Tujina

Navalnemu po novi obtožbi grozi daljša zaporna kazen

Moskva, 11. 08. 2021 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
K.H., STA
Komentarji
6

Ruski preiskovalci so zaprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega danes obtožili novega kaznivega dejanja, zaradi česar bi se lahko podaljšal njegov čas za rešetkami.

Preiskovalni odbor, ki v Rusiji preiskuje večja kazniva dejanja, je opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega obtožil še "ustanovitve neprofitne organizacije, ki posega v identiteto in pravice državljanov". Njegova protikorupcijska fundacija FBK, ki je bila razglašena za ekstremistično, naj bi "spodbujala državljane k zagrešitvi kaznivih dejanj", poleg tega pa naj bi Navalni spodbujal k udeležbi na shodih, čeprav se je zavedal njihove "nezakonitosti".

Če bo spoznan za krivega tudi novih obtožb, mu grozijo dodatna tri leta za zapahi, iz zapora pa bi lahko odšel šele po letu 2024, ko so v Rusiji predvidene predsedniške volitve.

Aleksej Navalni
Aleksej Navalni FOTO: AP

Septembra bodo v državi medtem potekale parlamentarne volitve, pred katerimi se sodelavci in podporniki tega ostrega kritika predsednika Vladimirja Putina soočajo z velikimi pritiski.

Vodji njegovih organizacij Leonida Volkova in Ivana Ždanova so oblasti v torek ovadile, ker da sta "zbirala finančna sredstva za financiranje ekstremistične organizacije". Volkov je vodil mrežo njegovih regionalnih uradov, Ždanov pa je bil vodja Protikorupcijske fundacije (FBK), ki je objavljala informacije o preiskavah bogatih in politično vplivnih Rusov. Če bosta spoznana za kriva, jima grozi do osem let zapora.

Navalni sam trenutno prestala dveinpolletno zaporno kazni zaradi starih obtožb. Bil je tarča številnih drugih preiskav, za katere sam pravi, da so politično motivirane.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone1234
24. 03. 2022 21.00
Še prosil bo za novičok pa ga ne bo mogel dobiti.
MUNGATUMBA
12. 08. 2021 08.59
Mar bi Novičoku pustili da naredi svoje
dreko123
12. 08. 2021 08.31
+1
Pravilno! Izdajalce doživljensko zaprt!
Parsinent
11. 08. 2021 21.11
+2
....poleg tega pa naj bi Navalni spodbujal k udeležbi na shodih, čeprav se je zavedal njihove "nezakonitosti".... Kdo že oz. kteri že tud radi to počno pr nas, s tem da nkol nč ne fašejo..?????..
bodočipartizan
11. 08. 2021 18.42
+2
Edino pravilno, neonacije je potrebno zapreti. Za dolgo. Tudi pri nas! Dol z rumeno (j)opičarji!
Antena
11. 08. 2021 18.18
+2