Tujina

Pogovor s profesorico iz Lvova: Prvi dan je bilo med nami več strahu, zdaj pa se čuti odločnost

Lvov, 01. 03. 2022 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jure Tepina, Anja Kralj
Komentarji
8

V zahodni Ukrajini niso pričakovali, da bodo ruske sile že takoj napadle tudi njih, zato je tudi na tem območju prvi dan vojne zavladala panika: "Prvi dan je bil tako zelo težak, nismo bili zbrani," našemu poročevalcu s terena v Ukrajini Juretu Tepini, pripoveduje Natalija Horoz, profesorica hrvaškega jezika v Lvovu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pogovor z Natalijo Horozovo
    03:30
    Iz 24UR: Pogovor z Natalijo Horozovo
  • Pogovor s profesorico v Lvivu
    01:42
    Pogovor s profesorico v Lvivu

 

"Prvi dan je bilo med nami več strahu, zdaj pa se med ljudmi čuti več odločnosti," pove Natalija Horoz. Kot opisuje, so naslednji dan že začeli vzpostavljati teritorialno obrambo, z delom so pričeli prostovoljci, prihajati so začeli prvi begunci: "Tako smo se že naslednji dan v zaledju zbrali in se zavedali, da moramo nekaj ukreniti, da smo tisti, ki moramo poskrbeti za varnost tega območja."

Tamkajšnji mediji po njenih besedah dajejo ljudem veliko poguma, "da bodo zmagali, da verjamejo v ukrajinsko vojsko, v državo in njihovo pravico." Tamkajšnje šole in univerze bodo zaprte še vsaj dva tedna, pove. Tamkajšnji študenti sicer ne sedijo križem rok, ampak pomagajo kot prostovoljci, kot opisuje, je odziv neverjeten. Kot z žalostjo pripoveduje Horozeva, je v boju za Kijev že padel tudi eden izmed študentov njihove univerze. 

Več pa danes v oddaji 24UR. 

Ukrajina je sicer sporočila, da naj bi se ruskim silam pridružile beloruske, čeprav je predsednik Belorusije Lukašenko uradno danes to zanikal. Kot to komentira Natalija, "Putin in Lukašenko nimata nič skupnega z zdravo pametjo." Kot pravi, ne ve, kako bi se lahko ta vojna končala, saj se po njenem mnenju Putin ne bo ustavil, a pričakuje, da bo konec takrat, ko bo Ukrajina zmagala. Na vprašanje, koliko Ukrajini pomeni poenotenje celotne Evrope, Natalija odgovarja, da so hvaležni  vsem, ki jih podpirajo, ne le z besedami, ampak tudi z dejanji: "Skupaj smo močnejši."

Natalija se Slovencem zahvaljuje za pomoč.
Natalija se Slovencem zahvaljuje za pomoč. FOTO:

Kaj sporoča Sloveniji? "Dragi Slovenci, hvala za podporo, vem da vas veliko podpira nas, upam, da boste ostali pri tem in hvala za sprejem naših beguncev. Hvala tudi za politično in materialno pomoč,"  je sklenila. 

Pomoč Ukrajini: Potrebujejo več od povojev

V Lviv so danes iz Slovenije pripeljali tudi nekaj 200 kilogramov opreme, večinoma medicinske, donacije iz cele Slovenije in tudi nekaj hrane, vojaških obrokov. Kot pravi nekdanji vojak Luka Zorenč, ki je pripeljal opremo, se svet ne spreminja na bolje s spreminjanjem zastav na Facebooku, ampak je treba tudi fizično kaj narediti, da se stvari obrnejo na bolje. Pogovarjal se je s prostovoljci, ki so pomoč prevzeli, ti so se, kot pravi, zahvalili. 

Zorenč našteva, da Ukrajinci trenutno najbolj potrebujejo protibolečinske terapije, antibiotike, kirurške sete, stvari za razkuževanje ... Kot poudarja, sicer potrebujejo tudi navadne povoje, ampak ne smemo pozabiti na ostale potrebščine, saj ne bo zadostovala ''le pretekla prva pomoč iz avtomobilov.'' Tako so potrebne tudi potrebščine, ki jih na terenu v prvi pomoči potrebujejo vojaki, kot so denimo esmarch povoji, sredstva za strjevanje krvi in podobno. 

