Tujina

Iz ZN pozivi za mednarodno preiskavo zastrupitve Navalnega

Moskva/Ženeva, 02. 03. 2021 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić, U.Z.
Komentarji
35

Strokovnjakinji Združenih narodov za človekove pravice, ki sta preučili lansko zastrupitev ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega, zahtevata izvedbo mednarodne preiskave o zastrupitvi ter njegovo takojšnjo izpustitev iz ruske kazenske kolonije. ZDA so medtem napovedale uvedbo sankcij proti sedmim visokim ruskim predstavnikom, začele pa so veljati tudi sankcije EU proti štirim visokim predstavnikom ruskega pravosodja in organov pregona.

Da je nujno zagotoviti odgovornost tistih, ki stojijo za "grozljivo zastrupitvijo", sta v ponedeljek vztrajali posebna poročevalka ZN za izvensodne, hitre in samovoljne usmrtitve Agnes Callamard in Irene Khan, vodilna strokovnjakinja na področju svobode mišljenja in izražanja.

Kot sta povedali, sta v svoji preiskavi prišli do ugotovitve, da "je Rusija odgovorna za poskus samovoljne usmrtitve" Navalnega, kar sicer v Kremlju odločno zanikajo. Zastrupitev vidnega kritika Kremlja s strupom novičok bi bila po besedah Khanove lahko "izvedena z namenom poslati jasno, grozljivo opozorilo, da čaka takšna usoda tudi vsakega drugega, ki bi kritiziral ali nasprotoval oblastem". "Novičok je bil izbran točno z namenom vzbuditi strah," je dejala.

Neodvisni strokovnjakinji, ki ju sicer imenujejo Združeni narodi, a ne govorita v njihovem imenu, sta sicer novinarjem pojasnili, da so ju za preiskavo primera že avgusta lani zaprosili odvetniki Navalnega. Decembra lani sta nato poslali pismo ruski vladi, v katerem sta strnili svoje ugotovitve.

Ker se je pismu v ponedeljek iztekla 60-dnevna klavzula o zaupnosti, sta ga zdaj objavili, čeprav odgovor Kremlja še čakata. V pismu sta med drugim navedli podrobne dokaze, ki nakazujejo, da so bili v zastrupitev vpleteni vladni predstavniki.

Med njimi je ta, da je bila uporabljena nova oblika novičoka, do katere imajo vsaj za zdaj dostop le državni akterji. Pismo izpostavlja tudi, da je bil Navalni tarča napada v času, ko je bil sicer pod strogim nadzorom ruskih oblasti, tako da je praktično nemogoče, da bi ga zastrupila neka tretja stran brez vednosti Kremlja.

Aleksej Navalni-1
Aleksej Navalni-1 FOTO: AP

Callamardova in Khanova sta v ponedeljek obžalovali ravnanje ruskih oblasti, ki da ne kažejo prav nobenega namena dejansko preiskati zastrupitev, in pozvali k mednarodni preiskavi. "Glede na nezadosten odziv domačih oblasti, uporabo prepovedanega kemičnega orožja in očiten vzorec poskusov načrtovanih usmrtitev verjameva, da je izvedba mednarodne preiskave nujna," sta bili jasni.

ZDA in EU s sankcijami proti Moskvi

Spomnimo, 44-letni Navalni se je zgrudil 20. avgusta lani, nato pa so ga najprej prepeljali v bolnišnico v ruskem Omsku, dva dneva kasneje pa v nemško prestolnico Berlin, kjer je bil več tednov na zdravljenju. Raziskave več laboratorijev so ugotovile zastrupitev z vojaškim živčnim strupom novičok. Navalni se je nato sredi januarja vrnil v Moskvo. Nemudoma po prihodu so ga aretirali in mu februarja izrekli kazen dve leti in pol zapora v kazenski koloniji zaradi kršenja pogojne zaporne kazni, medtem ko je bil na zdravljenju v Nemčiji.

