Tujina

Natovo povečanje sil za hitro odzivanje: 'Gre za drzno napoved'

Bruselj, 28. 06. 2022 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
700

V ponedeljek je generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg napovedal, da bo zveza Nato število svojih sil za hitro odzivanje povečala na več kot 300.000. "To je gotovo, v kolikor bo tudi implementirana, grozovito velika sprememba," je odločen izr. prof. dr. Vladimir Prebilič s katedre za obramboslovje ljubljanske FDV, ki ocenjuje, da gre za zelo drzno napoved, saj kaj takšnega "nikakor ni mogoče izpeljati iz danes na jutri". Poudaril je tudi pomen dialoga. "Izključno povečanje obrambnih kapacitet ne vodi v deeskalacijo, ampak obratno, lahko vodi celo v zaostrovanje odnosov in razmer," je dejal.

Natove sile za hitro odzivanje (NRF ali Nato Response Force) so enote, ki jih države članice vzdržujejo za potrebe hitre premestitve, namestitve ter opravljanja in izvajanja nalog. Kot že omenjeno, je v NRF trenutno okoli 40.000 vojakov, vsaka država pa je dolžna vzdrževati določeno količino teh vojakov, pojasnjuje izr. prof. dr. Vladimir Prebilič s katedre za obramboslovje ljubljanske Fakultete za družbene vede.

Kot pojasnjuje Prebilič, v vojaškem jeziku hitro odzivanje pomeni 30 dni. "Če bi do česar koli prišlo, bi naj bile te enote za polno opravljanje nalog, kamor koli se jih pošlje, na razpolago v časovnem okviru približno 30 dni."

"Zanje je značilno, da imajo vojaki, ki jih države prispevajo v skupne enote, skupna usposabljanja in torej tudi certificiranja, da so torej enote medsebojno primerljive," razlaga in pojasnjuje, da morajo biti v primeru aktivacije sposobne medsebojnega sodelovanja. Prav zato proces vzpostavljanja in vzdrževanja NRF-ja vzame veliko časa. "Stvar ni tako enostavna," je poudaril in dodal, da svoj delež seveda prispeva tudi Slovenija, saj gre na nek način za delitev bremena med državami članicami Nata.

Predsednik vlade Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta na ločenih novinarskih konferencah na kratko komentirala tudi stališča Slovenije pred vrhom zveze Nato v Madridu, ki se začenja danes. Oba sta potrdila, da radikalnih sprememb v slovenski obrambni in zunanji politiki ne gre pričakovati.

'To je zelo drzna napoved'

Napoved, da bo zveza Nato število svojih sil za hitro odzivanje povečala na več kot 300.000, se Prebiliču zdi drzna. "Mislim, da tega v zelo kratkem času ni možno izpeljati," pravi, razloga za to pa sta dva. Prvič bi morale države to breme med seboj porazdeliti, a države niso pripravljene in nimajo kapacitet, da bi lahko v tako kratkem času za nekajkrat povečale število svojih vojakov. 

"In drugič, tudi če bi se odločili in bi imeli toliko vojakov na razpolago, bi bilo še vseeno treba opraviti usposabljanje in certificiranje teh enot, da bi v primeru, da bi jih bilo treba uporabiti, te sile delovale maksimalno učinkovito," pojasni. V jeziku Nata se uporablja izraz, da so enote interoperabilne, da so torej sposobne tesnega medsebojnega sodelovanja. 

