Tujina

Nasilje med Izraelom in Gazo: 'Razmere se stopnjujejo v smeri popolne vojne'

Gaza / Jeruzalem, 12. 05. 2021 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA, Ti.Š., Mirko Vorkapić
Komentarji
364

V Izraelu in na območju Gaze se nadaljujejo spopadi med izraelsko vojsko in palestinskimi gibanji. Potem, ko Izrael raketiral še eno zgradbo Hamasa, je ta odgovoril več kot 100 izstreljenimi raketami na izraelske cilje. Znova poročajo o žrtvah in ranjenih. V včerajšnjih spopadih je umrlo je okoli 60 ljudi, še več kot 300 jih je bilo poškodovanih. Odposlanec Organizacije združenih narodov na Bližnjem vzhodu je pozval k prenehanju sovražnosti in opozoril, da razmere vodijo v popolno vojno. Medtem so izraelske oblasti v mestu Lod razglasile izredno stanje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Narašča strah pred novo vojno
    02:43
    Iz SVETA: Narašča strah pred novo vojno
  • Napad na Tel Aviv
    00:21
    Napad na Tel Aviv
  • Raketiranje Gaze
    00:33
    Raketiranje Gaze
  • Obstreljevanje Gaze
    00:46
    Obstreljevanje Gaze

Oboroženi spopad med Hamasom in judovsko državo ne kaže znakov umirjanja in sproža vse močnejše bojazni, da se bo razvil v "obsežno vojno".  Obstreljevanje med izraelsko vojsko in palestinskimi gibanji z območja Gaze se namreč nadaljuje.

Izraelske rakete so zadele še eno tarčo v središču Gaze. Gre za poslopje Al Shorouk Tower, v katerem naj bi imeli svoje prostore pripadniki gibanja Hamas. Del stavbe se je porušil. Izrael je nove napade napovedal že zgodaj popoldne, hkrati pa so sporočili, da bo temu iz Gaze po vsej verjetnosti sledil povračilni ukrep, podoben tistemu v torek. 

Napovedi so se uresničile. Brigada Al-Qassam je sporočila, da so kot povračilo za napad na omenjeno poslopje lansirali novih 180 raket proti Aškelonu, Netivotu in Sderotu. Več raket je po poročanju lokalnih medijev zadelo cilje. Poročajo tudi o ranjenih. V izraelskem napadu na hišo v naselju Šejaija sta umrla dva Palestinca. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izraelski premeri Benjamin Netanjahu je na sestanku s člani varnostnega kabineta zavrnil možnost premirja, poročajo izraelski mediji. Izraelsko letalstvo po odločitvi premierjevega kabineta o razširitvi operacij nadaljuje z napadi na cilje v Gazi, kjer poročajo o mrtvih. Brezpilotna letala so napadla poslopje ministrstva za finance v Gazi.

Medtem iz Tel Aviva poročajo o nekaj primerih napadov na trgovine, ki so sicer v lasti Palestincev. O napadih na trgovine Palestincev poročajo tudi iz mesta Yafa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V torkovih spopadih umrlo 60 ljudi

Po navedbah izraelske vojske je palestinska stran z območja Gaze od ponedeljka izstrelila več kot 1000 raket. Na območju Gaze - gre za 365 kvadratnih kilometrov velik pas ozemlja na katerem živi več kot dva milijona prebivalcev - so opustošene številne hiše, uničeni so avtomobili, tudi Izrael se je v današnje jutro zbudil s škodo, ki je podobna tisti po vojni v Gazi leta 2014.

Po podatkih zdravstvenih organov je izraelski zračni napad na Gazo zahteval najmanj 60 življenj, med njimi je umrlo 14 otrok in tri ženske. Še najmanj 320 oseb je huje ranjenih. Medtem so rakete, ki jih je Hamas izstrelil proti Izraelu ubile pet oseb.

Gre za najhujše in najbolj intenzivno obstreljevanje v zadnjih sedmih letih.

