Tujina

Našli razbitine helikopterja, iranski predsednik in zunanji minister mrtva

Teheran, 20. 05. 2024 06.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Reševalne ekipe na severozahodu Irana so zgodaj zjutraj našle razbitine helikopterja, ki je prevažal predsednika, 63-letnega Ebrahima Raisija, in zunanjega ministra Hoseina Amirja Abdolahiana. Državni mediji so potrdili smrt vseh devetih članov posadke, vključno s predsednikom in zunanjim ministrom. V Iranu so razglasili petdnevno žalovanje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V državi so razglasili petdnevno žalovanje
    02:55
    Iz 24UR: V državi so razglasili petdnevno žalovanje
  • Iz SVETA: Umrl iranski predsednik
    02:36
    Iz SVETA: Umrl iranski predsednik
  • Našli razbitine helikopterja, iranski predsednik in zunanji minister mrtva
    00:49
    Našli razbitine helikopterja, iranski predsednik in zunanji minister mrtva

Tiskovna agencija Mehr je potrdila, da sta v nesreči poleg Raisija in Abdollahaina umrla še guverner vzhodnega Azerbajdžana Malik Rahmati in imam iz Tabriza Muhammad Ali al-Hašem. Iranski Rdeči polmesec je sporočil, da so že našli trupla vseh potnikov, ki jih bodo sedaj prepeljali v Tabriz.

V skladu z ustavo islamske republike bo pristojnosti predsednika prevzel podpredsednik. To je od leta 2021 Mohammad Mokber. Volitve predsednika naj bi izvedli v roku 50 dni.

Notranji minister Ahmad Vahidi je pred tem dejal, da je helikopter v slabem vremenu trdo pristal. V Raisijevem konvoju na poti iz Azerbajdžana so bili trije helikopterji, druga dva pa sta varno prispela na cilj, je sporočila tiskovna agencija Tasnim.

Vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je Irance pozval, naj ne skrbijo za vodstvo islamske republike, in dejal, da delo države ne bo moteno. 

Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisi FOTO: AP

Izrazi zaskrbljenosti in ponudbe za pomoč so med iskanjem ponesrečenega helikopterja prišli tudi iz tujine, vključno z Irakom, Kuvajtom, Katarjem, Savdsko Arabijo, Sirijo, Rusijo in Turčijo, pa tudi iz EU, ki je aktivirala svojo kartografsko službo za hitro odzivanje, da bi pomagala pri iskanju.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani se je zahvalil vladam in mednarodnim organizacijam za njihovo sočutje in ponujeno pomoč pri iskanju in reševanju.

Tiskovni predstavnik State Departmenta je sporočil, da pozorno spremljajo poročila o morebitnem težkem pristanku helikopterja v Iranu, v katerem sta bila iranski predsednik in zunanji minister, in dodal, da drugih komentarjev nima. "Predsednik ZDA Joe Biden je bil obveščen o nesreči," je pod pogojem anonimnosti povedal ameriški uradnik.

Raisi je predsednik od leta 2021, ko je nasledil zmernega Hasana Rouhanija. V Iranu je septembra 2022 izbruhnil val protestov, ki jih je sprožila smrt iransko-kurdske ženske Mahse Amini v priporu, potem ko je bila aretirana zaradi domnevnega kršenja pravil o oblačenju.

Zaradi vojne v Gazi so se napetosti v regiji ponovno povečale, po vrsti zaostrovanj pa je Teheran aprila letos izstrelil na stotine raket in izstrelkov neposredno na Izrael.

Raisi je v govoru po nedeljski inavguraciji jezu poudaril iransko podporo Palestincem. "Verjamemo, da je Palestina prvo vprašanje muslimanskega sveta, in prepričani smo, da Iranci in Azerbajdžanci vedno podpirajo prebivalce Palestine in Gaze ter sovražijo sionistični režim," je dejal Raisi. Hamas je sporočil, da ob tem bolečem dogodku izraža popolno solidarnost z Islamsko republiko Iran, njenim vodstvom, vlado in ljudstvom.

Sožalje tudi iz Evrope

V Bruslju so izrazili sožalje zaradi smrti iranskega predsednika Ebrahima Raisija in drugih predstavnikov države v nedeljski helikopterski nesreči. V mislih smo z njihovimi družinami, je sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Italijanska premierka Giorgia Meloni je izrazila solidarnost z iransko vlado in ljudstvom.

"EU izraža iskreno sožalje ob smrti predsednika Raisija in zunanjega ministra Abdolahiana ter drugih članov njune delegacije in posadke v nesreči helikopterja," je zapisal Michel in dodal, da so v mislih z njihovimi družinami. Predsednica vlade v Rimu Melonijeva je na televiziji izrazila solidarnost z iransko vlado in iranskim ljudstvom. "V tem trenutku iranske oblasti govorijo o nesreči in ne omenjajo možnosti zarote," je dejala in dodala, da spričo smrti Raisija ne pričakuje sprememb v iranski notranji ureditvi.