Okoli 40.000 vojakinj in vojakov je v silah za hitro odzivanje v bojnih skupinah nameščeno v osem vzhodnih članic Nata: Estonijo, Latvijo, Litvo, Poljsko, Bolgarijo, Slovaško, Madžarsko in Romunijo.
Okoli 40.000 vojakinj in vojakov je v silah za hitro odzivanje v bojnih skupinah nameščeno v osem vzhodnih članic Nata: Estonijo, Latvijo, Litvo, Poljsko, Bolgarijo, Slovaško, Madžarsko in Romunijo. FOTO: Shutterstock

"Okrepili bomo bojne skupine v vzhodnem delu zavezništva na raven brigad," je v ponedeljek še napovedal Stoltenberg. Prebilič je pojasnil, da je brigada najbolj udarna operativna enota, ki je na terenu sposobna izvajati samostojne naloge. Nato se zato nagiba k temu, da bi enote manjšega obsega, na primer bataljone, povečal na brigade, saj bodo tako spodobne samostojnega bojnega oz. obrambnega delovanja. Enote bi se tako razširile, vanje pa bi bilo treba vpoklicati dodatne vojakinje in vojake. 

Dodatne kadrovske okrepitve za države članice pomenijo tudi večje breme. "Kdo bo prispeval kaj in v kakšnem obsegu, bo stvar zahtevnih usklajevanj med državami članicami. Vse države članice se namreč spopadajo s kadrovskim primanjkljajem v oboroženih silah,"  razlaga Prebilič, prav zato bo težko zapolniti mesta in vojake razporediti na nove naloge.

"Gotovo bo o tem govora tudi na vrhu v Madridu, pa tudi kasneje," še pravi strokovnjak za obramboslovje in dodaja, da se lahko pogovarjamo o mesecih, tudi letih, preden bo dosežena številka 300.000.

Okoli 40.000 vojakinj in vojakov je v silah za hitro odzivanje v bojnih skupinah nameščeno v osem vzhodnih članic Nata: Estonijo, Latvijo, Litvo, Poljsko, Bolgarijo, Slovaško, Madžarsko in Romunijo. Stoltenbergove napovedi tako gotovo pomenijo več vojske na vzhodu. "Predvsem članice iz vzhodne Evrope se počutijo neudobno glede sosede, ki jo imajo in že ves čas pritiskajo, da bi se v ta prostor namestilo več vojakov in vojaške tehnike. S tem bi dobili občutek povečanja varnosti," trdi Prebilič.

Na Slovaškem je v okviru Natove napotitve tudi 101 slovenski vojak. "Podobnih nalog lahko v prihodnosti pričakujemo še več," je dodal sogovornik. 

'V kolikor se bo zadevo izpeljalo, gre za grozovito veliko spremembo'

V omenjene države naj bi glede na napovedi namestili tudi več vojaške opreme in oborožitvenih sistemov, vključno s sistemi zračne obrambe. Obenem bodo v drugih članicah določene enote, ki bodo pripravljene za odhod v države na vzhodu zavezništva. "Skupaj to predstavlja največje preoblikovanje naše skupne obrambe in odvračalne drže od hladne vojne," je dejal Stoltenberg. 

Nato kot institucija nima vojakov, vse napotitve potekajo prek držav članic. "Nato sam kot institucija nima nikogar nikjer, razen vrhovnega poveljstva," pravi Prebilič. 

Da gre, v kolikor se bo zadevo izpeljalo, za grozovito veliko spremembo, se strinja tudi Prebilič, saj da je bilo tako veliko povečanje doslej praktično nepredstavljivo. Toda kaj to  pomeni za odnos EU do Rusije? Kako bi takšno odločitev lahko razumela država, ki izvaja invazijo na Ukrajino?

"S tem, ko povečujemo te kapacitete, želimo sporočiti, da naj nihče ne razmišlja o kakšnem koraku dlje," pojasnjuje strokovnjak. Ves čas namreč nekako v zraku visi možnost, da bi lahko prišlo do poseganja v teritorialno integriteto tudi nekaterih drugih držav. Trenutno je zaradi blokade Kaliningrada pod strašnim pritiskom na primer Litva. Nato želi dati Rusiji jasen signal, da "koraka naprej ne more in ne sme biti ter da bodo, v kolikor bi slučajno bil, tudi posledice"

'Izključno povečanje obrambnih kapacitet lahko vodi celo v zaostrovanje'