Raketni napadi so se v Gazi in Izraelu tudi čez noč nadaljevali, Izrael pa je po izgredih v osrednjem mestu Lod razglasil izredno stanje, saj se je konflikt med izraelskimi silami in Palestinci nevzdržno stopnjeval. Zažigali so avtomobile, na ulice so drli razjarjeni izgredniki, v neposrednih spopadih pa je bilo ranjenih več oseb. Župan Loda, mešanega arabsko-judovskega mesta, je dejal, da se odvija državljanska vojna.

Napetosti in nemiri so pričeli še dodatno naraščati potem ko je bila v izraelskem letalskem napadu včeraj popoldne porušena 12-nadstropna stolpnica v središču Gaze, v kateri so imeli urade visoki predstavniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Izraelska vojska je sporočila, da je napad na Gazo odgovor na raketne napade na Jeruzalem in druga območja. Nasilje se je začelo že v ponedeljek, ko so Palestinci raketirali Jeruzalem, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je opozoril, da bodo Palestinci zanj plačali "zelo visoko" ceno. Palestinske skupine so v skupni izjavi navedle, da so na Izrael izstrelile rakete v znak protesta zaradi spopadov palestinskih vernikov in izraelske policije v mošeji Al-Aksa v vzhodnem Jeruzalemu. Vojaško stopnjevanje med Hamasom in Izraelom je nato eskaliralo v torek zvečer, ko je islamistično gibanje Hamas z raketami preplavilo izraelsko metropolo Tel Aviv, izraelska vojska pa se je maščevala z zračnimi napadi na območje Gaze.

Izraelski obrambni minister Beni Ganc je glede izraelskih letalskih napadov posvaril, da gre le za začetek. Danes je tako napovedal, da bo izraelska vojska okrepila napade na palestinske vojaške cilje na območju Gaze. Premirje ni možno, dokler ni zagotovljena "trajna umiritev" razmer, je opozoril Ganc.

Medtem pa je vodja Hamasa v odgovor zatrdil, da so pripravljeni na stopnjevanje napadov, če to želi Izrael. Ob tem je Netanjahu sporočil: "Ta operacija bo trajala nekaj časa, toda državljanom Izraela bomo povrnili varnost."

Pristojne oblasti v Gazi navajajo, da so izraelski letalski napadi uničili vsa policijska poslopja na obalnem območju. Izraelska vojska je medtem sama sporočila, da je ponoči zadela stavbo, v kateri so bili pripadniki vodstva Hamasove vojaške obveščevalne službe, napadla je tudi bivališča ključnih predstavnikov Hamasa. Ob stopnjevanju nasilja pa narašča strah pred obsežno vojno – Izrael namreč napoveduje okrepitev napadov na palestinske vojaške cilje v Gazi. Iz sveta pa se vrstijo pozivi k umiritvi razmer.

 

Vrstijo se pozivi k umiritvi razmer

Zaradi razmer narašča zaskrbljenost v mednarodni skupnosti, ki je obe strani pozvala, naj končata stopnjevanje nasilja. Varnostni svet ZN se medtem pripravlja na novo izredno zasedanje, posvečeno tej krizi. Izrael in Hamas sta na poti k obsežni vojni, je v torek opozoril odposlanec ZN za Bližnji vzhod Tor Wennesland. "Razmere se stopnjujejo v smeri popolne vojne," je dejal ter opozoril, da "ceno vojne plačujejo navadni ljudje".

Na dogajanje se je odzval britanski premier Boris Johnson, ki je obe strani – Izrael in Palestince – pozval k umiritvi razmer in zadržanosti oziroma "naj stopita nazaj". "Združeno kraljestvo je globoko zaskrbljeno zaradi naraščajočega nasilja in civilnih žrtev, zato si želimo, da bi se napetosti umirile," je dodal.

Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je dejal, da je "resno zaskrbljen" zaradi nenehnega nasilja. Guterres je še pozval k večji zavzetosti za ponovno vzpostavitev miru.

Zaskrbljenost zaradi naraščanja nasilja in neselektivnega obstreljevanja je danes izrazil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je govoril z izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom. Kot je sporočil, bi morala biti prednostna naloga deeskalacija konflikta in preprečevanje izgube življenj nedolžnih civilistov na obeh straneh.