Evropska unija je v ponedeljek potrdila sankcije proti štirim predstavnikom ruskega pravosodja in organov pregona, ki so bili vpleteni v pridržanje Navalnega. Zaradi vloge pri samovoljni aretaciji, kazenskem pregonu in obsodbi Navalnega, "kot tudi pri zatrtju mirnih protestov v povezavi s tem nezakonitim ravnanjem" so uvedli sankcije proti ruskemu generalnemu tožilcu Igorju Krasnovu, vodji ruskega preiskovalnega odbora Aleksandru Bastrikini, vodji ruskega urada za zapore Aleksandru Kalašnikovu ter šefu nacionalne garde Viktorju Zolotovu, so sporočili iz Bruslja. V skladu s sankcijami, za katere so se zunanji ministri EU dogovorili prejšnji teden, so jim prepovedali potovanje v Evropsko unijo, njihovo premoženje pa zamrznili. To so sicer prve sankcije, ki jih je EU uvedla v okviru svojega novega globalnega sistema sankcij za kršitelje človekovih pravic, ki ga je vzpostavila 7. decembra lani. Gre za sistem, ki v primeru hudih kršitev človekovih pravic omogoča EU neposredno kaznovanje posameznikov, podjetij ter državnih in nedržavnih organov po vsem svetu. 

ZDA pa so danes sankcije v obliki zamrznitve premoženja in prepovedi sodelovanja z njimi uvedle proti proti sedmim visokim ruskim predstavnikom, med njimi tudi proti direktorju ruske varnostno-obveščevalne službe FSB Aleksandru Bortnikovu, proti kateremu je EU zaradi zastrupitve Navalnega sankcije uvedla že oktobra lani. Tako kot EU oktobra lani so ZDA sankcije danes uvedle tudi proti vodji direkcije za notranje zadeve v administraciji ruskega predsednika Andreju Jarinu, prvemu namestniku vodje osebja v predsednikovem uradu Sergeju Kirijenku ter namestnikoma obrambnega ministra Pavelu Popovu in Alekseju Krivoručku. Tudi oni so uvedli sankcije proti Kalašnikovu in Krasnovu, so sporočili z ameriškega finančnega ministrstva. Ameriška vlada s tem pošilja jasen signal, da ima ruska uporaba kemičnega orožja in kršenje človekovih pravic resne posledice, je sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken ter izpostavil nesprejemljivost uporabe kemičnega orožja. To so prve sankcije proti Rusiji administracije novega predsednika ZDA Joeja Bidna, ki je po nastopu položaja 20. januarja zavzel veliko strožje stališče do Moskve kot njegov predhodnik Donald Trump. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je sporočila, da "ameriške obveščevalne agencije z visoko stopnjo gotovosti ocenjujejo, da so Navalnega z novičokom 20. avgusta zastrupili visoki predstavniki ruske varnostno-obveščevalne službe FSB". Ponovila je poziv Moskvi k takojšnji in brezpogojni izpustitvi Navalnega. 

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je ob sprejetju sankcij proti Rusiji s strani EU dejala, da Bruselj sprejema odločitve na podlagi pritiskov iz Washingtona. Kot pravi, naj bi si Evropa s tem naredila več škode kot koristi, saj da evropske države s sankcijami proti Rusiji ne pridobijo ničesar. "EU je bila naš največji trgovinski partner, odnose pa smo gradili zaradi prihodnosti."

Nekaj ur pred današnjo napovedjo ameriških sankcij je ruski zunanji minister Sergej Lavrov zagotovil, da bo Moskva odgovorila na zahodne sankcije. "Še vedno obstaja eno od pravil v diplomaciji - vzajemnost," je dejal ter menil, da nima smisla komentirati tovrstnih korakov. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je izpostavil, da sankcije niso učinkovite in da bi države, ki se jih poslužujejo, morale razmisliti o tem, ali z njimi dosežejo svoj cilj.

Viri: Navalnega premestili v kazensko kolonijo vzhodno od Moskve

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na neimenovanega uradnika ruske vlade, so Navalnega premestili v kazensko kolonijo, približno 200 kilometrov vzhodno od Moskve, kjer bo prestal 2,5-letno zaporno kazen. Aleksej Melnikov, član javne komisije, ki spremlja spoštovanje človekovih pravic zapornikov, je dejal, da so njihove informacije o premestitvi Navalnega v regijo Vladmir 100-odstotno zanesljive. "Najprej bo v karanteni, nato pa ga bodo premestili v kolonijo," je povedal.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-5
Očitno bodo rusi še dolgo časa trpeli pod tiransko oblastjo kgb komunističnega diktatorja "putina",če tega ne bo pobrala kaka bolezen,da se ga rešijo čimprej. Da so vse volitve prirejene je jasno tudi vsakemu slepcu na svetu drugače bi se diktator že zdavnaj moral posloviti iz politike,ker za njega volijo le najbližji njegovi sodelavci teh je pa cirka maximum v celi rusiji 20.Ostalo so pa vse prirejeni volilni lističi zamenjani z originalnimi glasovnicami tako kot se je do sedaj dogajalo tudi pri nas,da so vsa leta zmeraj zmagovali nekoristni levaki kateri so Slovenijo povsem zabili v blato.
Think with your own head
02. 03. 2021 19.28
+6
Kje je ZN o Asangu? Ki je razkril nesmiselnost vojne v Iraku.
borec91
02. 03. 2021 18.37
+1
upam da ga fajn ponucajo da bo koncno enkrat posteno kaj delal placanc navalni
cakalnica3
02. 03. 2021 18.29
+0
Rusi bodo pa popustili in pokimali Evropi, ZDA ali nekomu drugemu ... v sanjah. So Rusi in Putin preveč ponosni in bodo še toliko bolj vlekli svojo linijo. In tovariš Putin ima proste roke, da kot absolutist dela kar hoče. Na žalost to Rusija takšnega Putina potrebuje in tudi zato "drugačnega" Gorbačova tam nihče ne mara. V tej ogromni deželi surovega kapitalizma.
ArturianRex
02. 03. 2021 20.57
+0
Ne pozabi na mlade ter vpliv socialnih omrežij ki bodo slej ko prej zaživeli z bolj moderno mentaliteto
Looneh
02. 03. 2021 18.11
+10
Samo eno besedo bom rekel - Guantanamo. Dokler američani tam ne razčistijo in zaprejo, naj bodo raje tiho.
ArturianRex
02. 03. 2021 20.55
-2
Se strinjam vendar primerjava ni na mestu. Si predstavljas da bi Američani tja zaprli svojega
Realni
02. 03. 2021 18.06
+9
Juilen Assange, to je vest zahodnih demokracij.Uničujejo mu življenje ,ker nam je pokazal nezakonitosti in ponižno uslužnost eu proti Ameriki. Navalni se igra v Rusiji in naj se oni ukvarjajo z njim.
Zadomovino
02. 03. 2021 17.59
+4
PUTIN NE SE DATI, TA LEVIČARKA POPED... EVROPA NAJ SI ZOBE LAMA!
Ate_ist
02. 03. 2021 17.55
+1
če bi bilo kaj pravičnosti na Zemlji, bi moral kazen prestajati v čečeniji.
rekapaka
02. 03. 2021 17.54
+9
Naj raje uvedejo pregled postopka proti resničnemu političnemu zaporniku Julianu Assange v VB in uvedejo sankcije proti VB, Švedski in ZDA.
nikoliOvca
02. 03. 2021 17.45
Ta tip me na Urosa Slaka spominja...🤣
Ate_ist
02. 03. 2021 17.39
+6
