Tujina

Nehammer: Podprli bomo Hrvaško v schengnu, kritični smo do Bolgarije in Romunije

Zagreb, 23. 11. 2022 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Avstrija bo na glasovanju o širitvi schengna glasovala posebej za Hrvaško ter posebej za Bolgarijo in Romunijo, je na svojem prvem uradnem obisku na Hrvaškem napovedal avstrijski kancler Karl Nehammer. Odzval pa se je tudi romunski premier in poudaril, da v Romuniji "ni nenadzorovanega pritoka migrantov in ga nikoli ni bilo".

"Ko govorimo o širjenju schengna in pri tem kritiziramo načrt Evropske komisije, je treba poudariti, da se to ne nanaša na Hrvaško. Posebej bomo glasovali za Hrvaško ter posebej za Bolgarijo in Romunijo," je po srečanju s Plenkovićem izjavil Nehammer.

Hrvaški je čestital ob vstopu v območje evra in opozoril na enega od največjih izzivov, s katerim se srečuje Avstrija, to so nezakonite migracije. Po njegovih besedah nezakoniti migranti ustvarjajo ogromen pritisk, čeprav je Avstrija država, ki nima zunanje meje EU.

Avstrijska meja
Avstrijska meja FOTO: AP

"Trenutno razpravljamo o širitvi schengna, hkrati pa vidimo, da ima posebej Avstrija probleme z nezadostno zaščito zunanjih meja. Obenem imamo manjšo zaščito meja znotraj EU in po našem mnenju ne more iti tako naprej. Treba bo sprejeti nekatere ukrepe," je poudaril kancler.

Plenković je dejal, da bo Hrvaška cenila podporo Avstrije pri vstopu v schengensko območje in poudaril, da se zaveda zaskrbljenosti Avstrije zaradi nezakonitih migrantov.

"Avstrija in Hrvaška sta dve prijateljski državi, naši odnosi so zagotovo eni najobsežnejših v zadnjih 30 letih," je uvodoma v izjavi za medije dejal premier.

Plenkovič
Plenkovič FOTO: Profimedia

"To je bila priložnost, da kanclerju povem, da je Hrvaška naredila vse, da se pripravi na vstop v schengen. Če je katera članica zaskrbljena glede naše pripravljenosti, smo pripravljeni pojasniti," je dejal Plenković.

"To, kar je dobro in kar sva skupaj potrdila, je, da ti ljudje, ki so prišli v Avstrijo, ne prihajajo preko Hrvaške, ampak z ozemelj drugih držav," je izpostavil hrvaški premier. Hkrati je izrazil zadovoljstvo nad današnjim srečanjem in nad podporo kanclerja, da Hrvaška pristopi k schengnu in ko se to zgodi, krepi politiko varovanja meja.

Schengen
Schengen FOTO: Shutterstock

Plenković je komentiral tudi nadzor na meji med Slovenijo in Hrvaško, a ni mogel zagotoviti, da ga po vstopu Hrvaške v schengen ne bo več.

"Vi veste, da po tako imenovanem schengenskem mejnem kodeksu obstaja možnost, da države, če začutijo potrebo, začasno lahko sprejmejo te ukrepe. Naj najprej skočimo, pa potem recimo hop," je dodal.

Pojasnil je, da je v stiku s slovenskimi oblastmi in da se bodo hrvaški notranji minister Davor Božinović, slovenska notranja ministrica Tatjana Bobnar in avstrijski notranji minister Gerhard Karner že ta petek srečali na izrednem sestanku notranjih ministrov v Bruslju.

Nehammer je že v torek zagotovil, da njegova država ne bo vložila veta na vstop Hrvaške v schengensko območje, saj ta zgledno izpolnjuje zahteve glede varovanja meje. Po poročanju avstrijskega časnika Kleine Zeitung to pomeni, da je grožnja Dunaja z vetom namenjena Bolgariji in Romuniji.

Ugibanja o tem, ali bo Avstrija glasovala proti vstopu Hrvaške v schengen, so se začela minuli petek, ko je avstrijski notranji minister Gerhard Karner izrazil dvom o smislu širitve schengenskega območja in v ponedeljek ponovil svoje stališče. Kot razlog je navedel razmere na meji, ki da kažejo, da schengen načeloma ne deluje. Kot je pojasnil za avstrijske medije, so v Avstriji letos zabeležili 100.000 nezakonitih migrantov, od katerih jih 75.000 niso registrirali niti v eni državi EU.

