Tujina

Nauru prekinil diplomatske vezi s Tajvanom, ZDA razočarane

Yaren/Taipei, 16. 01. 2024 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZDA so razočarane nad potezo vlade Nauruja, ki je prekinil diplomatske vezi s Tajvanom in sporočil, da bo otok odslej priznaval kot neodtujljivi del Kitajske, je sporočil State Department. V Pekingu so ameriški izraz razočaranja označili za obrekovanje Kitajske z namenom širjenja vpliva ZDA na mednarodnem parketu.

"Čeprav je ukrep vlade Nauruja (...) suverena odločitev, je vseeno razočaranje," so sporočili z ameriškega State Departmenta. Ob tem so poudarili, da Kitajska v zameno za prestop na njeno stran pri vprašanju Tajvana pogosto daje obljube, ki na koncu ostanejo neizpolnjene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tajvanska zastava
Tajvanska zastava FOTO: AP

V ponedeljek so v odzivu na odločitev Nauruja v Tajpeju ocenili, da je do preobrata pacifiške države z okoli 12.000 prebivalci glede Tajvana prišlo po zaslugi kitajske gospodarske ponudbe vladi v Yarenu. Ta se je sicer v svoji uradni utemeljitvi odločitve sklicevala na resolucijo ZN 2758, ki Ljudsko republiko Kitajsko priznava kot edino legitimno predstavnico Kitajske v tem organu.

Vodja Ameriškega inštituta na Tajvanu, ki je de facto veleposlaništvo ZDA na otoku, Laura Rosenberger je to utemeljitev zavrnila. "Resolucija ZN 2758 ne določa statusa Tajvana, ne preprečuje državam, da bi imele diplomatske odnose s Tajvanom, in Tajvanu ne preprečuje smiselnega sodelovanja v sistemu ZN," je pojasnila in izrazila razočaranje nad potezo Nauruja.

V Pekingu so medtem izraz razočaranja ZDA označili za obrekovanje Kitajske. "ZDA si na vse pretege prizadevajo očrniti in obrekovati kitajska diplomatska prizadevanja," je sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning. Ocenil je, da se Washington zavzema za Tajvan zato, da bi "razširil svoj prostor na mednarodnem prizorišču".

Nauru je sicer diplomatske vezi s Tajvanom prekinil že leta 2002, vendar jih je tri leta zatem obnovil, potem ko Kitajska ni izpolnila obljub o podpori državi. Tajvan, kjer so v soboto izvolili novega predsednika Laja Čing-teja, tako zdaj v celoti priznava le 12 držav sveta, vključno z Vatikanom, kar je najmanj doslej.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wolfman
16. 01. 2024 14.29
-1
tik tak, tik tak...
Luther
16. 01. 2024 12.40
+6
Tajvan ni priznana država na OZN. Formalno je del Kitajske. Nekoč bo tudi dejansko del Kitajske in to ne s vojno, vojno želijo samo ZDA, ne Kitajska. Kitajska je edina država na planetu, ki je kontinuirano država že 5.000 let. Za Kitajce ne pomeni nič, če bodo čakali še 10 - 20 - 30 let, da Tjavan postane tudi dejansko del Kitajske. Vendar bo Tajvan postal del Kitajske takoj, ko se bo proizvodnja ćipov povečala druje po svetu. Danesiz Tajvana pride 60% ali več čipov. Vojaško rušenje Tajvana bi ustavilo svet in to dobro vedo Kitajci, ki ogromno čipov kupujejo na Tajvanu. Samo ZDA politiki so taki ignoranti in tako arogantni, da so prepričani, da ZDA vojska zmore vse.
tornadotex
16. 01. 2024 12.40
-2
Manipulacija Kitajca...to se vidi,pa so se podelali od strahu...ZDA imajo povsem prav, Kitajska ni izpolnila obljub...
rCharles
16. 01. 2024 12.38
+2
kitajci na tajvanu so se vecje zrtve ameriske hinavscine in imperializma kot bratje ukrajinci, ukrajincem vsaj priznavajo drzavo, te bodo sele ko bodo kitajci mornarico poslali na otok obvesceni da jih v bistvu noben ne podpira in da je slo za en velik medijski nateg.
rCharles
16. 01. 2024 12.42
-5
Broj1 TNT
16. 01. 2024 12.36
-4
zda ne podpirajo samostojnost tajvana !seveda če se bojijo kitajcev kot hudič križa !nočeja pa da bi spadal pod kitajsko ker potem mora meriška vojska bežat iz južno kitajskega morja:
Zmaga Ukrajini.
16. 01. 2024 13.01
+1
Popivalček, ja,... tako pravite rusofili, ki imate itak smolo z razmišljanjem. Če bi pa pogledal malce bolj podrobno, bi pa lahko hitro ugotovil, da so tu Američani (spet) "zmagali" - že desetletja popolnoma podpirajo Tajvan, in mu bodo v primeru kitajskega napada tudi pomagali, kar so sicer že večkrat povsem jasno dali na znanje Kitajcem,... hkrati pa Kitajčke ves čas "seznanjajo", da zagovarjajo "načelo ene Kitajske". 🤣🤣🤣 A bo šlo? Samo še namig - v mednarodnem pravu je precejšnja distinkcija med "načelom ene Kitajske" in samostojnostjo/suverenostjo neke države. In še mimogrede - mokre sanje rusofilov o tem, da bodo Američani bežali iz Južnega kitajskega morja, so samo mokre sanje in nič drugega. To morje namreč obsega OGROOOOMNE površine mednarodnih voda. Razumnim pač jasno kakšen je režim plovbe v mednarodnih vodah!
Zmaga Ukrajini.
16. 01. 2024 11.37
-1
Nobeno presenečenje za Nauru, ... pač strah pred Kitajčki dela svoje.
petb
16. 01. 2024 11.57
+4
Imajo svoje mnenje, ki ga mi nikoli nismo in ne bomo imeli, ker smo kot pudeljčki na vrvici ZDA in EU.
sabro4
16. 01. 2024 12.21
-3
kdo se je usral pred RF in nastavil čmar Amerom, zdaj pa zmaguje
Luther
16. 01. 2024 13.23
-3
Zmaga Ukrajini (bolj bedastega nicka si ni mogoče izmisliti) Zagotovo se mnogo več držav bojijo ZDA in njihovih sankcij, kot se bojijo Kitajske, Kitajska ni sankcionirala nobene države, razen delno ZDA.
Zmaga Ukrajini.
16. 01. 2024 17.57
+2
Veseli me, da še enega rusofila tako hudo peće moj nick🤣. Glede Kitajske pa... vprašaj Ujgure, Tibetance in druge manjšine, kaj z njimi počne Kitajska. Več kot očitno je, da če Tajvan ne bi imel močne podpore v ZDA, bi ga Kitajska že trikrat napadla. Tako pa omahuje, še zlasti zdaj, ko na putlerjevem primeru vidi kaj se lahko zgodi z največjo državo na svetu, ko jo v neumno vojno potegne en zločinski in totalitarni pajac. In če slučajno misliš, da se ti bo kdo opravičeval zato, ker je zahod dovolj močan, da se zoperstavi takim zločinskim pajacem, ki kalijo mednarodni mir, se pa pač bridko motiš. Živiš na zahodu s skorajda neomejenimi svoboščinami, o katerih lahko v državah takih totalitarnih zločinskih pajacev le sanjajo, pa vseeno jokaš s toplega kavča. Rusofili res niste diht.