s te moke ne bo kruha! gre za politično motiviran proces, ki ne bo videl sodišča. razlog je preprost; na sodišču bi se lahko pojavila neugodna vprašanja. to smo že videli v primeru litvinenko pa skripalja, da o zbitem avijonu nad ukrajino sploh ne govorimo. zadeve, kjer vsi vemo, kdo je kriv, vendar se o tem ne govori glasno pa se obtožuje rusijo in putina, ker sta ovira za preživetje najhujše ekonomske krize kapitalizma do sedaj, jedrsko orožje pa preprečuje odprt vojaški konflikt.
komarec
02. 03. 2021 17.37
+9
Koga briga Novalni.
komarec
02. 03. 2021 17.32
+4
A bi ZN brigalo če bi na primer zastrupili mene?
borjac
02. 03. 2021 17.29
+10
Kaj pa sedaj, ko bo EU uvedla sankcije proti Rusiji, ali se bodo EU odrekle Ruskega cepiva Sputnika, koliko Evropejcev bo moralo umreti zaradi Ruskega bleferja Navalnega, mislim pa da se bodo nekatere države iz EU požvižgale na te sankcije in kupile Sputnika kot so že kupile in uporabljajo Kitajsko cepivo, pa tudi ostale sankcije ne bodo zdržale, le zakaj bi morali Evropske države kupovati za 1/3 dražji Ameriški plin, če lahko kupijo cenejšega Ruskega, saj to pa je edini namen ZDA, dražji plin za Evropo, kar pomeni dražje energente, kar pomeni, nekonkurenčne cene EU proizvodov, napram Ameriškim, ali pa še zmeraj mislite da ZDA delajo te sankcije zaradi demokracije in Navalnega, če to resnično mislite, potem je čas za pregled pri psihiatru, Avstrija se že do sedaj niso držali sankcij proti Rusiji, ker je to bedasto.
Da se mene pita..
02. 03. 2021 17.19
+14
Ko so arabci Bin Salmana razkosal novinarja v Turčiji,nihče ni omenil sankcij proti ZAE,ker se to ne šteje.
Generacija56
02. 03. 2021 15.00
+13
Medtem vojna tehnika še kar rjavi na Ruski meji, latrine so že polne... Nihče ne upa naprej...
Generacija56
02. 03. 2021 14.58
+12
In kaj bi radi našli? Plastenko vode, ki je še niso prinesli podporniki Navalnega v Nemčijo, KER ŠE SOBE NISO POSPRAVILI? Morda spodnjice? Morda bi bilo dovolj, ČE BI OBJAVILI IZMIŠLJENE PODATKE analiz iz Nemčije, Švedske..... Nekateri pač ne morejo nehati mlatiti prazne slame, ker v življenju nič drugega niso počeli...
Ate_ist
02. 03. 2021 17.35
-1
zagotovo si mislil na izmišljene analize iz švedske in francije, ker nemčija nima oziroma ne sme imeti takšnega laboratorija.
Generacija56
02. 03. 2021 17.54
+2
O ne ateist. NEMŠKI VOJAŠKI LABORATORIJ je izdal analize. V Francijo in Švedsko so poslali le prošnjo za potrditev, ker so primerni lažnjivci. Rezultatov pa ne more nihče videti, kot mojih milijonov, ki jih skrivam...
delbond
02. 03. 2021 14.43
+7
tale Navalni je en navaden c e p ec....kaj za vraga se je vrnil tja....pač se je Rusijo vedno vodili z trdo roko, sam pa bi kar nekaj mešal... zdaj pa ima
Ate_ist
02. 03. 2021 17.53
saj se ni vrnil, nemčija ga je ekstradirala, ker je kršil njeno gostoljubje (28.12.20 do 6.1.21. je bil na kanarcih kjer se je posvetoval s svojimi ameriškimi gospodarji)
MucaNeGrize
02. 03. 2021 14.40
+4
in kdaj bodo nemci in zahodna klika izročili dokumentacijo o svojih trditvah , ki jo želi Rusija ' že od takrat , ko so tega škodljivca prepeljali v Nemčijo ?
ArturianRex
02. 03. 2021 21.01
Sej ti imaš UN ter upejmo pravo mednarodno preiskavo
ho?emVšolo
02. 03. 2021 14.38
+6
Je pa res nor, da se je vrnil v Rusijo. Če pa preživi to kazensko kolonijo, se bo pa zagotovo vrnil vsaj 20 let starejši.