"Nisem pa prepričan, da bo Nato v celoti dosegel svoj namen," dodaja Prebilič in izpostavlja pomen dialoga. Kot pojasnjuje, je bila temeljna značilnost hladne vojne prav odsotnost dialoga: "V času hladne vojne je bilo namreč ogromno špekuliranja in domišljanja o tem, kaj druga stran misli, pa čeprav je morda druga stran mislila popolnoma drugače, kot smo ugibali." Prav to je tisto, kar nas je v času hladne vojne zapeljalo v oboroževalno tekmo, poudarja Prebilič. "Nekdo je naredil potezo, drugi so rekli, aha, ker se oni oborožujejo, se bomo mi še bolj, zato so se tudi prvi še dodatno oborožili in tako naprej," pojasnjuje. 

"Ta poteza ne more in ne sme nadomestiti dialoga. Morali se bomo pogovarjati, saj stvari lahko le na ta način deeskalirajo. Izključno povečanje obrambnih kapacitet ne vodi v deeskalacijo, ampak obratno, lahko vodi celo v zaostrovanje odnosov in razmer," razlaga. 

Nato in Ukrajina
Nato in Ukrajina FOTO: Shutterstock

"Bodimo pošteni, takšna dejanja zagotovo ne pomenijo ravno izboljšanja prijateljskih odnosov. Vsakršno dodatno oboroževanje in nameščanje vojakov in vojske druga stran ne sprejema z odobravanjem. Jaz sem prepričan, da bo ruska stran to razumela kot nekakšno dodatno zaostritev odnosov med Evropo in Rusijo," meni obramboslovec, ki pojasnjuje, da se tudi Rusija lahko na neki točki odloči za dodatno premeščanje vojske. 

"Vsi koraki oboroževanja bi morali biti res nujno pospremljeni z zelo živahno diplomacijo, ki bi odpirala kanale in poskušala razlagati, zakaj je prišlo do posamezne poteze in kakšni so njeni nameni. Če nameni niso jasni ali so celi prikriti, potem to druga stran praviloma razume kot neprijateljsko potezo, stvari pa se lahko zelo zaostrijo," pravi. 

Hkrati meni, da je bilo doslej dialoga premalo. "Ne glede na to da Rusija je agresor, to je jasno, če ne bomo bolj intenzivno izmenjevali stališč in mnenj, se zadeva lahko slabo konča. Za obe strani," je še pripomnil. 

'Pridružitev Finske in Švedske Natu je globalna sprememba brez primere v Evropi'

"Tudi to je globalna sprememba brez primere v Evropi," prošnjo Finske in Švedske za pridružitev Natu komentira Prebilič. Obe državi sta imeli več kot sto let status oborožene nevtralnosti, kar pomeni, da so svojo obrambo in varnost zagotavljali z lastnimi kapacitetami in ne znotraj zavezništev oziroma organizacij kolektivne obrambe. "S tega pogleda gre za ogromno spremembo," je dodal. 

Po njegovem mnenju prošnji za članstvo kažeta na to, da je prisoten strah. "Da je prisotno nezaupanje glede tega, kako bo njihova soseda, torej Ruska Federacija, delovala." Gre za iskanje večje podpore in zaveznikov, ki bi v primeru, da bi prišlo do najslabšega možnega scenarija, lahko pomagali. "Ta velika geopolitična sprememba kaže na to, da se Rusiji več ne zaupa. Da je politika, ki jo država vodi, prepoznana kot agresorska politika."

Sogovornik pojasnjuje, da je to, kdaj bosta državi postali članici, seveda odvisno od drugih držav, ki se morajo s članstvom strinjati. Trenutno članstvu nasprotuje Turčija, ki članstvo pogojuje. "To bo stvar diplomacije in donosov večjih držav članic, ki bodo delale na tem, da k strinjanju prepričajo tudi Turčijo," je še dodal Prebilič. 