Na grožnje z vetom se je odzval tudi romunski vrh vlade

Romunski predsednik Klaus Johannis se je odzval na grožnje z vetom, ki jih je v zvezi z vstopom Romunije v schengensko območje v preteklih dneh izrazila avstrijska vlada. V Romuniji "ni nenadzorovanega pritoka migrantov in ga nikoli ni bilo", je dejal Johannis ob obisku v Latviji.

Johannis je poudaril, da so v Bukarešti dobro obveščeni o tem, "od kod migranti prihajajo in po katerih poteh". Svoje podatke in ugotovitve bodo z veseljem posredovali avstrijskim oblastem, je dejal v latvijski prestolnici Riga.

Romunski predsednik Klaus Johannis
Romunski predsednik Klaus Johannis FOTO: Shutterstock

Romunija nikoli ni bila osrednji del "balkanske poti", ki jo migranti uporabljajo za pot v srednjo in zahodno Evropo, vendar pa ima njegova država "tako potencial kot sposobnost, da podpre Avstrijo, da bi zajezila tok migrantov", je zatrdil romunski predsednik.

Johannis je potrdil, da bo romunski notranji minister Lucian Bode nemudoma odpotoval na Dunaj, da bo "avstrijskim prijateljem" na voljo za dodatna vprašanja in da bo odpravil njihove pomisleke. Bukarešta je pripravljena predstaviti argumente, da bo schengensko območje s sprejetjem Romunije vanj dejansko postalo "varnejše", je še dejal romunski predsednik.

Glede groženj z vetom pa Johannis ni izključil možnosti ponovne preložitve vstopa Romunije v schengen. Če izid glasovanja glede Romunije ni gotov, bi bilo bolje glasovanje za mesec ali dva preložiti, je menil. 

