Tujina

'Ne vem, kdaj bo priplula naslednja ladja in kdaj se bom lahko vrnil k družini'

Karači, 03. 09. 2022 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T. R. K., STA
Komentarji
0

V novih poplavah v južni pakistanski provinci Sindh je umrlo več kot 50 ljudi, je v petek sporočila tamkajšnja nacionalna agencija za obvladovanje nesreč. S tem je skupno število žrtev v srednjeazijski državi, ki so jo prizadele najhujše poplave v več kot treh desetletjih, naraslo na 1265. Veliko škodo so poplave prizadejale tudi pakistanskim kmetom, posledice pa bodo dolgoročne. Iz Irana in Afganistana je v Pakistan prispelo 50 tovornjakov z zelenjavo.

Med smrtnimi žrtvami zadnjih poplav je najmanj 15 otrok. V letošnjih poplavah, v katerih je pod vodo kar tretjina države, je sicer skupno umrlo že 441 otrok.

Nove poplave je povzročilo deževje in narasle reke, ki so v južno provinco Sindh pritekle s severa. V zadnjih dnevih so vojaški helikopterji in čolni od tam poskušali evakuirati čim več ljudi, reševalne akcije pa se po besedah predstavnika province Murtaza Wehaba nadaljujejo tudi zdaj.

Za Pakistanca Perviza Alija, ki se mu ni uspelo vkrcati na plovilo in čaka na naslednji čoln, je negotovost neznosna: "Družino sem pustil v vasi, ker moram poiskati hrano. Toda ne vem, kdaj bo priplula naslednja ladja in kdaj se bom lahko vrnil k njim," pove s tresočim glasom. 

Za eno od oseb je bilo čakanje predolgo:"Naš prijatelj Ghulam se je utopil, zdrsnilo mu je in odneslo ga je. Nismo ga mogli rešiti. Ni ga več," pove Pakistanec Zahid Hussain.

V drugem delu Daduja, ob cesti, družine nimajo niti šotorov ali kakršnega koli zavetja. Za mnoge to traja že več tednov, živijo na prostem brez vsega, poroča BBC. "Naši otroci so lačni, ne dobimo nobene pomoči. Zakaj nihče ničesar ne stori? Vse smo izgubili, zakaj nihče ne pomaga?" pravi Rafiq, mati treh otrok, ki so vsi mlajši od šestih let. 

Še ena od mater po imenu Shabana je tik pred poplavami rodila dojenčka, ki je zdaj star en mesec. Dojenček  je lačen, lačna pa je tudi njegova mati, ki malega Rizaaqa ne more dojiti.

"Nimam mleka. Tu živim že dva tedna, nihče mi ni ničesar dal. Vsak dan se borimo za hrano. Nihče še ni prišel, da bi prinesel mleko za naše dojenčke. Strah me je zanj," pravi ženska.

Ceste na obeh straneh tega okrožja so zahrbtne. Poplave so jih poškodovale, zaradi česar se ure in ure sestavljajo kolone. Dostava pomoči bo tu zahtevna naloga.

Velika škoda za pakistanske kmete

Veliko škodo so poplave prizadejale tudi pakistanskim kmetom, posledice pa bodo dolgoročne, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Vrnili smo se 50 let nazaj," je dejal kmet v provinci Sindh Ašraf Ali Bhanbro, ki so mu poplave tik pred žetvijo uničile 2500 hektarjev bombaža in sladkornega trsa.

Če poplavljenih kmetijskih površin ne bo mogoče izsušiti, kmetje ne bodo mogli posaditi ozimne pšenice, ki je ključnega pomena za prehransko varnost države. "Na voljo imamo en mesec. Če v tem času ne bo odtekla voda, ne bo pšenice," je posvaril Bhanbro.

Poplave v Pakistanu
Poplave v Pakistanu FOTO: AP

Poplave so skupno prizadele več kot 33 milijonov Pakistancev

Medtem je več držav, mednarodnih podjetij in dobrodelnih organizacij Pakistanu obljubilo na milijone dolarjev pomoči, navaja dpa. Poplave so skupno namreč prizadele več kot 33 milijonov Pakistancev. Številni se soočajo tudi z boleznimi, ki se prenašajo z vodo, in podhranjenostjo.

Razloge za tako obsežne poplave strokovnjaki pripisujejo podnebnim spremembam. Pakistan je sicer ena od desetih držav na svetu, ki so posledicam globalnega segrevanja najbolj izpostavljene.

Iz Irana in Afganistana v Pakistan prispelo 50 tovornjakov z zelenjavo

Ob naraščajočih cenah zelenjave in prehrambenih izdelkov v državi je včeraj prek mejnih prehodov Taftan in Čaman v Pakistan prispelo 50 tovornjakov z zelenjavo iz Irana in Afganistana, poroča Khaleejtimes.

Višji uradnik v Kveti je dejal, da bo v prihodnjih dneh v državo prispelo še več pošiljk čebule in paradižnika, povzemajo tuji mediji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.