Države članice, ki ne dosegajo dveh odstotkov BDP za financiranje Nata, bodo spodbudili, da to čimprej storijo

"Če bodo države članice pristale na takšno res enormno povečanje števila pripadnikov NRF-ja, bo to za sabo poleg že omenjenih kadrovskih potegnilo tudi finančne izzive," je še izpostavil Prebilič. Kot je že povedal, je treba vojake ne le opremiti, ampak tudi usposabljati, pošiljati na vaje in vzdrževati, kar pa predstavlja velike stroške, ki bodo na ramenih držav članic Nata. 

Nekatere napovedi, da naj bi Nato od članic pričakoval večje financiranje, in sicer namesto dveh odstotkov, 2,5 odstotka BDP, Prebilič težko komentira, a dodaja, da gre za izdatno povečanje. "Sem pa prepričan, da bo Nato vztrajal pri tem, da tiste države, ki trenutno še ne dosegajo omenjenih dveh odstotkov BDP-ja pod velikim pritiskom, da se temu številu počasi približajo," pravi. Med takšni državami je tudi Slovenija, ki po Prebiličevih besedah trenutno dosega približno 1,22 odstotka BDP, ki ga namenja za obrambo. Pravzaprav je od vseh članic Nata četrta od zadaj, kar se tiče financiranja. 