Pomoč Karitas v Ukrajini
Pomoč Karitas v Ukrajini FOTO: Caritas Ukrajina

Mladinski organizaciji Študentski svet in Študentsko sindikalno združenje Filološke fakultete Nacionalne univerze Ivana Franka v Lvovu, tudi v pismu opozarjajta na nedavno vojaško agresijo Ruske federacije in prosijo za podporo. Kot so zapisali, zaradi vdora na njihovo ozemlje zdaj 40 milijonov Ukrajincev doživlja krivico in teror ter razbitje tisočev družin in src: "Ruski agresor ne napada le vojaških in strateških objektov, temveč obstreljuje tudi civilno prebivalstvo, uničuje infrastrukturo, izobraževalne ustanove in vrtce! Veliko izgub je tako med vojaki kot prebivalstvom. Med žrtvami so tudi otroci! Nedolžni otroci so postali okupatorjeve tarče! Oborožene sile in prebivalci bodo Ukrajino branili do konca. Vendar potrebujemo tudi zunanjo pomoč naših partnerjev in prijateljev po svetu. Številne države so nam že nudile pomoč, kot so Turčija, Poljska, Velika Britanija, ZDA, Švedska ter mnoge druge. Toda položaj je še vedno izjemno težek! Zato se s prošnjo za podporo naši domovini obračamo na vas." 
Kot so zapisali, določenih stvari v Ukrajini primanjkuje, na prednostnem seznamu potrebnih vojaških zaščitnih sredstev so: 
1. čelade iz kevlarja
2. neprebojni jopiči
3. taktični jopiči
4. preveze za zaustavljanje krvavitev ob visokih amputacijah
5. hemostatski aplikatorji
Kot še dodajajo, lahko države pomagajo tudi tako, da organizirajo namestitvene enote za sprejem beguncev iz Ukrajine: "Za nas je najpomembneje, da rešimo majhne otroke, njihove matere in starejše."  

pasica vojna v Ukrajini


KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zelenooka
02. 03. 2022 12.24
Jure Tepina je eden redkih novinarjev komercialne televizije ki vzbuja zaupanje. Pohvalo tudi Luku Zorenču za požrtvovalnost in sočutje do pomoči potrebnih Ukrajincev. Fant je pogumen in sočuten.
zelenooka
02. 03. 2022 10.39
JURE TEPINA je eden redkih novinarjev, ki vzbuja zaupanje in profesionalnost. Pohvale tudi pogumnemu Luku Zorenču za požrtvovalnost. Ga je nekaj v srcu in v hlačah da deli resurse z drugimi... In pa pohvalo vsakemu Slovencu ki bo tako ali drugače pomagal nesrečnikom nedaleč stran. :-) *
TolstojV
01. 03. 2022 21.18
+2
To je darilo Sloveniji za poslano orožje!! Stavbo naj drekoroš sam obnovi po vojni ne pa z davkoplačevaskim denarjem! Upajmo, da bo ruska mafija kdaj srečala tega puklastega!
Fulano in Beltrano
01. 03. 2022 19.13
+6
Po slovensko se mesto imenuje Lvov. Ista logika, kot če bi bil članek o Benetkah, pa bi se uporabljalo ime Venecija po hrvaško ali Venezia v originalu...
Tone 12345
01. 03. 2022 18.55
+8
Ampak če takole pogledate kakšna ofenziva je to če se ljudje tako svobodno sprehajajo po mestih in komentirajo!vse skup je verjemite zahodni propagandni stroj ki vnaša nemir in svetovno nevarnost v svetu!
Dejmo se umirit
01. 03. 2022 19.00
+9
Dej si poglej na zemljevidu kje je Lviv. Da ti pomagam… na skrajnem zahodu in Rusi so že povedali, da jih Z Ukrajina ne zanima.
Tone 12345
01. 03. 2022 19.05
-3
Joze.z.hmetov.Doma
01. 03. 2022 21.12
+1
geografija ti je cisto tuja... Naj ti zastonj nudim predavanja : Ukrajina je tako velika da ce bi jo dal na srednjo Evrope bi se raztezala od Londona- Pariza vse do vzhoda Prage, in od Berlina severno vse do italjanske avstrijske meje juzno.. Lviv je pa na zahodu, kjer Rusi nimajo interesa ker je pribivalstvo 100% ukrajinsko.. Upam da bos kaj od tega odnesel