Tujina

Ruski zdravniki le prikimali: Navalnega lahko premestijo na zdravljenje v Nemčijo

Omsk, 21. 08. 2020 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan, STA, Ti.Š.
Komentarji
104

Letalo z zdravniškim osebjem in vso potrebno medicinsko opremo, ki je poletelo iz Nemčije, bo ruskega opozicijskega aktivista Alekseja Navalnega očitno le prepeljalo iz bolnišnice v Omsku, kot je bilo sprva tudi načrtovano. Iz sibirskega mesta naj bi ga v Berlin premaknili iz varnostnih razlogov. Ruski zdravniki so sprva sicer ocenili, da njegovo zdravstveno stanje ni dovolj stabilno, da bi lahko potoval, a so si očitno premislili. Sporočili pa so še, da preiskave niso pokazale, da je bil zastrupljen.

Aleksej Navalni je še vedno v komi, priklopljen na ventilator. Bolnišnico v ruskem Omsku so preplavili policisti, njegove osebne predmete so zasegli in poslali na preiskave. Osebje je njegovi soprogi Juliji Navalni najprej preprečilo, da bi ga obiskala, pozneje pa ji je vstop v bolniško sobo dovolilo.

Zdravniki pa so danes povedali, da preiskave krvi in urina niso dale dokazov, da je bil zastrupljen. "V njegovem organizmu nismo našli strupov ali sledi strupov. Predvidevam, da je diagnoza zastrupitve še vedno v naših mislih. Toda menimo, da bolnik ni bil zastrupljen," je povedal namestnik glavnega zdravnika Anatoli Kaliničenko. Dodal je še, da praktično že imajo diagnozo, ki so jo posredovali njegovi družini.

Iz Nemčije je danes v Omsk po Navalnega prispelo letalo nemške nevladne organizacije Cinema For Peace (Kino za mir). Predstavnica Navalnega Kira Jarmiš je zdravnikom v bolnišnici v Omsku očitala, da z nasprotovanjem premestitvi Navalnega v Nemčijo neposredno ogrožajo njegovo življenje in da želijo, da ostane še nekaj dni v Rusiji, da bi iz njegovega sistema izginile vse sledi strupa. Nemški zdravniki so bolnišnico zapustili brez Navalnega, a so si Rusi kasneje premislili. V Berlin bi ga lahko prepeljali še danes. Letalo je pripravljeno, čaka se na odobritev.

Primarij bolnišnice v Omsku Aleksander Murakovski pa je povedal, da menijo, da je v komi zaradi nenadnega padca oziroma nizke ravni sladkorja v krvi, do katere je prišlo zaradi motenj v presnovi. "Imamo delovno diagnozo. Glavna so motnje v presnovi," je dejal.

Glede premestitve Navalnega v Nemčijo pa je Kaliničenko sprva še pojasnil, da njegovo stanje ni stabilno in da pot odsvetujejo.

Potem ko so ga pregledali tudi nemški zdravniki, pa je Murakovski najprej sporočil, da bo ruski opozicijski aktivist ostal v bolnišnici v Omsku, dokler se njegovo zdravstveno stanje ne bo stabiliziralo. Dejal je še, da so na posvetu z nemškimi zdravniki - ti so v Omsk prišli danes z letalom iz Nemčije, da bi Navalnega prepeljali v nemško bolnišnico - sklenili, da bi bil polet za bolnika, ki je po domnevni zastrupitvi v komi, nevaren. Izpostavil je, da v bolnišnici delajo vse, kar je potrebno.

A so si Rusi kasneje, kot kaže, premislili. BBC poroča, da se strinjajo, da ga prepeljajo na zdravljenje v Berlin. Letalo z vso potrebno medicinsko opremo je pripravljeno in bi z Navalnijem na krovu lahko vzletelo v roku par ur.

Predstavnica Navalnega Kira Jarmiš je na Twitterju pred tem sporočila, da so nemški zdravniki, ki so specialisti za oživljanje, ocenili, da bi ga lahko prepeljali v Nemčijo, saj imajo na letalu ustrezno opremo, s katero bi mu zagotovili varno pot do Berlina. Tudi nemška nevladna organizacija Cinema For Peace, ki je zagotovila letalo, je sporočila, da so jim nemški zdravniki povedali, da so "pripravljeni in sposobni" Navalnega prepeljati v Nemčijo, kot to želijo njegova družina in soproga.

