Tujina

Našli trupla še treh izraelskih talcev, bolnišnica v Gazi pogreznjena v temo

Gaza, 24. 05. 2024 11.43 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
0

Izraelska vojska je sporočila, da je minulo noč v operaciji v Džabaliji na severu območja Gaze našla trupla treh talcev. Direktor bolnišnice mučencev Al Akse je medtem opozoril, da so ostali brez goriva za električne generatorje in da bodo brez elektrike vsi pacienti obsojeni na smrt.

Ministrstvo za zdravje na območju Gaze je v četrtek posvarilo, da bi lahko največjo bolnišnico v osrednjem delu palestinske enklave kmalu zaprli, saj ji primanjkuje električne energije, potem ko je izraelski vojaški napad v Rafi močno omejil dotok goriva za generatorje. Navedli so, da naj bi bolnišnica prenehala delovati v dveh urah, poroča spletni portal France24.

Bolnišnica v Gazi, pogreznjena v temo
Bolnišnica v Gazi, pogreznjena v temo FOTO: Profimedia

Na kasnejših videoposnetkih, ki jih je objavila agencija AP, je videti bolnišnico v temi. Po navedbah ministrstva je v bolnišnici na zdravljenju več kot 600 bolnikov in ranjencev, od njenega delovanja pa je odvisnih še okoli 650 bolnikov, ki hodijo tja na ledvično dializo. Njen direktor je po poročanju televizije Al Jazeera opozoril, da bodo brez elektrike vsi pacienti obsojeni na smrt.

Po podatkih Združenih narodov bi z izgubo bolnišnice Al Aksa v mestu Deir al Bala ostali le dve bolnišnici in to v času, ko mesto preplavljajo Palestinci, ki bežijo iz Rafe na jugu enklave. V celotni Gazi deluje le še tretjina od prvotnih 36 bolnišnic, pa še te le delno.

Razmere se po poročanju Al Jazeere zaostrujejo tudi v bolnišnicah na severu območja Gaze, še posebej v bolnišnici Kamal Advan, ki jo je ponoči obstreljevala izraelska vojska, ter v bolnišnici Al Avda.

V Džabaliji odkrili trupla treh moških

Izraelske obrambne sile (IDF) so medtem sporočile, da so našli trupla treh talcev. Gre za 42-letnega Izraelca in 32-letnega državljana Mehike in Francije, ki so ju pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas 7. oktobra lani ob vdoru v Izrael ugrabili na glasbenem festivalu. Tretja žrtev je 59-letni prebivalec Sderota, ki je dvojni državljan Brazilije in Izraela in so ga od napada Hamasa pogrešali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trije ubiti talci
Trije ubiti talci FOTO: AP

IDF je sporočil, da so trupla moških ponoči odkrili v Džabaliji v skupni operaciji z izraelsko domačo obveščevalno agencijo. Zgodilo se je en teden po tem, ko so iz Gaze odnesli trupla treh drugih talcev, poroča BBC. Po podatkih Izraela naj bi Hamas v Gazi zadrževal še okoli 130 talcev.

Izrael je pred dvema tednoma, mesec dni po tem ko so se umaknili, ponovno sprožil ofenzivo na to severno mesto. Trdijo namreč, da se sile Hamasa zbirajo prav v Džabaliji.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni