Tujina

Našel varno pristanišče? Abramovič svojo superjahto zasidral v Črni gori

Tivat, 12. 03. 2022 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
1

V torek je bila superjahta Solaris v Barceloni na popravilu, toda milijarderja Romana Abramoviča je očitno skrbelo, da mu jo bodo oblasti zasegle, kot se je to že zgodilo nekaterim drugim ruskim oligarhom. Zato jo je poslal na pot. V četrtek so jo opazili blizu obale Sicilije, nekateri so ugibali, da najverjetneje pluje proti Maldivom, toda črnogorski mediji poročajo, da je zasidrana v Črni gori v pristanišču v mestu Tivat.

Superjahta Solaris v lasti ruskega oligarha Romana Abramoviča je v soboto zjutraj priplula v črnogorsko mesto Tivat, so danes poročali črnogorski mediji. Tja je priplula po popravilu iz Barcelone. 140 metrov dolgo plovilo z več kot 11.000 tonami je zasidrano na rtu Seljanovo v bližini marine Porto Montenegro. Abramovič je namreč med ruskimi oligarhi, proti katerim je Velika Britanija uvedla sankcije kot del odgovora na rusko invazijo na Ukrajino. 

Solaris pa še zdaleč ni običajna jahta, na zgornji palubi ima pisto za helikopterje in hangar. Dolga je 140 metrov, ima kar osem krovov. Gostje se med plovbo lahko zabavajo v lastni diskoteki, kot se za megajahto spodobi, na njej so telovadnica, wellness center z bazeni in savnami, nadstropja so med sabo povezana z dvigali. Jahta Solaris sprejme 36 gostov in 60 članov posadke.

Nenavadna igra iskanja in skrivanja se sedaj odvija med državami, ki so se pridružile sankcijam proti Rusiji, in ruskimi oligarhi, ki jim grozi zaplemba premoženja, predvsem luksuznih in ultra dragih superjaht. Abramoviča očitno skrbijo sankcije zahodnih zaveznic. Njegova druga jahta, še bolj razkošna Eclipse – po obsežni prenovi je ocenjena na več kot milijardo dolarjev – je kmalu po uvedbi sankcij že odplula na varno, in sicer vzhodno od karibskega otoka St. Maarten, trenutno se nahaja v mednarodnih vodah.

Vprašanje sedaj je, kako bodo črnogorske oblasti, ki poudarjajo, da bodo zunanji politiki EU sledile do konca, ravnale v primeru Solarisa in njegovega lastnika. 

Medtem je velik del ruskih milijarderjev svoje jahte že umaknil z območja Evropske unije. Nekatere članice EU pa so določene jahte uspele zapleniti. Francija je tako zaplenila superjahto, povezano z Igorjem Sečinom, izvršnim direktorjem ruskega energetskega giganta Rosnef in zaupnikom ruskega predsednika Vladimirja Putina. Gre za 85,6 metra dolgo jahto Amore Vero, ki je bila zasidrana v ladjedelnici blizu Marseilla. Nemčija pa je v pristanišču v Hamburgu zaplenila 155 metrov dolgo jahto ruskega oligarha Ališera Usmanova, ki je lastnik metalurške družbe Metaloinvest, založniške hiše Komersant in drugega največjega mobilnega operaterja v Rusiji MegaFon. Njegova jahta Dilbar je vredna skoraj 600 milijonov dolarjev. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3