Jarmiševa je dodala, da se njegova soproga Julija strinja, da bi ga v primeru premestitve zdravili v berlinski bolnišnici Charite. Julija Navalni pa je novinarjem v Omsku povedala, da njej ter odvetniku in direktorju protikorupcijskega sklada Navalnega Ivanu Ždanovu policisti in osebje bolnišnice niso dovolili, da bi se pogovorila z zdravniki.

Aleksej Navalni
Aleksej Navalni FOTO: AP

Ruska tiskovna agencija Interfax je sicer pred tem poročala, da so mu postavili predhodno diagnozo zastrupitve z neidentificiranim psihodisleptikom. Državna agencija TASS pa navaja besede policista, ki je rekel, da "ne moremo izločiti možnosti, da je sam nekaj popil ali vzel".

V Omsku se je po besedah lokalnih oblasti danes zbral konzilij zdravnikov. Med njimi so tudi strokovnjaki iz Moskve, ki so Navalnega najprej pregledali, nato pa odločili, ali njegovo stanje dovoljuje polet z letalom. Iz Kremlja so danes sicer še sporočili, da je odločitev o premestiti Navalnega v nemško bolnišnico v celoti v rokah zdravnikov in da drugih ovir ni. Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je še zatrdil, da ruski zdravniki delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi ugotovili vzrok njegovih težav in da bi ga pozdravili.

Jarmiševa je to označila za popoln nesmisel, saj je še "dan pred tem plaval v reki in bil popolnoma trezen". Edino, kar je po njenih besedah zaužil tisto jutro, je bil čaj v lokalu na letališču v Tomsku. S tem, ko zdravniki nasprotujejo njegovi premestitvi, po njenih besedah "neposredno ogrožajo njegovo življenje". "Smrtno nevarno je, da ostane v bolnišnici v Omsku brez opreme ali diagnoze," je še tvitnila danes.

Ždanov pa je danes novinarjem dejal, da mu je osebje v bolnišnici v Omsku povedalo, da so ugotovili strup in da osebje preventivno nosi zaščitna oblačila, ko skrbijo zanj.

Dejal je tudi, da nemškim zdravnikom, ki so danes prispeli z nemškim letalom, v bolnišnici sprva niso dovolili dostopa do bolnika. Primarij Murakovski je nato sporočil, da bodo nemški zdravniki lahko pregledali Navalnega in njihove teste. Sodelavec Navalnega Leonid Volkov pa je kasneje v Berlinu novinarjem že sporočil, da so nemški zdravniki "pred nekaj minutami" dobili dostop do Navalnega. To je označil kot "pozitivni razvoj".

Navalnijeva žena Julija je nato prošnjo za moževo premestitev v Berlin naslovila tudi na ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Predsedniku Ruske Federacije V. V. Putinu: Moj mož Aleksej Anatalojevič Navalni je v tem trenutku v bolnišnici v Omsku v resnem stanju. Verjamem, da potrebuje kvalificirano zdravniško pomoč Nemčije. Od 12. ure imamo na voljo vse možnosti za takojšen transport Alekseja, pod nadzorom vrhunskih zdravnikov. Uradno prosim za vaše dovoljenje za prevoz v Nemčijo," je med drugim zapisala v pismu, objavljenem tudi na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zavezniki Navalnega so se sicer danes obrnili tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice za pomoč v prizadevanjih, da ga prepeljejo na zdravljenje v Nemčijo. Sodišče so pozvali, naj rusko vlado pozove, da mu dovoli premestitev. S sodišča v Strasbourgu so sporočili, da bodo primer preučili v naslednjih dneh.

Pomoč ponudili tako Nemčija kot Francija

Univerzitetna bolnišnica Charite v Berlinu je sicer pripravljena, da ga sprejme in poskrbi zanj, je po poročanju BBC povedal vodja berlinske fundacije Cinema For Peace (Kino za mir) Jaka Bizilj. Kot je pojasnil, so pred tem dobili vsa potrebna dovoljenja za premestitev Navalnega, in bi lahko v Berlin prispel že danes. Stroške prevoza in zdravljenja bi krili posamezniki, je dodal. To ni prvič, da je ta fundacija pomagala pri reševanju ruskega aktivista – leta 2018 so v Berlinu organizirali zdravljenje za Pjotra Verzilova, ki je bil prav tako zastrupljen.

Pomoč pri oskrbi Navalnega sta sicer ponudili tako Nemčija kot Francija.

Nemška vlada je sporočila, da je v stikih z Moskvo, da bi našli rešitev za ta humanitarni nujni primer. Nemška kanclerka Angela Merkel je povedala, da bo od njih prejel vso pomoč in potrebno medicinsko zdravljenje. Tudi predstavnik Merklove je dejal, da je kanclerka zaskrbljena zaradi zdravja Navalnega. Steffen Seibert je dodal, da so ga nemške bolnišnice pripravljene sprejeti in da je glavna prioriteta, da mu rešijo življenje. Kot razumljivo pa je označil željo njegovih svojcev in kolegov, da bi odločitev o tem, ali ga lahko prepeljejo, sprejeli zdravniki, ki jim zaupajo. Izpostavil je, da obstaja pomemben sum, da je bil zastrupljen in da je kanclerka ponovila, da morajo okoliščino primera v Rusiji razjasniti v celoti in transparentno.

Navalnemu so hitro okrevanje zaželeli tudi v Kremlju. Tamkajšnji predstavnik za odnose z javnostmi Dmitrij Peskov je dejal, da ni še nobenih dokazov, da bi bil zastrupljen in da gre samo za domneve. Če pa bodo v laboratoriju potrdili, da je zastrupljen, bodo tako kot za vsakega ruskega državljana uvedli preiskavo. Obljubili so tudi, da bodo pomagali tudi pri njegovi premestitvi, če bo to potrebno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi Evropska unija je pozval k neodvisni in pregledni preiskavi. Predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Nabila Massrali je izpostavila, da so zelo zaskrbljeni za zdravje Navalnega po včerajšnji domnevni zastrupitvi. Če bo zastrupitev potrjena, odgovorni morajo odgovarjati, je dodala.

Kaj se je zgodilo?

Kot smo že poročali, je bil Navalni včeraj na letalu iz Sibirije proti Moskvi, ko se je nenadoma začel zelo slabo počutiti. Letalo je nato zasilno pristalo, njega pa so nemudoma prepeljali v bolnišnico v Omsku, kjer so ga namestili na intenzivni negi na oddelku za toksikologijo.

Predstavnica Navalnega je na Twitterju sporočila, da predvidevajo, da so ga namerno zastrupili, in sicer tako, da so nekaj vmešali v njegov čaj, saj je bila to edina stvar, ki jo je ta dan popil.

Njegovi sodelavci domnevajo, da so mu strup podtaknili v čaj, ki naj bi ga spil na letališču v Tomsku pred odhodom na letalo. V bolnišnici mu nudijo le simptomatsko zdravljenje.

Videoposnetki, ki so zakrožili na družbenih omrežjih, kažejo, kako so ga po letališki stezi peljali na nosilih. Eden od potnikov pa je povedal, da je Navalni na letalu "kričal od bolečine". Še ena fotografija, ki je prišla v javnost, ga kaže, kako na letališču v Tomsku pije čaj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ne gre za prvi poskus zastrupitve

44-letnik je ena najvidnejših opozicijskih osebnosti v Rusiji v zadnjem desetletju. Znan je predvsem po svojih kampanjah proti skorumpiranim kremeljskim uradnikom in politikom ter je glasen kritik ruskega predsednika Putina. V preteklosti je bil že večkrat tarča različnih fizičnih napadov, večkrat je bil tudi v zaporu in na zatožni klopi, kar njegovi podporniki vidijo kot kazen za njegov aktivizem.

Že 28. julija lani, medtem ko je bil v zaporu zaradi poziva k protestom v Moskvi, so Navalnega prepeljali v bolnišnico zaradi skrivnostne bolezni. Obraz in oči je imel hudo otečene, imel je izpuščaje po telesu. Oblasti so trdile, da gre za hudo alergijsko reakcijo in da ima kontaktni dermatitis, Navalni pa je vztrajal, da ni bil nikoli alergičen. Njegova zdravnica je ocenila, da je bil zastrupljen z "neznano kemično snovjo". Iz bolnišnice so nato sporočili, da ni bil zastrupljen, saj v njegovem organizmu niso našli strupenih snovi.