Rivlin je medtem dogajanje označil za "pogrom" in obsodil nasilje v judovsko-arabskem mestu. Pogrom sicer velja za izraz, s katerim se opisuje napade na Jude v ruskem cesarstvu, pomeni pa nasilni upor, namenjen poboju ali izgonu etnične ali verske supine, zelasti tiste, usmerjene proti Judom.

Izbruh nasilja na Bližnjem vzhodu sta danes obsodila tudi predsednika Rusije in Turčije, Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan, ki sta strani pozvala k zmanjšanju napetosti. Kot so sporočili iz Kremlja, je Putin "resno zaskrbljen" zaradi spopadov ter vse večjega števila mrtvih in ranjenih. V telefonskem pogovoru z ruskim kolegom je Erdogan jasno povedal, da bodo morali posredovati Združeni narodi, ki bodo morali dati "trdna in jasna sporočila", ki bodo ustavila napade na Izrael, preden se bo konflikt še stopnjeval, so sporočili iz njegovega urada. Erdogan se je tudi zavzel, da je treba za zaščito palestinskih civilistov na območje napotiti mednarodne enote.

Bela hiša je medtem sporočila, da je njen glavni poziv deeskalacija in da je predsednik Joe Biden obveščen o poslabšanju razmer. Njegova predstavnicaza donose z javnostmi Jen Psaki je dejala, da se ameriški uradniki pogovarjajo s kolegi iz regije. "Verjamemo, da si Palestinci in Izraelci zaslužijo enako mero svobode, varnosti, dostojanstva in blaginje," je dodala Psakijeva. "Ameriški uradniki so se v zadnjih tednih z izraelskimi odkrito pogovarjali o tem, kako so deložacije palestinskih družin, ki so leta, tudi desetletja, živele v svojih domovih, in kako je rušenje teh domov v nasprotju z našimi skupnimi interesi in doseganju rešitve spora." Predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price pa je sporočil, da ima Izrael pravico do obrambe, pa tudi palestinsko ljudstvo pravico do varnosti.

Število civilnih žrtev narašča

Ministrstvo za zdravje v Gazi je včeraj sporočilo, da je bilo ubitih 32 Palestincev, toda radijska postaja, povezana s Hamasom, je pozneje poročala, da so bile v izraelskem zračnem napadu na stanovanje nad restavracijo ubite še tri osebe, tudi ženska in otroci. V Tel Avivu je 80-letni moški med tekom proti zavetišču doživel srčni napad in je zdaj v kritičnem stanju.

Izraelska služba za nujne primere Magen David Adom je poročala, da je bila v raketnem napadu na stavbo v kraju Rishon Lezion blizu Tel Aviva ubita 50-letnica, v raketiranju Aškelona pa sta bili ubiti še dve ženski. Dve osebi sta bili ubiti v mestu Lodz, potem ko je raketa zadela vozilo.

Izraelski mediji pišejo, da je med žrtvami tudi sedemletnica. Po navedbah izraelske vojske pa naj bi protitankovska vodena raketa, izstreljena iz Gaze, ubila tudi 21-letnega izraelskega vojaka Omarja Tabiba.

Kaj se je zgodilo v Lodu, kjer so razglasili izredne razmere?

Protesti izraelskih Arabcev so izbruhnili v Lodu, mestu blizu Tel Aviva, in se stopnjevali do izgredov in spopadov s policisti. Protestniki so vanje metali kamenje, policija pa je odgovorila s streli. Protesti so izbruhnili po pogrebu Izraelca, ki je dan prej umrl med nemiri v mestu.

V spopadih je bilo ranjenih najmanj 12 oseb, je poročal izraelski časnik Haaretz. Ko je padla noč, pa se je stanje v Lodu samo še poslabšalo. Izraelski mediji so navajali, da so bile požgane sinagoge in tudi več podjetij, Reuters pa, da so Judje v avte metali tudi kamenje in jih požigali.

