Tujina

Rusko sodišče prepovedalo organizacijo Alekseja Navalnega

Moskva , 09. 06. 2021 22.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
3

Moskovsko sodišče je organizacijo najvidnejšega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega označila za ekstremistično ter jo s tem tudi prepovedalo. Gre za najnovejši poskus Kremlja, da utiša kritike in opozicijo pred septembrskimi volitvami v parlament, pravijo poznavalci.

Moskovsko sodišče je prepovedalo organizacijo Navalnega. Na sliki odvetnik Ivan Pavlov.
Moskovsko sodišče je prepovedalo organizacijo Navalnega. Na sliki odvetnik Ivan Pavlov. FOTO: AP

"Protikorupcijsko fundacijo je sodišče označilo za ekstremistično," je skupina v večernih urah sporočila na družbenih omrežjih. Odločitev moskovskega sodišča stopa v veljavo takoj. Za več let pa preprečuje vsem osebam, ki so kakorkoli povezane s Protikorupcijsko fundacijo Alekseja Navalnega, da kandidirajo na volitvah. Številni zavezniki tega najvidnejšega kritika ruskega predsednika Vladimirja Putina so se namreč 19. septembra nameravali potegovali za sedeže v parlamentu. Gre za prelomni korak v poskusu zatrtja politične opozicije v Rusiji, poroča Guardian. 

Oznaka, da gre za skrajno skupino, pa prinaša tudi daljše zaporne kazni za aktiviste, ki so povezani s temi organizacijami, za vse, ki so jim donirali ali preprosto delili materiale organizacij. 

Navalni, ki je lani poleti komajda preživel zastrupitev z živčnim strupom novičok, je bil januarja letos ob prihodu iz Nemčije aretiran, februarja pa nato obsojen zaradi poneverbe. Za zapahi bo moral preživeti dve leti in pol.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
10. 06. 2021 14.40
Ali nimamo tudi pri nas neke skrajne stranke, ki organizira nedovoljene demonstracije? Hkrati pa se strinja z vsemi Putinovimi ukrepi. Ergo...
Amasakul
10. 06. 2021 10.57
-3
Ko se bo Putin odločil, ne bodo našli ne odvetnka, še manj Navalnega. Samo vpr. časa bo koliko bo Navalni hodil po tanki vrvici ali tankem ledu.
Ate_ist
10. 06. 2021 19.32
navalni naj bi bil "zastrupljen" z novičkom, bojnim strupom, ki je manj nevaren kot cepivo astrazeneca. to kakšen sadist si je razvidno iz tvojega pisanja. za razliko od tebe putin deluje mnogo bolj premišljeno in na dolgi rok. že zdavnaj je povedal, da je odlično, da "opozicija" govori kar govori. s svojimi dejanji bodo odvrnili ljudi od sebe. in ravno to se dogaja. resnica prej ali slej najde pot na dan. navalni si za svoja dejanja zasluži tretma kot ga imajo nesrečniki v gvantanamu. žal ruski zapori ne dosegajo takšne kvalitete.