S stališča Romunije je vsekakor zaželeno, da se poda potrebne odgovore in se zagotovi jasnost v zvezi s tem, kje stojijo, še pred predvidenim glasovanjem na zasedanju notranjih ministrov EU 8. decembra. Takrat je namreč predvideno glasovanje o vstopu Hrvaške, Bolgarije in Romunije v schengensko območje. Če bo Svet EU podprl vstop, se bo trojica držav schengnu pridružila 1. januarja 2023.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Terminators
24. 11. 2022 14.27
... Odprava Šengna oz. Schengna z Hrvaško.... KONČNO!!!!!
Na pol ovca
23. 11. 2022 21.58
+0
Je prišel kilic od šefov čez lužo...
džonborno
23. 11. 2022 21.18
+4
Migranti ne morejo priti iz Hrvaške v Avstrijo enostavno zato, ker Hrvaška ne meji z Avstrijo. Pridejo pa v Slo in Madžarsko in naprej v Avstrijo!
za naše
23. 11. 2022 21.17
+4
Ker ste edini leta 91 pustili stare komuniste na oblasti !!!bedaki,bedaki,bedaki !!. Zdaj pa mi to plačujemo.
100slovenc
23. 11. 2022 20.57
+6
Zakaj mi tako podpiramo jugo brate mi ni jasno,mogoce zaradi vikendov??
Delavec_Slo
23. 11. 2022 21.46
+1
Ja pa reportaža 5 min o gorskem kotarju in 1 min o sloveniji, pol pa se vprašam v kateri državi pa živimo!
za naše
23. 11. 2022 20.33
+6
Tile,ki so trenutno pri nas na oblasti pa rep med noge ,niti besedice ne upajo reči glede tega!ha,ha,ha Kimavčki pernati niste dorasli vladati ,sploh pa ne med volkovi ,ki so okoli nas. Lepo nas boste prodali za par apartmajev ,sramota Slovenije
Andree
23. 11. 2022 20.32
+7
"To, kar je dobro in kar sva skupaj potrdila, je, da ti ljudje, ki so prišli v Avstrijo, ne prihajajo preko Hrvaške, ampak z ozemelj drugih držav," je izpostavil hrvaški premier. Hkrati je izrazil zadovoljstvo nad današnjim srečanjem in nad podporo kanclerja, da Hrvaška pristopi k schengnu in ko se to zgodi, krepi politiko varovanja meja. Glede na to izjavo tudi ni več potrebe po kontroli na slovesko jodlarski meji
Mukec
23. 11. 2022 20.16
+3
Lepo so vsi pozabili kako so hrvaški policaji ponoči vodili na našo mejo kolone migrantov.
Rde?a pesa in hren
23. 11. 2022 19.51
+10
hahaha naši susjedi peljejo vse po vrsti fajn lulat. na puno. nimajo dosti pod palcem, majo pa zelo prefrigane in zvite politike. in vedno uspejo. pa ne rabijo nobene diplomatske akademije, ta diplomatska akademija je naravna in se ji reče balkanska posla. nihče, ampak prav nihče jim ne more blizu. no, z izjemo srbov. ampak Slovenčki, hlapčki vedno bili in hlapčki vedno ostali. I Cankar.
za naše
23. 11. 2022 21.05
+6
Kaj misliš, kaj si naši sosedi mislijo ,ko vidijo tole bobnarico, potem pa musarico, potem pa nesposobni golobnjak ?? Veš kaj si mislijo ! Pa kakšen bolan narod tam živi ,da tole voli ! Vse nas je lahko sram ,da smo Slovenci
2mt8
23. 11. 2022 19.43
+6
Sedaj bodo Hrvati prestregli Slovence, ki v Srbijo nosijo keš
Slovenec963
23. 11. 2022 19.41
+12
Slovenska politika pa kot ponavadi potuhjeno glave v podn, bobnarca in perje pa odstranjujeta ograje...!?
Rde?a pesa in hren
23. 11. 2022 19.52
+3
Kr nekaj jih je močno podvomilo v TB kot ministrico, seže tam do nivoja policije, ampak ne za generalno dirketorco, tam kako šeficu UJV, več pa ne doseže....
kapljač1
23. 11. 2022 19.37
+12
"Kaj dobimo če podpremo" ! Osnovna preračunkjivost politike ! Avstrijci zaslužili , Slovenci s Fajonovo nova "Pušiona"!
?ebula
23. 11. 2022 19.23
+10
Nehammer - je kaj v žlahti z Arsenovičem, zelo sta si podobna.
trgft
23. 11. 2022 19.21
+6
To, kar je dobro in kar sva skupaj potrdila, je, da ti ljudje, ki so prišli v Avstrijo, ne prihajajo preko Hrvaške, ampak z ozemelj drugih držav,,,,, kljukec lažnivi, iz HR v Posavje, kam od tam?
Slovenec963
23. 11. 2022 19.36
+7
Val dobrote od bobnarce in onega perja jih spuščata v Avstrijo....!?
ZIPPO
23. 11. 2022 19.13
+7
Kaj temu Avstrijcu ni jasno spet? Arbitražno sodišče je svoje dosodilo.Še en samodržec, ki bi delal po svoje, kot Hitler in Hider, pa sta že oba tam kjer sta.
nebulae ngc6720
23. 11. 2022 19.05
+11
zdaj pa me zanima ali imate slovenski politiki cohones, da boste glasovali proti vstopu Hrvaške v Šengen, ker Hrvaška nima urejene meje z nobeno sosednjo državo: Slovenijo, Madžarsko, BIH, srbijo in Črno goro!
bojer
23. 11. 2022 19.15
+9
...veš kaj pa mene zanima, razlaga minusa, ki ti ga je nekdo dodelil....
nebulae ngc6720
23. 11. 2022 19.49
+2
nebulae ngc6720
23. 11. 2022 19.02
+11
mi pa moramo glasovati PROTI vstopu Hrvatov v Šengen-dokler ne priznajo arbitražo! vsak politik, minister, ki bo glasoval za šengen hrvaške je narodni izdajalec po kazenskem zakoniku!
nebulae ngc6720
23. 11. 2022 19.02
+5
in proti njemu je treba oddati tako kazenslo ovadbo- ne bom vam citiral kateri člen!
trgft
23. 11. 2022 19.18
+3
Kaj ti je? Glasovati proti, kje pa, EU glavaši ne pustijo. Pot do Črnega morja mora biti prosta, kakor hitro je mogoče. Še samo Srbija jim majnka.
bojer
23. 11. 2022 18.48
+9
Kaj mu je le ponudil v zameno? Mene bolj zanima kaj bo dejala naša zunanja ministrica, da bo upravičila arbitražni sporazum. Kar nekaj....
ZIPPO
23. 11. 2022 19.15
+10
Verjetno hišo na Krku, zraven Kacina, bosta skupaj bazene čistila 😂
N0EL
23. 11. 2022 18.48
+13
Pa to ne moreš verjet, vsi se na koncu podrejajo in klanjajo tej Hrvaški. 😣 Sicer pa ta Schengen je največja bedarija kar jih je. Vsak bi moral zaščititi svoje meje maksimalno kar je možno, ne glede na to kakšno unijo se gremo. Kakšen prost pretok? Česa? Kriminalcev in migrantov, samo tem je Schengen namreč pisan na kožo. Še poostrit bi bilo potrebno kontrole na mejah!
za naše
23. 11. 2022 18.14
+9
Ja basin, naši kekci ,in opranci se lahko učijo od krotekov ,mi smo že dolgo v EU.,pa nismo pol tega dosegli ,kot oni v par letih!!