Tujina

Nekdanjemu uslužbencu Cie 40 let zapora zaradi izdaje tajnih podatkov

New York, 02. 02. 2024 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji programer ameriške obveščevalne agencije Cie Joshua Schulte je bil v četrtek obsojen na 40 let zapora zaradi kraje in razkritja zaupnih podatkov ter posedovanja otroške pornografije. Po navedbah ameriškega pravosodnega ministrstva je Schulte razkril več kot 8700 dokumentov in s tem izvedel največjo krajo zaupnih informacij v zgodovini Cie.

Vrh obveščevalne agencije Cia je razkritje njenih orodij za spletne vdore označil za  "digitalni Pearl Harbor".
Vrh obveščevalne agencije Cia je razkritje njenih orodij za spletne vdore označil za "digitalni Pearl Harbor". FOTO: AP

"Joshua Schulte je izdal svojo državo, saj je zagrešil nekaj najbolj predrznih in gnusnih vohunskih zločinov v ameriški zgodovini," je med sojenjem v New Yorku dejal ameriški tožilec Damian Williams in dodal, da je Joshua Schulte v želji po maščevanju povzročil neizmerno škodo ameriški nacionalni varnosti, poroča britanski BBC.

Tožilci so Schulteja obtožili, da je razkril orodja Cie, ki obveščevalcem omogočajo vdiranje v pametne telefone in prisluškovanje pogovorom. Prepričani so, da je razkritje zaupnih podatkov škodovalo Cii pri zbiranju tujih obveščevalnih podatkov, neposredno ogrozilo osebje, programe in sredstva Cie ter jo stalo več sto milijonov dolarjev.

35-letni Schulte je leta 2017 Wikileaksu posredoval približno 8761 dokumentov in s tem po navedbah ameriškega pravosodnega ministrstva izvedel največjo krajo zaupnih informacij v zgodovini Cie. Nekdanji programer, ki je sicer v zaporu že od leta 2018, je obtožbe vselej zanikal, a je bil na treh ločenih sojenjih v New Yorku v letih 2020, 2022 in 2023 spoznan za krivega v več točkah obtožnice.

Na sojenju v četrtek pa ga je sodišče obsodilo na 40 let zapora zaradi vohunjenja, vdora v računalnike, razkritja zaupnih podatkov, dajanja lažnih izjav zvezni policiji FBI in posedovanja posnetkov spolne zlorabe otrok. Slednje so odkrili med preiskavo njegovega stanovanja.

Schulte naj bi tudi po aretaciji skušal razkriti več zaupnih podatkov. V zapor je namreč pretihotapil telefon, po katerem je novinarju poskušal poslati informacije o Cii.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

the kop
02. 02. 2024 19.10
+0
tisto zadnje so mu zagotovo podtaknili, da bo ja videti kriv!!
Slavko BabIč
02. 02. 2024 18.40
+0