"Zagotovo bomo deležni, recimo temu diplomatsko: spodbud, k temu da se sredstva za financiranje v prihodnje povečajo," je še dodal. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (700)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
02. 07. 2022 10.38
-1
Ne morem si kaj, da nebi tega natovskega klavrnega početja primerjal z napadom hijenskih psov na osamljenega leva. Evropa kje imaš pamet! Že ob takem pomanjkanju mladih ljudi in vseh naravnih ki nas tepejo bi si privoščila dodatno še klanje v okviru bog ne daj ampak z vse bolčj verjetno napovedjo III. svetovne vojne le za koga? za Vas USA za vaše apetite! Ne hvala! Protesti nam še vedno ostanejo so naša legitimna pravica čeprav jih ta "nova demokracija" zatira najsi bo medijsko ali direktno na cestah kot listne uši! Poglejte malo otroke svoje vnuke in še na nerojena bitja! Ne slepite se v tej nesmiselni Amero/Nato propagandi. Ne ne branijo ne Ukrajine ne Evrope hlepijo edino po zasužnjenju in plenjenju Rusije, kar jim je bila praksa v vseh 60 sprovociranih vojnah! Za njimi ekonomska morija in beda! Ampak se bojim da bo ta zapitek drag in najbolj zastrašujoč in uničujoč za Evropo ki je s tem vodstvom popolnoma brez pameti! Sem v resnih dvomih če smo jih sami postavili na oblast!?
Rob123
29. 06. 2022 15.48
+2
Tukej objavljajo samo stvari ki ustrezajo našim politikom vse drugo zbrišejo .V tujini vsaj lahko napišeš kaj si resnično videl.Tukej pa naslov sedemletica je mirno spala potem je priletela raketa kje se vzamejo te novinarji.V Palestini je tudi spala in ni sankcij proti Izraelu ki raketira civilne cilje.moja mama je kot otrok tudi spala potem pa so komunisti ubili očeta in ga vrgli v kako jamo nikoli ga niso našli pa so tele morilci lepo živeli po vojni brez obtožb sramota .
borjac
29. 06. 2022 08.40
+5
Bliža se katastrofa, umirali bomo v milijonih, BEDAKI vodijo svet.
patogen
28. 06. 2022 21.51
-7
Na klic Moskve združimo se v čete, v boj za Sovjete, je bila pesem slovenskih levičarjev leta 1941. Očitno se danes ni nič spremenilo.
Korintos11
29. 06. 2022 08.29
+2
So se združili in vas pošlihtali. Še kaj?
manga
28. 06. 2022 21.44
+5
V Slovenskih novicah piše da so v Mariopolju prebivalci prisiljeni jesti ptiče.Gebels se smeji v grobu.
patogen
28. 06. 2022 21.49
-7
mangić, recepti izpred 150 let ljubljanskih gospodinj, so se glasili Golobi v omaki, pečen Golob....
gmajna
28. 06. 2022 21.41
-1
Šele sedaj vidim kaj smo pomenili Jugoslovani v svetu, moc spopasti se s Stalinom je bila moč naših očetov SLAVA JIM
patogen
28. 06. 2022 21.50
-4
Ha, ha, ha. četvrti najjači. Lider Slovenskih levičarjev broz je vzljubil Bled, ker je bil bklizu Italijanske meje.
SVOBODAGOVORAhaha
28. 06. 2022 21.32
+4
Je tale Jensek pozabil, da jim Putin sproti uničuje VSO- VSO izdobavo v Ukrajino?? Torej, kdo je tu nor?
SVOBODAGOVORAhaha
28. 06. 2022 21.31
+7
Verjetno je NATO "zaskrbljen" zaradi "ruskega agresivnega vedenja" na mejah "miroljubne in nedolžne" EU.
Bonsoir
28. 06. 2022 21.15
+9
V dvorcu Elmau v Bavarskih Alpah so se sestali voditelji G7 in se delali norca iz Putinovih mačističnih fotografij. Če bi imel Putin namen, bi jih s hipersonično raketo za vedno zbrisal. Toda ne. On jih potrebuje prav tako kot oni njega. Svetovna elita ob konfliktih bogati, navadna raja pa gor plača. Eni z življenji, drugi pa z višjimi cenami. Tale vojna v Ukrajini je zgolj poligon režiranega konflikta. Nikoli ne bomo izvedeli, kaj sta se Putin in Macron v resnici pogovarjala.
Tomaz Korosec
28. 06. 2022 21.08
+5
A se to kar en NATO poveljnik odloči in denar pride kar sam?
Le?evljeSodiNajKopitar
28. 06. 2022 21.07
-2