"Raisi je bil izjemen politik, ki je vse svoje življenje posvetil služenju domovini," je v odzivu sporočil ruski predsednik Vladimir Putin. Raisija je označil za pravega prijatelja Rusije, čigar prispevek k razvoju dvostranskih odnosov je bil neprecenljiv.

Irski predsednik Bašar al Asad je izrazil solidarnost Sirije s Teheranom in svojci umrlih v helikopterski nesreči. "S pokojnim predsednikom smo si skupaj prizadevali, da strateški odnosi med Sirijo in Iranom vedno uspevajo," je zapisal.

Odzvalo se je tudi palestinsko islamistično gibanje Hamas. "Prepričani smo, da bo Islamska republika Iran zmogla premagati posledice te velike izgube. Prijateljski iranski narod ima starodavne institucije, ki so se sposobne soočiti s to hudo preizkušnjo," je sporočilo po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa na Telegramu. Dodalo je še, da ceni Raisijevo podporo palestinskemu odporu in njegova neumorna prizadevanja za solidarnost s Palestinci od začetka vojne med Izraelom in Hamasom v Gazi oktobra lani.

Libanonsko proiransko gibanje Hezbolah žaluje za Raisijem kot zaščitnikom odporniških gibanj. V sporočilu za javnost je izpostavilo, da so poznali Raisija že dlje časa in da je bil trden podpornik in neomajen zagovornik njihovih ciljev.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je poslal sožalje Irancem in ob tem označil Raisija za izjemnega voditelja, branilca suverenosti svojega naroda in brezpogojnega prijatelja Venezuele. Globoko užaloščen je tudi malezijski premier Anwar Ibrahim. Turčija po besedah turškega zunanjega ministra Hakana Fidana "deli bolečino prijateljskega in bratskega iranskega ljudstva".

Zunanje ministrstvo Belorusije pa je navedlo, da je smrt Raisija izguba ne le za Irance, saj je bil tudi pravi prijatelj Belorusije.