Leta 2017 pa se je Navalni zdravil v Španiji zaradi hude opekline na očesu, potem ko sta mu moška na ulici v obraz vrgla barvilo, ki se uporablja kot razkužilo.

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FCM2
22. 08. 2020 09.27
+3
Ce bi ga zastrupili rusi bi bil ze mrtev..
Saloreich
22. 08. 2020 09.26
+2
Pa je bil že ves vesel, ko je mislil kakšno pozornost mu je namenil Putin.😂
Curie
22. 08. 2020 09.15
+3
Dvomim, da je ta diagnoza prava sicer pa vemo kako se take zastruplja...
frufelj
22. 08. 2020 09.11
+3
zahodni agent je, tako da se ze spodobi da mu nudijo njegovi delodajalci v Berlinu tudi zdravstveno oskrbo in da ne gre na stroske rusov
dreko123
22. 08. 2020 09.06
+4
Kot bi gledal našega jenula... en ruski glumac in zahodni izdajalec neki glumi... takih ljudi kot je ta zahodna lutkica... rusija ne potrebuje
CenzuriraniPolde
22. 08. 2020 08.40
+0
Od drastičnega padca sladkorja, oz. t.i. hipe, se še nobeden ni tako zvijal in grozno stokal od bolečin, kot je to bilo videti in slišati iz posnetka v letalu. In ne prodajat bučke, prosim.
Saloreich
22. 08. 2020 09.27
+1
Grozno ja. Malce prepričljivejša simulacija od Jenullove. To pa je to.
Generacija56
22. 08. 2020 08.35
+1
Nemški migranti +1. . . Po tega so šli kar z letalom, je že v Nemčiji... Sedaj čakamo, da bodo po delavce na teritorij bivše juge tudi hodili z letali.... Nekdo mora delati... Zastonjkarjev imajo že preveč..
INŠTITUT 1.APRIL
22. 08. 2020 08.08
+2
tale pijanček se je verjetn kar z vodko zastrupil
Bogdan Kranjc
22. 08. 2020 08.06
+1
Naši prijatelji Rusov se nič ne javljajo.
Marko Becan
21. 08. 2020 21.57
+7
Ja tisti Rus nasprotnik Kremlja ki je pred leti umrl v Angliji je imel tudi presnovne motnje in to zaradi plutonija.
fafajonka
21. 08. 2020 21.55
+3
ljudje --- pijte rusko vodko je bolj zdrava od ruskega čaja
kolbek460
21. 08. 2020 21.57
+3
Zraven pa skadit belamor kanal haroši tobak ,
MaksiLopez
21. 08. 2020 21.54
+7
Tega lahko samo putin "pozdravi"
kolbek460
21. 08. 2020 21.54
+9
Za vse izdajalce ali plačance je v zgodovini bila stalno ista kazen ,6 m vrvi ali pa v novejši dobi plutonij 178,,
VZORNIK
21. 08. 2020 21.11
+24
Nekam čudno vedenje Nemčije in Francije ...... to bolj spominja na reševanje svojega vohuna ........
MucaNeGrize
21. 08. 2020 21.38
+15
BrNuS
21. 08. 2020 20.59
+17
Mati Rusija! Ni tam sale.... to so veckrat dokazali a vedno tistim, ki so presli mejo dopustnega, kar je poucno. Kruto ali ne, bistvo ne ocem vedno skrito, Rusija je edina drzava, ki se jo Amerika boji kit hudic kriza...ze vedo zakaj! Rusi so nas narod, daljni ampak nas-Slovanski.
dreko123
22. 08. 2020 09.07
+0
in tudi vsem izdajalcem lastnega naroda in zahodnim prodancem ki bi rusijo uničili in razprodali dajo jasno vedeti kje jim je mesto :)
Generacija56
21. 08. 2020 20.46
+17
No, pa bodo lahko nemški zdravniki podali diagnozo, saj imajo že iz preteklosti osnovo... Njegove težave z diabetesom so jim namreč že znane. Bo pa zanimivo brati zahodne medije.
MucaNeGrize
21. 08. 2020 20.54
-1
Ali pa kaj ve njegova ljubica , ki naj bi bila z njim na letalu .