V minuli noči je izraelski premier Netanjahu v Lodu razglasil izredne razmere in tja napotil obmejni bataljon. Konflikt med izraelsko vojsko in Palestinci v Gazi je med arabsko manjšino v Izraelu povzročil nemire, kar je privedlo do protestov. Nemirno je bilo tudi v drugih mestih z večinskim izraelskim arabskim prebivalstvom, pa tudi v vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu.

"Ves Izrael bi moral vedeti, da gre za popolno izgubo nadzora," je dejal župan Loda Jair Revivo. "V Lodu je izbruhnila državljanska vojna."

Netanjahu, ki je v mesto odšel in zaprosil za mir, pa je dejal, da bo po potrebi uvedel tudi policijsko uro.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (364)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ariana Ayra Lionwood
16. 05. 2021 12.18
Bogatim se v 2020 in 2021 sline cedijo...koliko cepiva, zdravil in orozja bodo prodali...zato pa tudi ni interesa, da bi se pandemije, vojne itd. Koncale....to je vse ogromen zasluzek tistim kljucnim ljudem, ki vodijo svet...hkrati pa se par ljudi odstranijo, da bo vec naravnih virov za njih samih... Ko gledam te posnetke pa slike me kar groza, ne morem si predstavlajti kako je prebivalcem ko gledajo pa molijo da bodo obrambni sistemi delovali...
Looneh
12. 05. 2021 20.35
+2
Odkar je Biden predsednik spet na polno poka dol ...
evilgirl
12. 05. 2021 18.25
+2
Koliko časa je minilo, ko so objavili, da se ZDA in NATO umikata iz Afganistana? A je minilo 48 ur ali še to ne, preden se je začel par klikov bolj zahodno spet nekaj dogajat. Pa so se nekateri bali, da kaj bodo pa sedaj velesile počele :D
FaTa Albanka
12. 05. 2021 18.35
+4
ja kaj pa bodo velesile (Kitajci,Rusi,Zda) poceli glede tega konflikta ?? Gladko se jim fučka , Erdogan je klico Putina na pomoc pa ni glih interesa
JApajaDAja
12. 05. 2021 18.52
+0
usa bodo probali mali umirjat ta konflikt...usa največja skrb je obnovitev sporazuma z iranom in strah pred kitajci!
JApajaDAja
12. 05. 2021 18.53
+0
Gmwota
12. 05. 2021 18.16
+3
Never ending story!!!
JApajaDAja
12. 05. 2021 18.54
-3
hamas je produkt usa, izrela od leta 1988....
FaTa Albanka
12. 05. 2021 18.14
+7
@fjsthitr ja 1950 kaj pa še stoletja nazaj , cez 300 let bo tud to zgodovina , skratka Izraelci so prvi tam ziveli potem so jih Rimljani zreducirali na koncu pa se muslimani , zdaj se pac situacija spet obraca. To ti je zakon mocnejsega ki na tem svetu vlada ze odkar je clovestvo
MladInPerspektiven
13. 05. 2021 10.46
Janko po tvojem ker sem močnejši spokaj iz HIŠE in ...ehhhhhhh In TI " muslimani " ki jih omenjaš živijo tam dlje kot židje nekateri so celo potomci njih samih
setisfekšn
12. 05. 2021 18.01
+3
Ne bo sile!vse skupaj so omejeni mali konflikti v primerjavi z pravo vojno
fjsthitr
12. 05. 2021 17.46
-2
zanimivo je gledati zemljevid palestine iz leta 1950 in danes...je jasno kaj se dogaja, kdo koga preganja in terorizira. je pa tudi zanimivo zgodovinsko dejstvo zakaj so bili zidje pregnani iz nasega ozemlja v 19. stoletju
kenjalo
12. 05. 2021 17.41
-1
tvoji zideki niso nc bolsi
niktalop
12. 05. 2021 17.16
+13
Hamas in Islamski džihad nista gibanji ampak teroristični organizaciji. SS tudi ni bil del redne vojske, ampak zločinska organizacija. Novinarji bi se lahko posluževali pravilnih izrazov.
roki72
12. 05. 2021 17.13
-8
Jansa ziher podpira Izrael sej majo tm poleg pubcev tudi dekleta obvezno vojasko sluzbo.
mferk1
12. 05. 2021 17.09
+11
Poleg tega pa poglejte kaj delajo Palestinci lastnemu narodu.
mferk1
12. 05. 2021 17.05
+15
Čudno ko je bil Trump je bilo mirno 4 leta, sedaj pa khm, spet globalisti na čelu.
gorencdask
12. 05. 2021 17.02
+15
Seen dokaz vec, da trump mogoce le ni bil tak problem, kot ga prikazujete mediji in usidrani politiki
2fast4
12. 05. 2021 16.56
+2
Čakam naše politike, da dajo protestno noto...
Drekachi24
12. 05. 2021 16.53
-9
Zdaj je Izrael odvisen od podpore velesil. Sicer bi ga verjetno sosednje države pokorile. In kaj lahko bi se Judje spet razkropili po svetu...
ni_mi_vse_eno
12. 05. 2021 17.00
+11
ZDA ima močno vojsko, tako da ni odvisen. Takrat so Izrael napadli egipčani, pa sirija pa še nekaj držav, se mi zdi. V nekaj dneh so jih najprej na eni fronti, potem na drugi, taktično. (1967) - Izraelci so bili vedno pametni, zato pa so lastniki centralnih bank, ki nam goyem posojajo denar ustvarjen iz nič za dolg in obresti na obresti. 2% obrestna mera, pravi ECB, to je ravno toliko, da iz leta v leto ne čutiš, v 35 letnih pa izgubiš polovico. Izrael je pameten, izobražen.
RTVjeZAKON
12. 05. 2021 17.27
+2
Tako imaš pa muslimane iz teh držav po celi Evropi. To je pa super ane?
Drekachi24
12. 05. 2021 16.49
+4
Judje so svojo državo dobili po 2. svetovni vojni. Kolikor vem, je bilo opcij več, kot kaže, je prevladal zgodovinski. Ampak to je, kot bi Slovenci zahtevali Karantanijo od Avstrije nazaj, ker je nekoč bila naša. In zdaj je Izrael v stalnih konfliktih in napetostih s sosedi in povsem militariziran. Je bilo vredno?
ni_mi_vse_eno
12. 05. 2021 16.49
+4
Raketni napad na Jeruzalem je bil prikaz "popolne vojne". Mi živimo zato, da bi se naučili sodelovanja, razumevanja. Da bi živeli z drugimi v slogi. Žal pa se prevečkrat konča v vojni. Vsem želim mir. Vojna je kruta in nevarna. Živel mir.
Dark Knight
12. 05. 2021 16.37
+6
Naj že stolčejo ta hamas v prafaktorje!
ni_mi_vse_eno
12. 05. 2021 16.56
+5
sistem je tako narejen, da želi med nami sodelovanje. Tudi, če je napadalec izredno močen in naredi etnično čiščenje, se to ne pozabi (primer turški genocid nad armenci). April 24, 2021, ZDA prizna Armenian Genocide. Živimo, da rastemo v sodelovanju. Vse kar je deviacija tega ni OK.
Špina?ni njoki
12. 05. 2021 16.34
-5
Izraelci že tako dolgo maltretirajo tiste reveže, da me je čudilo, da ti to sploh še tako mirno prenašajo
ni_mi_vse_eno
12. 05. 2021 16.52
+5
To je res, primer "5 razbitih kamer" (=5 Broken Cameras). Hkrati pa moramo biti pošteni in priznati, da "sveta vojna" ki so jo razglasili, ne deli rožic in ne poziva k miru, ampak išče primer maščevanja. Bombardiranja in rakete na Jeruzalem. Žal je tako, da sta dva potrebna za prepir, eden je premalo.
beuta
12. 05. 2021 16.30
+8
Zdaj bomo imeli spet neke migrante iz Bangladesha ki tedijo da je vojna v Gazi