-4°C

Navalni: Poklical sem svoje morilce in dobil njihovo priznanje

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Mirko Vorkapić /
KOMENTARJI
131
"Pred tednom dni sem prijel telefon in poklical svoje morilce. Z enim od njih sem govoril 45 minut. Zdaj vemo veliko," je sledilcem sporočil ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni. Ta naj bi namreč poklical agente FSB, ki so domnevno odgovorni za njegovo zastrupitev, se predstavil kot pomočnik enega od vodilnih mož varnostne službe in spraševal o podrobnostih poskusa umora.

Aleksej Navalnise je domnevnemu agentu FSB Konstantinu Kudrjavcevu predstavil kot kot Maksim Ustinov, izmišljeni pomočnik enega od vodilnih mož FSB Nikolaja Platonoviča Patruševa. Od Kudrjavceva je zahteval podrobnosti o operaciji poskusa zastrupitve Navalnega ter tudi informacije o tem, kaj je šlo narobe.

Aleksej Navalni je eden najglasnejših kritikov Vladimirja Putina.
Aleksej Navalni je eden najglasnejših kritikov Vladimirja Putina.FOTO: Twitter

Kudrjavcev je, nevedoč, da gre za potegavščino, potrdil, da za zastrupitvijo stoji FSB, in dejal, da so njegovi sodelavci novičok nanesli na notranje šive spodnjih hlač opozicijskega voditelja, medtem ko je ta bival v sibirskem mestu Tomsk. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Sredi avgusta letos je Navalni nenadoma zbolel na letu v Moskvo, dva dni kasneje so ga prepeljali na zdravljenje v Nemčijo. Laboratoriji v Nemčiji, Franciji in na Švedskem so potrdili zastrupitev z živčnim strupom novičok. Sledi so našli na plastenki z vodo v hotelu, kjer je Navalni bival. To se sicer ne ujema z domnevnim priznanjem ruskega agenta.

PREBERI ŠE
Rusija: Navalni ni bil zastrupljen, imel je vnetje trebušne slinavke

Sibirska veja notranjega ministrstva trdi, da so zdravniki, ki so ga zdravili dva dni, preden so ga prepeljali v Nemčijo, potrdili diagnozo, da je imel "motnje v presnovi ogljikovih hidratov in kronično vnetje trebušne slinavke".Prav tako niso potrdili diagnoze o zastrupitvi. Sledov strupa naj ne bi našli na njegovih oblačilih ali predmetih, ki so jih našli v njegovi hotelski sobi in v lokalu na letališču, kjer je bil pred odhodom v Moskvo.