Tujina

Navalni se iz protesta še naprej odreka hrani

Moskva, 07. 04. 2021 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
10

Zaprti ruski opozicijski vodja Aleksej Navalni kljub visoki temperaturi in močnemu kašlju nadaljuje z gladovno stavko. Kremelj je medtem v torek dejal, da Navalni v času prestajanja zaporne kazni ne bo deležen posebnih pogojev ali zdravljenja.

Aleksej Navalni
Aleksej Navalni FOTO: AP

Navalni se je hrani protestno začel odrekati prejšnji teden, po tem ko so mu uradniki zapora onemogočili dostop do ustrezne zdravstvene oskrbe. Težave je imel zaradi akutnih bolečin v hrbtu, ki so vplivale na njegovo sposobnost hoje, njegovo stanje pa se je še poslabšalo zaradi domnevnega "mučenja z deprivacijo spanja," je prejšnji mesec dejal eden od njegovih odvetnikov.

Navalni trdi, da v zaporu ni ustrezne hrane s hranljivimi snovmi, ki bi zapornike ohranjala zdrave. Dodal je še, da ima vročino v višini 38,1 stopinje Celzija in da ga pesti hud kašelj.  

Kremelj je medtem v torek dejal, da Navalni v času prestajanja zaporne kazni ne bo deležen posebnih pogojev ali zdravljenja. Opravili so tudi test na okužbo z novim koronavirusom, a so izvidi pokazali, da je negativen, je za CNN povedal odvetnik Navalnega, Vadim Kobzev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V ponedeljkovi objavi je Navalni dejal, da je med njegovimi sostanovalci prišlo do izbruha tuberkloze, pri čemer so bili trije od 15 zapornikov zaradi te bolezni nedavno hospitalizirani.

"In kaj? Mislite, da je izredno stanje, da se sliši sirene reševalnih vozil? Nikogar ne briga, šefe skrbi le, kako skriti statistiko," je zapisal na Instagram.

Ugledna zveza zdravnikov, povezana z opozicijo, Doctors' Alliance, je tako v torek napovedala protest pred zaporom v podporo Navalnemu. Skupino vodi Anastazija Vasiljeva, ki je dejala, da bodo protestniki zahtevali ustrezno zdravniško pomoč.

Ruski časnik Izvestija je v ponedeljek citiral ruske zaporniške službe (FSIN), ki so dejale, da so opozicijskega voditelja prepeljali na opazovanje v zaporniško zdravstveno enoto z akutnimi okužbami dihal in da je bil testiran tudi na koronavirus. 

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da je seznanjen s poročili, da je bil Navalni v zdravstveni enoti, vendar ni podal nobenih podrobnejših informacij. Dodal je, da je zdravljenje Navalnega stvar zaporniških služb in da ne bo deležen posebnega zdravljenja.

Ruski opozicijski voditelj v kazenski koloniji Pokrov okoli 100 kilometrov vzhodno od Moskve služi zaporno kazen dveh let in pol, ki ga je doletela v povezavi s starimi obtožbami goljufije. Kolonija je znana po strogi disciplini.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
07. 04. 2021 20.18
+2
To je točno pravi človek za predsednika Rusije... Po ameriški izbiri....
samuray1
07. 04. 2021 19.43
+2
Rje bi malo analizirali zločinska vam dejanja Bidnovega YoYa,BiLLy Clintona...
Mother Russia
07. 04. 2021 19.39
+1
Čez kakšen mesec ali dva, bo spominska maša za Navalnega..
Antikrist Anarhist
07. 04. 2021 19.15
+2
Kako pa kaj resnični politični zapornik Julian Assange? A ga je CIA že ugonobila?
Generacija56
07. 04. 2021 19.32
+2
Res, niti enega članka na instagramu s strani Assangea... Nima interneta? Na "demokratičnem" zahodu? V Veliki Britaniji?
MUNGATUMBA
07. 04. 2021 18.52
+1
Za izgonotje Qasočija so rabili sode kisline, - za tebe , pa samo luč ugasnt..
MUNGATUMBA
07. 04. 2021 18.51
+2
Naj bode vesel, da je šel prostovoljno v stradnja.. da ga nebi-niso Rusi se lotili "z prostovoljnim" stradanejem
totalka
07. 04. 2021 18.11
+2
Revćek bogi.....nima hrane,nima vode,nima strehe,nima postelje,nima služabnika ki bi ga dvoril.......ima pa internet in družabna omrežja v strogem zaporu........hmm vprašam se koliko tega imajo na voljo ameriški obsojenci !!???
tutp
07. 04. 2021 17.51
+3
Suhi fant v zaporu. Ja na najbogatejšega človeka si šel. Si ti normalen? Tiho bit in se pokrit. Z rusko mafija se tale igral je. Ejej fant.
Generacija56
07. 04. 2021 17.34
+2
Nima usrezne hrane, ki bi bila primerna njegovemu bančnemu računu... Ima pa Instagram!