zlasti glede na velike razpoke, ki so vidne na radarskih posnetkih. Pričakoval sem, da se bo do zdaj že razdrobila," je dejal. 

"Če se bo zavrtela okoli Južne Georgije in odplavala proti severu, bi se morala začeti drobiti. Zelo hitro bo prišla v toplejše vode, še dodatno pa jo bo razbilo valovanje," je še dodal.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
04. 11. 2020 19.27
Baje bo globalno segrevanje odpravilo ledeno goro, tako da ni panike. Res pa je, da bo medveda malo zeblo in pingvina tudi, samo ni panike, ker sta oba dobro prilagojena na svoje okolje.
kure bedne
04. 11. 2020 16.45
+3
Bolj butastega naslova pa še ne.
Formentera
04. 11. 2020 12.38
+6
Pogrešam kakšno satelitsko fotografijo dotične ledene gore ali grafiko, kako in kam potuje, ampak to bi verjetno zahtevalo že preveč dela. Lažje je pingote nalepit, pa še bolj se jih klika.
Kuku456
04. 11. 2020 12.14
+4
Se mi pa ziher bolj smiliho zivali kot ljudje..v ljudeh je toliko hudobije
Uporabnik1262524
04. 11. 2020 11.20
+11
Kako so lepe živali.
ForeverDamned
04. 11. 2020 11.51
ni_mi_vse_eno
04. 11. 2020 19.28
tudi, ko so mrtve, so lepe, če so le pripravljene pod spretno roko Ane Roš, hehe.
kojnusar
04. 11. 2020 10.28
-4
poslovno okolje jankovića.
FamousFancyFukish
04. 11. 2020 10.28
+6
slovenska vojska jo lahko z našo bojno opremo, arzenalom, pilatusi in vojaško barkico uniči do konca leta 2241
Bonsa
04. 11. 2020 10.12
+8
"Vedno znova tako ledene skulpture nasedejo na plitvinah in se počasi stopijo, poroča BBC." Popravek, ledene gore se talijo.
ni_mi_vse_eno
04. 11. 2020 19.30
Ja, nekako tako. Zgodovina se ponavlja, sprmembe niso tako drastnične, kot jih poskuša prikazati računalniška simulacija hokejske palice.