Ponovno, kot pri COVID-19 podoben folk aktiven s komentiranjem geopolitičnega, vojaškega in ekonomskega področja. Vsi z ''viri'' in z ''neizpodbitnimi'' dokazi . Pa vendar, če je bila Rusija prisiljena v ''posredovanje'' v Ukrajini, je bil Zahodni svet (del katerega smo hočeš ali nočeš tudi mi) prav tako prisiljen v to, da ponovno poseže po militarizmu in vojaški moči, kot sredstvu za doseganje zunanje političnih ciljev. Ponovno se mednarodni odnosi obračajo proti realistični teoriji, kar pomeni, da v anarhičnem svetu pač zmaga močnejši. Ne razumem ljudi, ki podpirajo Rusijo v ''vojni'' proti Zahodu, saj je to pljuvanje v svojo lastno skledo, ker smo še vseeno del Zahoda. Ponovno je na plano prišla naša omejenost na področju varnostne kulture, saj še vedno mislimo, da smo v Sloveniji nedotakljivi in da se vojne odvijajo tisoče in tisoče kilometrov stran. Če vprašate Slovake, Čehe,Poljake, Romune, Estonce, Litvance, Latvijce, Fince ter Moldavce je vojna presneto blizu in tudi lažje prepoznavajo ''prijateljsko'' ter ''sovražno'' stran. Paradoksalen pojav prepoznavam v tem, da se slovenska leva politična scena, ki vseskozi zagovarja vladavino ljudstva obrača k Rusiji oziroma putinističnem načinu vodenja države, ki je res najbolj diametralen vladavini ljudstva, saj gre za vladavino res ozkega kroga ljudi, ki so vsi na svojih položajih zaradi kapitalističnih vzvodov. Pa vendar, to, da bo 300.000 vojakov NATO pripravljenih na hitro posredovanje lahko prepoznavamo kot znak, da se je Evropa končno osvobodila pacifističnega in skrajno liberalističnega načina razmišljanja, ki je ob prvi krizi naletel na nepremostljive čeri. Še vedno smo primitivna, realistična družba, v kateri nekdo, ki je pač najmočnejši pohodi šibkejšega.
AlesX1X
28. 06. 2022 20.44
+6
Lahko dvignemo tudi na miljon.. Pa ne bo pomagalo. Vse se vlaga v vojsko in orozja te pa bo potrebno nekje ponucat... Upam da za casa svojega zuvljenja ne dozivim svetovne vojne ki jo ocitno podpirajo tudi mediji.
za resnico
28. 06. 2022 20.35
+4
nato zdraharji unicevalci eu no narodi po eu vas ne podpiramo
nalijmo si čistega vina
28. 06. 2022 20.22
+4
Zadnjič so Rusi ob prazniku imeli plakat s čeladami zadnjih pet , ki so si želeli Rusije . Peto mesto je še prazno . . . . četrti je Nemški šlem . . . pa Napoleonova kokarda
dober-man
28. 06. 2022 20.16
+2
z rusi in rusofili se ne da drugače!
nalijmo si čistega vina
28. 06. 2022 20.25
+4
Vaši v Ukrajini imajo lep tatu ! Vsakemu svoje . . . . . in to se jim sedaj dogaja . Poguglej od kje je VSAKEMU SVOJE in kdo je to uporabljal
Rains
28. 06. 2022 20.15
-1
Kaliningrad bi morali zavzet. To je bila od nekdaj Nemčija!
nalijmo si čistega vina
28. 06. 2022 20.20
+5
In Gdansk . . . In Litva , Estonija , Latvija in Ukrajina do Lvova Ruska . Imenovala se je Novorosija . Odeso je ustanovila Ruska cesarica Katarina velika . Kijevska Rusija je obstajala okoli leta 1000 in takrat Moskve še ni bilo . .
nalijmo si čistega vina
28. 06. 2022 20.23
+3
Rains , to so obvladovali Tevtonski vitezi in šele okoli 1800 leta je bila Pruska . . . . . . Nikoli Nemška
Anakin Skywalker
28. 06. 2022 21.17
+2
Se strinjam. To je kraja ozemlja tako kot kosovo.
nestabilen
28. 06. 2022 20.14
+3
Bil je gost na USA TV pred dnevi in skoraj jokal ko je prosil vse da je treba prodat cim vec orozja v EU.
blef
28. 06. 2022 20.09
+4
Najbolje 5 mio in naj uničijo zemljo. Potem bodo srečni v peklu.
Rains
28. 06. 2022 20.08
-8
Folk kr ne dojema da je za vse to kriva Rusija ki je zacela z vojno.
Bolcn
28. 06. 2022 20.10
+1
nalijmo si čistega vina
28. 06. 2022 20.12
+5
borjac
28. 06. 2022 20.06
+4
300.000 vojakov je ogromna moč, s katero lahko napadeš in okupiraš bilo kakšno državo, torej 300.000 vojakov Nata pod poveljstvom ZDA, ponovim pod poveljstvom ZDA, kajti voditelji Eu držav, pa Kanade , Avstralije.......... so čisto navadni kužoti pod komando dreserja ZDA, kar se je zelo lepo videlo v neuradno posnetim pogovorom med kolesarjem Bidnom in Scholtzom, Biden je trepljal in dajal kost Nemškemu predsednika "priden kuža, zelo si bil priden" vsekakor ne bodo ZDA uporabljale Nato za obrambo, temveč za napad in prevlado, sedaj za te Ameriške interese umirajo Ukrajinci, kmalu bodo umirali tudi Nemci, Italijani, tudi mi Slovenceljni, Francozi, ponosni Francozi, De Gaulle je ustvaril neodvisno državo oboroženo samo z Francoskim orožjem, sedaj pa je Macron sklonil glavo in spremenil Francoze v Ameriške pudlje, sicer pa kaj naj bi pričakoval od predsednika, ki je poročil "svojo babico", nimaš kaj pričakovati, DeGaulle se obrača v grobu.