Tujina

Nekaj udeležencev festivala Nova padlo pod streli izraelskega helikopterja?

Tel Aviv, 19. 11. 2023 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelski časnik Haaretz poroča, da je policijska preiskava pokazala, da ob vdoru na ozemlje pod nadzorom Izraela pripadniki Hamasa sprva niso vedeli, da dobrih pet kilometrov od meje z Gazo poteka festival Nova, ki je postal tragično prizorišče smrti obiskovalcev in več ugrabitev. Toda po poročanju časnika za vse smrti po vsej verjetnosti niso odgovorni le pripadniki Hamasa. Nekaj ljudi naj bi padlo tudi pod streli izraelskega vojaškega helikopterja.

"V izraelskih varnostnih agencijah vse pogosteje ocenjujejo, da teroristi, ki so 7. oktobra izvedli pokol, niso vnaprej vedeli za festival Nova v bližini kibuca Ra'im in so se odločili priti na kraj, potem ko so ugotovili, da gre za množični dogodek, ki tam poteka," piše časnik Haaretz, sicer tradicionalno kritičen do vlade Benjamina Netanjahuja. Ocena delovanja varnostnega sistema se med drugim opira na preiskave o storilcih in na preiskavo incidenta s strani policije, iz katere izhaja, da so pripadniki Hamasa sprva nameravali doseči kibuc Ra'im in bližnje kibuce. 

Visoki uradniki, na katere se sklicuje časnik, ocenjujejo, da je Hamas za obstoj zabave izvedel s pomočjo brezpilotnih letal ali padalcev in svoje pripadnike usmeril na lokacijo s pomočjo delujočih komunikacijskih kanalov. Na videoposnetku s telesne kamere enega od napadalcev je namreč slišati, kako ujetega državljana sprašuje za navodila, kako priti do "slabih fantov", čeprav je bil na drugem območju, navaja Haaretz

Ena od ugotovitev, ki naj bi potrjevala domnevo, da Hamas za festival ni vedel, je po mnenju policije in drugih varnostnih organov smer prihoda napadalcev. Ti niso prišli neposredno iz smeri Gaze, temveč po avtocesti Route 232, čeprav gre za precej daljšo pot. Po navedbah policijskega vira je preiskava incidenta razkrila tudi, da je bojni helikopter IDF, ki je na prizorišče prispel iz baze Ramat David, streljal na napadalce in očitno zadel nekaj ljudi, ki so se udeležili zabave na odprtem. 

Po podatkih izraelske policije je bilo na festivalu ubitih 364 ljudi.

Poleg tega je bila zabava po navedbah policijskih virov načrtovana za četrtek in petek, v torek zvečer pa je vojska organizatorjem dogodka na zahtevo vlade odobrila izvedbo tudi v soboto. In prav v soboto, 7. oktobra, se je zgodil najobseznejši napad Hamasa v zgodovini. Podaljšanje dovoljenja v zadnjem trenutku naj bi torej Hamasu dalo precej manj možnosti, da bi izvedel za festivalsko dogajanje na mejah Gaze. 

"Ocenjujemo, da je bilo na dogodku prisotnih okoli 4400 ljudi, velika večina jih je uspela pobegniti po odločitvi o končanju dogodka, ki je bila sprejeta štiri minute po raketnem obstreljevanju," pravi visoki policijski uradnik. Policijska analiza kaže, da je številnim udeležencem zabave uspelo pobegniti.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9