Tujina

Nekdanji policist priznal, da je razvpiti serijski morilec

Pariz, 01. 10. 2021 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
4

Kar 35 let so zločini zloglasnega serijskega morilca preganjali pariške kriminaliste. Zdaj pa naj bi nekdanji vojaški policist pred smrtjo priznal, da je morilec, znan kot Le Grêlé.

Umori in posilstva so med letoma 1986 in 1994 šokirali Pariz, a jih do sedaj niso uspeli razrešiti. Med šokantnimi zločini, ki so jih pripisali Le Grêléju, je bil umor 11-letne Cécile Bloch leta 1986. Kot pogrešano so jo prijavili, ko se ni pojavila v šoli v mestu Fontainebleau.

DNK dokazi s kraja zločina so povezali morilca deklice Bloch z drugimi umori in posilstvi, med drugim z umorom 38-letnega Gillesa Politija in njegove nemške varuške Irmgard Müller leta 1987. Lokalni mediji poročajo, da so DNK morilca povezali tudi z umorom 19-letne Karine Leroy, ki so jo našli mrtvo na robu gozda več kot mesec dni po tem, ko je izginila na poti v šolo leta 1994. Povezali so jih  tudi s posilstvi 26-letne Nemke in dveh deklet, starih 14 in 11 let, ko naj bi se osumljenec predstavil kot policist.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Truplo morilca našli v najetem stanovanju 

Fotografija Le Grêléja že desetletja visi na stenah pariške kriminalistične pravosodne policije. Ta nerešen primer se je končno začel razpletati, ko se je preiskovalni sodnik pred kratkim odločil poslati pisma 750 žandarjem (vojaškim policistom), ki so bili v času zločinov nameščeni v pariški regiji in jih zaprosil za sodelovanje.

59-letni moški, ki so ga našli mrtvega, je bil žandar, preden je postal policist, kasneje pa se je upokojil. Policija ga je 24. septembra povabila na odvzem vzorca DNK, 27. septembra pa ga je žena prijavila kot pogrešanega. Njegovo truplo so odkrili v najetem stanovanju v obmorskem sredozemskem resortu Grau-du-Roiu, za seboj pa je pustil sporočilo o samomoru. Vsebina pisma ni potrjena, toda francoski mediji poročajo, da se je identificiral kot Le Grêlé. V svojem pismu je moški menda zapisal, da v času zločinov ni bil v dobrem stanju, a da se je od takrat "spravil k sebi". Očitno je priznal umore, ne da bi podrobno opisal žrtve ali okoliščine. So pa tožilci že sporočili, da se njegov DNK ujema z dokazi, najdenimi na več krajih zločina.

"Zelo prepričan vase"

Vzdevek Le Grêlé izvira iz dokazov v času umora Cécile Bloch. Prebivalci, vključno z žrtvinim polbratom Lucom Richardom, so se spominjali, da so na dan zločina v dvigalu videli moškega, ki je imel obraz poln aken. Truplo deklice so pozneje našli pod kosom stare preproge v kleti stanovanjske hiše, v kateri je živela. Policisti so dejali, da je bila posiljena, zadavljena in zabodena, primer pa je šokiral vso Francijo.

Njen brat, ki je policiji pomagal pripraviti skico osumljenca, je opisal moškega, ki je bil "zelo prepričan vase". "Rekel mi je nekaj takega: Imejte zelo zelo dober dan," se je spomnil v intervjuju za časopis Sud Ouest leta 2015. Richard je že govoril o tem, kako ga je zadeva preganjala, in dejal, da je živel z "velikim občutkom krivice".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja