Tujina

Našli črno skrinjico iz strmoglavljenega letala, preživelih za zdaj ne

Vuzhou, 23. 03. 2022 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
1

Kitajske pristojne službe so sporočile, da je bila najdena ena od dveh črnih skinjic iz letala, ki je v ponedeljek strmoglavilo na goratem območju blizu mesta Vuzhou. Žal je tako poškodovana, da ne morejo razločiti niti tega, za katero od skrinjic gre – tisto, ki snema podatke o letu ali tisto, ki snema zvoke v pilotski kabini. Upanja, da bi našli preživele, je vse manj, iskanje dodatno otežuje slabo vreme, zaradi velikih količin dežja obstaja velika nevarnost proženja plazov.

Iskanje morebitnih preživelih iz potniškega letala boeing 737, ki je v ponedeljek strmoglavilo na goratem območju Kitajske, sicer še vedno poteka, a upanje, da bi še našli morebitne preživele (na krovu je bilo 123 potnikov in devet članov posadke), je že skoraj ugasnilo. Pristojnim službam zdaj delo otežuje še slabo vreme, saj močno dežuje, kar povečuje nevarnost proženja zemeljskih plazov.

Na delu so prav tako preiskovalci, ki skušajo ugotoviti vzrok nesreče, a za zdaj tudi oni še tipajo v temi. Čeprav so našli eno od dveh črnih skrinjic iz letala, jim to ne pomaga kaj dosti, saj je najdeni predmet tako poškodovan, da ne morejo razločiti niti tega, ali gre za skrinjico, ki snema let ali tisto, ki nosi zvočne posnetke iz pilotske kabine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot poroča kitajska televizija CGTN, so kontrolorji letalo boeing 737, ko se je iznenada začelo z veliko hitrostjo in skorajda navpično spuščati proti tlom, večkrat skušali priklicati, vendar niso prejeli nobenega odgovora. Predvajali so posnetke ter fotografije s terena, ki prikazujejo zoglenele ostanke prtljage, denarnic, osebnih izkaznic in druge lastnine oseb, ki so bile na krovu.

Medtem se družine in prijatelji tistih, ki so bili na krovu, še vedno zbirajo na mednarodnem letališču Guangdžou, kjer bi moral boeing 737 pristati v ponedeljek popoldne.

V javnost curljajo žalostne zgodbe potnikov. Med njimi je bila, denimo, skupina šestih oseb, vključno z najstnikom, ki je potovala v Guangdžou na pogreb, poročajo lokalni mediji. "Tudi jaz bi morala biti na letalu, skupaj s sestro," je za Jiemian News povedala neimenovana ženska. Kot je pojasnila, se je odpravljala na isti pogreb, vendar je v zadnjem hipu presedla na drugo letalo, ki je iz Kunminga odletelo nekoliko prej. "Čutim grozno tesnobo," je še povedala za kitajski časnik.

Letalo je bilo iz Kunminga, kjer je vzletelo nekaj pred 13. uro po lokalnem času, to je ob šestih zjutraj po srednjeevropskem, namenjeno v 1300 kilometrov oddaljeni Guangdžou. Glede na podatke spletnih strani za sledenje poletom je bilo letalo v zraku nekaj več kot uro. Nato se je v le treh minutah z višine približno 8800 metrov spustilo na višino manj kot tisoč metrov ter izginilo z radarja.

Ameriški proizvajalec letal Boeing je zagotovil podporo tehničnih strokovnjakov pri preiskavi nesreče.

Zadnja večja nesreča komercialnega letala na Kitajskem se je zgodila leta 2010, v njej je umrlo 42 ljudi. Najhujša nesreča kitajskega letala pa je bilo strmoglavljenje letala družbe China Northwest Airlines leta 1994, ko je umrlo 160 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3