Generacija56
21. 08. 2020 21.03
+8
Tista "ljubica", ki mu je prinesla čaj? Drugega namreč na videu ni... No, ta ljubica pa ima bicepse in še kaj....
MucaNeGrize
21. 08. 2020 21.36
+1
Ok . Beri še kakšne druge medije . Čaj mu je bil postrežen tudi pred vkrcanjem na letalo iz Tomska za Moskvo , tako o tem uradna govornica Alekseja Navalnija . Cel sklop člankov okoli njega samo prikaže trud prozahodnih medijev očrniti Ruse . Sem že nižje napisal , če bi ga ruske oblasti želele usmrtiti bi bil pokojni že 15 let .
MucaNeGrize
21. 08. 2020 21.39
+2
Neustrezno zdravljenje sladkorne je lahko resen problem . Tudi življenjsko ..
Generacija56
21. 08. 2020 21.44
+7
Ni več medijev, kot jih preberem jaz... BEREM VSE! Vse, kar so mediji objavili, Ruski, zahodni, poznam, ker me ta histerija zanima, saj je na kocki cel svet! Videl sem video, prebral izjave, laži, a človek je potoval s svojim "sekretarjem".. Ni bilo "štaba" na poti z njim, ker ta provokant ni ustanova... Nima več denarja za to... Vse skupaj je eden od konstruktov zahodnih medijev, ki so se nadejali spet nekega izgona diplomatov, zaostrovanja odnosov z Rusijo... Skratka, totalni primitivizem, pomanjkanje idej, vlačenje zajca iz klobuka...
morana69
21. 08. 2020 20.37
+2
FSB ima diagnozo.....
MucaNeGrize
21. 08. 2020 20.50
+10
Če bi bil vpleten FSB bi bil ta pacient plačan od zahoda že 20 X pokojni .
mzz66
21. 08. 2020 20.37
+1
In potem rusofili in srbofili še vedno grajajo našo vlado, ki se končno obrača proti Ameriki in demokraciji. Niti v sanjah ne želim več imeti opravka s sistemi kot sta ruski in kitajski.
User1280007
21. 08. 2020 21.16
+10
JFK je pa umrl od koga že.... Krambergerja je ustrelil pijan lovec na 300m s pihalnikom ki do tja komaj nese...
Uporabnik1152447
21. 08. 2020 21.33
+6
ZDA in EU imata pa svoje grehe, npr. Irak, Libijo, Sirijo itd., in to samo v zadnjih 30 letih. Pa sem po mnenju mnogih janšist, desničar itd.
MucaNeGrize
21. 08. 2020 21.42
+4
Še najmanj je demokracije v ZDA . Samo zakon o domovinski varnosti ti hipno vzame vse pravice , ker je tvoj sosed izjavil , da si govoril z moškim sumljivega arabskega videza .
dreko123
22. 08. 2020 09.09
+2
hahaha da ne boš naredil samomora v zaporu... aja saj res to se dogaja samo v demokratični ameriki kjer pospravljajo vse redom sploh če si imel kaj skupnega s klintoni al pa preveč veš... samomori, ropi, prometne nesreče, infarkti... rusija je pravi svetnik glede tega kako te pospravijo v dekomratični ameriki :) - še uni vojaki ki naj bi pospravili bin ladna so po večini vsi umrli sumljivih okoliščinah kasneje...
kick.your-ass
21. 08. 2020 20.31
-2
No sem malo prebral.... Ste res Butalci, posnetek ko dobi času v roke je že tudi objavljen. Čaj mu je šel iskati njegov zvesti sodelavec ki je zaposlen v njegovi fundaciji. V glavnem, noben ni mogu vedet da bo čaj dal temu demokrati.... Ali pa so ruske tajne službe res tako hude?
kick.your-ass
21. 08. 2020 20.28
+0
Le prikimali? Sploh ne bom bral... Že zdavnaj so se oglasili v Kremlju, da nimajo nič proti če gre...