1°C

Navalni napovedal vrnitev v Rusijo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Nuša Stegnar /STA /
KOMENTARJI
35
Po več mesecih zdravljenja v nemški bolnišnici, kamor so ga sprejeli zaradi zastrupitve, je Aleksej Navalni sporočil, da se bo v nedeljo vrnil domov, v Rusijo. To sploh ni bilo vprašanje, pravi, saj nikoli ni odšel.

Ruski opozicijski politik Aleksej Navalni se bo v Rusijo vrnil v nedeljo, 17. januarja, je povedal po poročanju tiskovne agencije AFP. Vprašanja "vrniti se ali ne" si nisem nikoli postavljal, ker nisem odšel. Končal sem v Nemčiji, kamor sem prispel na mizi za oživljanje. V nedeljo, 17. januarja, se bom vrnil domov, je sporočil. "Preživel sem. In zdaj Putin, ki je odredil moj umor, (...) svojim uslužbencem pravi, naj naredijo vse, da se ne bom vrnil," je še povedal.

Ruski urad za izvrševanje zapornih kazni je namreč na sodišču v Moskvi v torek zahteval, da pogojno zaporno kazen, ki so jo Navalnemu dosodili leta 2014, spremeni v nepogojno. Tako bi moral opozicijski voditelj v zapor. Urad zatrjuje, da je s tem, ko je po koncu zdravljenja po zastrupitvi ostal v tujini, kršil pogoje, ki mu omogočajo, da je na prostosti.

Spomnimo, da je Navalni, eden najvidnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, 20. avgusta lani na notranjem letu v Sibiriji nenadoma in nepojasnjeno zbolel. Na zdravljenje v Nemčijo so 44-letnika prepeljali dva dni kasneje. Tam so ugotovili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom iz skupine novičok. Najverjetneje je bil strup v steklenici vode v njegovi hotelski sobi v Tomsku. V Moskvi odločno zanikajo vsakršno vpletenost v zastrupitev Navalnega.

Medtem ko je bil Navalni v komi, pa so ruski sodni izvršitelji zasegli njegovo premoženje. Sodišče je namreč 27. avgusta lani odredilo prepoved transakcij, ki zadevajo njegov delež stanovanja v Moskvi, in zamrznilo njegove bančne račune.

Koronavirus pasica november