Tujina

Na volitvah v Severni Makedoniji tesna zmaga socialdemokratov

Skopje, 16. 07. 2020 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z., STA
Komentarji
9

Izidi predčasnih parlamentarnih volitev v Severni Makedoniji kažejo na tesno zmago koalicije na čelu s socialdemokratsko SDSM nekdanjega premierja Zorana Zaeva, ki je prejela 36,12 odstotka glasov volivcev. Glavna opozicijska konservativna VMRO-DPMNE je podatkih osrednje volilne komisije prejela 34,85 odstotka glasov.

Največja stranka makedonskih Albancev Demokratična unija za integracijo (DUI) Alija Ahmetija, ki je bila od leta 2012 v vseh dosedanjih vladah, je prejela 11,3 odstotka glasov, je po preštetih glasovih s skoraj vseh volišč danes sporočila volilna komisija.

Sledi koalicija Zavezništva za Albance in Alternative z 8,57 odstotka glasov. Stranka Levica je osvojila 4,17 odstotka glasov, Demokratska stranka Albancev (DPA) 1,51, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Podatki kažejo, da je koalicija SDSM z albansko stranko Besa v 120-članskem sobranju dobila 46 poslanskih sedežev. Koalicija pod vodstvom VMRO-DPMNE je prejela 44 mandatov, DUI 15, koalicija Zavezništva za Albance in Alternative 12, Levica dve ter DPA enega. Ostale stranke in zavezništva, skupno jih je kandidiralo 15, volilnega praga, ki je 1,5 odstotka, niso dosegle.

Zaev: Državljani so prišli na volitve in volili za varno prihodnost

Nekdanji premier Zaev, ki je na volitve popeljal koalicijo Zmoremo, je pred tem danes že razglasil zmago. "Zmoremo, zares zmoremo. Uspelo nam je s prepričljivo in stabilno razliko treh poslancev pred VMRO-DPMNE, morda pa še enega do dva več," je povedal svojim privržencem. Zadnji podatki sicer kažejo, da je razlika z VMRO-DPMNE le dva poslanska mandata.

"Državljani so prišli na volitve in volili za varno prihodnost, enotnost, solidarnost, gospodarsko domoljubje, red in pravičnost, državljani so se odločili za boljši danes in boljši jutri," je še poudaril.

Mickoski z obtožbami o podkupovanju 

Vodja VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je v prvem odzivu danes zatrdil, da je stranka dobila 10.000 več glasov kot SDSM in da ima verodostojnost za oblikovanje nove vlade. Dodal je, da so ta rezultat dosegli pod velikimi pritiski in ob številnih nepravilnostih. SDSM je obtožil množičnega podkupovanja, sumljiv pa naj bi bil tudi izpad spletne strani volilne komisije.

Stran, na kateri volilna komisija objavlja rezultate, se je namreč v sredo sesula po nekaj sekundah. Iz komisije so sporočili, da so spletno stran napadli hekerji od zunaj in da bodo uvedli preiskavo. Mia je danes poročala, da je bila v sredo tarča hekerskega napada tudi novičarska spletna stran Time, nekaj ur pa ni delovala niti spletna stran notranjega ministrstva.

Mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so danes sporočili, da so volitve v glavnem dobro potekale in da so kandidati lahko svobodno tekmovali, čeprav je kampanja minila v znamenju negativne retorike na škodo razprave o vsebini. Opozorili so na pomembne spremembe pravnega okvira tik pred sklicem volitev in na dolgoletne strukturne težave pri sestavi volilnega imenika.

Zapletena pogajanja za oblikovanje koalicije 

Ker nobena stranka ni dobila potrebne večine, bo morala SDSM, ki je vlado vodila od leta 2017 do januarja letos, sedaj začeti zapletena pogajanja za oblikovanje koalicijske vlade, še posebej z iskanjem zaveznic v strankah albanske manjšine. Tu bi lahko znova imela pomembno vlogo največja stranka albanske manjšine DUI, ki pa je prvič na volitvah sodelovala s svojim kandidatom za premierja. Predsednik vlade iz vrst albanske manjšine ni sprejemljiv ne za SDSM niti VMRO-DPMNE, ki sta pogojevanje oblikovanja koalicije s premierjem DUI označila za izsiljevanje.