Sožalje so izrazili tudi v Kairu. "Egipt z veliko žalostjo in bridkostjo žaluje za iranskim predsednikom in najvišjim teheranskim diplomatom," so zapisali na uradu egiptovskega predsednika Abdela Fataha al Sisija in izrazili solidarnost z iransko vlado in ljudstvom ob izgubi.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
21. 05. 2024 08.59
+2
Mi bi morali spustiti zastave na pol droga, saj je kar nekaj naših revolucionarjev izgubilo svojega vzornika. Se je pa kar dobro zgledoval po naših komunistih s spomeniki, ki so pobili veliko več ljudi
Jimi1
20. 05. 2024 19.35
+5
Človekoljub da mu ni para... Za njim žalujejo vsa svetovna teroristična gibanja in skrajne skupine... Tudi vsi skrajni režimi. Dajmo še mi...
Jimi1
20. 05. 2024 19.15
+7
Koliko naroda v Iranu objokuje teha fanaticnega mesarja? V srcih vsi nasmejani.
Sixten Malmerfelt
20. 05. 2024 18.07
+1
So mogli prespati v Azeberdjanu.
amedeo
20. 05. 2024 18.00
+4
Teorije zarote v polnem zagonu...tu gor sami dobro obveščeni strokovnjaki...
john gotti
20. 05. 2024 17.47
+5
zarad mene ,će je ornk trdo pristal
Jasnoglavi
20. 05. 2024 17.47
+3
Slike nesreče ne pripadajo aktualni nesreči... V razbitinah je videti kolesa med tem ko na sliki, kjer helikopter vzleta je jasno razvidno da ima sani. Še več, repno krmilo na sliki ne pripada helikopterju Bell 212 amak enem izmed Cessninih letal.
anatomija
20. 05. 2024 18.06
+1
če bi malo več pogledal pšo raznih podatkih , bi vedel , da je bil Ruski MI171
Jun2
20. 05. 2024 17.03
-1
Mogoce se je samo umaknil in je vse lari fari kot fora z Prigožinom.
lambert
20. 05. 2024 16.53
+6
Jao kak poden ste ... dajte popravit napake v clanku. Sram naj vas bo ...
ap100
20. 05. 2024 16.46
+5
zdej bodo pa našli še bolj radikalnega
Rde?a pesa in hren
20. 05. 2024 16.25
+2
Tle sem ziher, da ne benjamin ne kdo drug, zrazen pilota, nima nič s to nesrečo... kot piše HR portal.... temperature pod 10 c, vlaga , višina, mraz... so nardili svoje + dejstvo, da gre za heliko ki j ebil dvomljivo vzdrževan... pa letet v taki megli je res samomor tudi z dobrim vodenjem ne vem.. .sam spomnimo se onega košarkaša v LA, kjer je pilot naredil isto napako.. .v gosti megli se je zabil v hrib, pa tuid ni bil kaj dosti ostanek bolj ožgan od tega... edino tle benjaminu N verjamem..
Juzles Iters
20. 05. 2024 16.52
-1
Tisto crash mesto, kjer je bil vpleten košarkaš, je bilo znatno bolj ožgano. Pa je bil verjetno manjši helikopter z manj goriva glede na zelo kratko ruto košarkaša. V Iranu naj bi šlo za veliki Bellov 212 helikopter, a eni tukaj vidim, da pravijo, da ostanki crasha sploh ne ustrezajo temu helikopterju. Če je seveda to res, se lahko kdo vpraša ali je morda ti crash mesto falsificirano. Kakor koli, nihče od nas ni bil tam doli, da bi lahko 100% trdil karkoli.
FRC-H
20. 05. 2024 17.45
+4
Juzles Iters: spet samo pametovanje.Bell 212 ima manjšo kapaciteto goriva kot Sikorsky od Kobeja...Ja slike so od razbite Cessne izpred par let nazaj...pač šlampasti novinarji....smo že navajeni...ni treba iz vsake napka in šlamparije naresti teorijo zarote.
Juzles Iters
20. 05. 2024 18.13
+1
Pametuješ ti. Sam se sprašujem, če to kar vidimo, pravo crash mesto. Ničesar ne trdim in prav nihče od nas ne more biti 100% prepričan v to kar nam serviraj. Si pa sam dokazal, da imam prav, ko si omenil, da so fotke res lažna novica. Kaj če je potem še kaj drugega lažnega? Tega ne vemo. Ti si sedaj potrdil, da je bilo moje vprašanje na mestu, saj praviš, da gre za Cessno, kaj te pol tu žre? Vsekakor ne more iti za 'šlamparijo". Ker tisti, ki je snel te stare posnetke s spleta, je vedel, sa gre za drugo nesrečo. Če so pa te posnetke dobili od reševalcev, potem je pa tu nekaj narobe ali pa oblasti ne želijo objaviti pristnih posnetkov.
Juzles Iters
20. 05. 2024 14.51
-3
Razbitine, pa vendar trava, grmovje in drevesa vsa zelena in niso skoraj nič organa. Če je helikopter komaj vzletel, bi moral biti poln goriva in močno ožgane bi morale biti večje površine.
Juzles Iters
20. 05. 2024 14.52
+0
Reformator
20. 05. 2024 15.33
+1
Juzles Iters
20. 05. 2024 15.54
-2
Vsak po svoje sklepa, a eni bi bili pametni brez sklepanja.
Watcherman
20. 05. 2024 16.22
+2
myomy
20. 05. 2024 14.33
+0
Katera fanatična verska država ima celo na vsakem bankovcu napisano "Zaupamo v Boga"?
BB0ss
20. 05. 2024 15.28
+4
Juzles Iters
20. 05. 2024 17.53
+2
Če pogledaš bolj podrobno tiste bankovce, so polni prostozidarskih simbolov in NWO. Sploh izstopa piramida z "vsevidečim" očesom na vrhu, močan prostozidarski simbol. V katerega "Boga" verujejo prostozidarji, pa na spletu ni težko najti. Ni to ta, v katerega verujejo običajni verniki.
myomy
20. 05. 2024 14.30
+1
Najjači pa so tisti komentatorji, ki privoščijo smrt tem "verskim fanatikom" in sami zaključijo stavek s "hvala Bogu."
myomy
20. 05. 2024 14.25
+5
Nekdanji poveljnik Natovih sil v Evropi "General Wesley Clark: ZDA bodo v 5 letih napadle 7 držav" na Bližnjem vzhodu. Ga lahko osebno slišite na YT ko to izjavi.
Grma53
20. 05. 2024 14.25
+5
myomy
20. 05. 2024 14.21
+12
ZDA napadejo Jugoslavijo, likvidirajo Miloševiča in uvedejo demokracijo. ZDA napadejo Irak, likvidirajo Sadama Huseina in uvedejo demokracijo. ZDA napadejo Afganistan, vržejo Talibane z oblasti in uvedejo demokracijo s svojim človekom na oblasti, ki je na koncu z državnim denarjem vred zbežal v tujino. ZDA napadejo Libijo, likvidirajo Gadafija in uvedejo demokracijo, ki še danes cveti. ZDA z državnim udarom v Ukrajini odstavijo demokratično izvoljenega predsednika, dbesedno nastavijo na oblast svojega človeka in razglasijo demokracijo v državi. Neuspeli poskusi ameriškega uvajanja demokracije sta Vietnam in Sirija, čeprav so bili zelo blizu. Sedaj je na vrsti Iran ...
Watcherman
20. 05. 2024 16.24
+1
Pozanimaj se prej zakaj so bili ti napadi povzročeni namesto,da kriviš ZDA.
mamma mia
20. 05. 2024 14.20
+10
Ko od prve sekunde pišejo,da ji bil v helikopterju fotke pa pokažejo rep letala,je jasno da se nekaj prikriva.Oni že vedo zakaj.Nekaj hudo smrdi.To ni slučajna nesreča.Nemogoče.
asdfghjklč
20. 05. 2024 13.21
+6
9 ljudi na enem majhnem helikopterju ,.. dobri so ...
misterbin
20. 05. 2024 13.14
+9
Vesela novica za začetek tedna .