Tujina

Nekdanjega ameriškega veleposlanika aretirali, ker naj bi bil kubanski agent

Miami, 04. 12. 2023 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji ameriški diplomat, Manuel Rocha, ki je bil včasih veleposlanik ZDA v Boliviji, je bil aretiran po dolgotrajni protiobveščevalni preiskavi FBI in obtožen, da je deloval kot agent kubanske vlade.

73-letnega Manuela Rocha so aretirali v Miamiju na podlagi kazenske ovadbe, več podrobnosti pa naj bi bilo objavljenih šele na sodišču, poroča AP. Eden od virov, ki so govorili pod pogojem anonimnosti, je za AP povedal, da pravosodno ministrstvo obtožuje Rocha, da si je prizadeval za interese kubanske vlade.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ministrstvo za pravosodje se glede zadeve ni želelo oglašati, odvetniška pisarna, v kateri je Rocha prej delal, pa je sporočila, da ga ne zastopajo. Njegova žena Karla Wittkop Rocha ni želela komentirati, ko jo je AP kontaktiral. "Ni mi treba govoriti z vami," je dejala in odložila slušalko.

Rocha je svojo 25-letno diplomatsko kariero opravljal v času demokratske in republikanske administracije, večinoma je deloval v Latinski Ameriki v času hladne vojne. Med njegovimi nalogami je bilo tudi delo na oddelku za interese ZDA na Kubi v času, ko ZDA niso imele polnih diplomatskih odnosov s komunistično vlado Fidela Castra.

Rocha se je rodil v Kolumbiji, odraščal v delavski družini v New Yorku, nato pa je na univerzah Yale, Harvard in Georgetown pridobil več diplom. Med letoma 1997 in 2000 je bil tudi najvišji ameriški diplomat v Argentini, ravno ko se je desetletni program stabilizacije vlade, ki ga je podpiral Washington, začel krhati zaradi velikega zunanjega dolga ter sprožil politično krizo, zaradi katere se je v tej južnoameriški državi v samo dveh tednih zamenjalo kar pet predsednikov.

Po tem je prevzel mesto veleposlanika v Boliviji ter leta 2002 neposredno posegel v predsedniško bitko in le nekaj tednov pred končnim glasovanjem opozoril, da bodo ZDA ustavile pomoč revni južnoameriški državi, če bo izvoljen nekdanji pridelovalec koke, Evo Morales. "Bolivijske volivce želim opozoriti, da bo to resno ogrozilo kakršno koli prihodnjo pomoč ZDA Boliviji, če bodo glasovali za tiste, ki želijo, da se Bolivija vrne k izvozu kokaina," je dejal takrat, mnogi pa so njegovo trditev razumeli kot poskus ohranjanja prevlade ZDA v regiji, piše AP.

Evo Morales
Evo Morales FOTO: AP

Ampak njegove besede so se obrnile proti njemu. Bolivijci so v zadnjem trenutku spodbudili Moralesa, vendar vseeno ni zmagal. Ko je pa le bil tri leta kasneje Morales končno izvoljen, se je maščeval, a ne Rochi, temveč njegovemu nasledniku in ga izključil z diplomatskega predstavništva zaradi spodbujanja "državljanske vojne". 

Rocha je služboval tudi v Italiji, Hondurasu, Mehiki in Dominikanski republiki ter delal kot strokovnjak za Latinsko Ameriko pri Svetu za nacionalno varnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bu?e24 1
04. 12. 2023 10.14
+0
Ostale kongresnike in veleposlanike kr tud lahk areterate ker so izraelski agenti
sabro4
04. 12. 2023 09.18
-1
Eden od virov, ki so govorili pod pogojem anonimnosti, je za AP povedal, da pravosodno ministrstvo obtožuje Rocha, da si je prizadeval za interese kubanske vlade. kaj Guaido, Venezuelec ki si je prizadeval za USA interese je tudi izdajalec ali heroj aja tudi on je končal kot odslužena p....ka
LuxVeritas
04. 12. 2023 10.05
+0
saj vem da je vam skrajnim levicarjem cundo ce se kdo potegne za svojo drzavo ali dela v koriat svoje drzave.
proofreader
04. 12. 2023 09.18
+4
Podobno kot pri nas.
Uporabnik1908615
04. 12. 2023 09.15
+2
levičarjem pa res nikjer ni za zaupati, saj jim je zblojena ideologija oprala možgane zato so prvi izdajalci svojih držav