Tujina

Navdihujoča zgodba iz Indije: Pri 104 letih se je naučila brati

London, 11. 12. 2021 21.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
2

Skoraj stoletje se je Kutijama vsak dan zgodaj zbujala v svojem domu v Kerali. Potem je kuhala, čistila in skrbela za svoje domače živali. Pri 104 letih pa je svoj vsakdan postavila na glavo in dobila nov razlog, da se zjutraj zbuja. Ker se je pri svojih letih končno naučila brati, zdaj vsako jutro nestrpno čaka na dostavljavca, ki ji prinese svež časopis.

Ko Kutijama končno dočaka časopis z novicami o dogajanju doma in po svetu, pozabi na čas. Udobno se namesti in prebira časopis. A to z užitkom počne šele zadnjih nekaj mesecev. Gospa v častitljivi starosti se je namreč šele aprila letos začela učiti brati. "Vedno sem bila radovedna, kaj se dogaja po svetu,"  njene besede povzema Guardian. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je povedala, je bila vsa leta radovedna glede pisanja in branja. Abecede se je večkrat poskušala naučiti celo sama. A v vasi, kjer se je rodila v revni družini, ni imela možnosti, da bi pridobila kakršno koli izobrazbo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Velikokrat sem obžalovala, da ne znam brati časopisov. Odvisna sem bila od mlajših generacij, ki sem jih morala na kolenih prositi, naj mi berejo novice. Vedno sem si želela tudi, da bi znala pisati, da bi lahko napisala svoje ime in naslov," pripoveduje.   

Aprila letos se je pri svojih 104 letih odločila, da ima dovolj in da se bo naučila brati in pisati. Vpisala se je v večerno šolo in prejšnji mesec kot najstarejša ženska na svetu uspešno opravila izpita iz pismenosti in matematike. Na drugem je zbrala vse točke.  Njen rezultat je osupnil celo indijskega ministra za izobraževanje, ki je ob tej priložnosti tvitnil: "Leta niso ovira za znanje. Vsem učenja željnim in Kutijami pa želim vse najboljše." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rdeč alarm
12. 12. 2021 10.07
Zdaj bo še piti pa kaditi začela srednja šola jo bo pokvarila. Sedaj bo šla še voznisko delati poročajo indijski mediji.
mate531
12. 12. 2021 08.28
+0
Pri 104 letih se je naučila brati. Vse je mogoče, samo da se janševc nauči razmišljat ne.