Po ocenah poznavalcev bo oblikovanje vlade zelo težavno. Če to ne bo uspelo SDSM, bi nato to možnost dobila VMRO-DPMNE. Država ima po januarskem odstopu Zaeva že pol leta tehnično vlado, čakajo pa jo med drugim tudi pomembna pristopna pogajanja z EU. Lokalni opazovalci menijo, da bi Zaev poganja vodil hitreje kot Mickoski, ki je oster kritik dogovora vlade Zaeva z Grčijo, v skladu s katerim je država spremenila ime in tako po več kot desetletju odpravila oviro za napredovanje na poti v EU in Nato.

Na zadnjih parlamentarnih volitvah decembra 2016 je SDSM dobila 49 poslancev, VMRO-DPMNE pa 51. Ker konservativci niso uspeli oblikovati vlade, jo je nato Zaev.

Po še delnih podatkih komisije je sicer na tokratnih volitvah od 1,8 milijona volilnih upravičencev glasovalo 51 odstotkov volivcev, kar je manj kot na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2016, ko je bila udeležba skoraj 67-odstotna. Udeležba je bila nizka, čeprav so bila volišča zaradi epidemije novega koronavirusa v sredo odprta dve uri dlje, do 21. ure. Volitve so tudi zaznamovali strogi ukrepi zaradi epidemije.

Po volitvah naj bi se nov sklic parlamenta sestal na ustanovni seji najkasneje v 20 dneh. Ustava določa, da mora v desetih dneh po ustanovni seji predsednik države Stevo Pendarovski podeliti mandat za sestavo nove vlade kandidatu strank, ki imajo večino v parlamentu. Mandatar pa mora nato v 20 dneh predstaviti sestavo vlade in njen program, poroča Mia.

Volitve bi morale potekati že 12. aprila, a so jih zaradi epidemije preložili. Zaev se je za sklic predčasnih volitev odločil po oktobrski rdeči luči začetku pogajanj države z EU kljub spremembi njenega imena v Severno Makedonijo. EU je nato marca letos dala zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj, država pa je postala 30. članica zveze Nato.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

superjezek
16. 07. 2020 20.28
+2
To pomeni, da v makedoniji že volijo predvsem albanci. Ne vem kako bi se zdelo, če bi se v albaniji začeli množično naseljevati in razmnoževati afričani in jih pri tem vse bolj izpodrivali..??!!
brat od Pepeta
16. 07. 2020 10.22
+0
Makedonijo je 30 let desnicarskega populizma pahnilo se dodatnih 30 let nazaj.
pravisprehajalec
16. 07. 2020 14.59
-2
80 let za Avstrijo? Če je Slovenija 50 in Makedonija 30 za Slovenijo, kot praviš?
EnKandidatDosmrtniMandat
16. 07. 2020 10.09
+2
Kdaj mu bo stari komunist Jansza čestital? Tako hitro kot velikemu demokratu in borcu za človekove pravice don Vučući?
brat od Pepeta
16. 07. 2020 10.03
+1
Desnicarji so bili predolgo naoblasti in drzavo skoraj 30 let tiscali na smetisce zgodovine. 30 let ideologije je makedonijo drago stalo. Nikoli si je bodo opomogli.
Nimiuseen
16. 07. 2020 08.45
+5
Super narod. Ampak so jim državo ugrabili jajotovi zemoti. Že konec osemdesetih prejšnjega stoletja so bili deli Makedonije kjer makedoncev sploh ni več bilo.
zelo star kavkaški ov?ar
16. 07. 2020 08.30
+25
Pa je konec z Makedonijo, postala bo del Albanije, Zaev deluje kot Fajonova, poglejte kaj bo v Makedoniji, to želi Fajonova tukaj - albanizacijo. Stop Fajonizmu!!!!
dule100
16. 07. 2020 08.27
+16
Ubogi makedonski narod!
pravisprehajalec
16. 07. 2020 08.24
+12
Tudi Severna Makedonija razdeljena na levičarje in Domoljube in na pol pol.