Tujina

Nekdanji policist se na sodišču ne bo zagovarjal za smrt Georgea Floyda

Minneapolis, 15. 04. 2021 21.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji policist iz Minneapolisa Derek Chauvin se ne bo zagovarjal na sojenju zaradi umora temnopoltega Georgea Floyda in njegova obramba je s tem po dveh dneh sklenila zagovor. Sedaj bo na vrsti porota, ki se mora odločiti, ali ga bo med drugim spoznala za krivega umora ali uboja.

Derek Chauvin
Derek Chauvin FOTO: AP

Sodnik Peter Cahill je nekdanjega policista Dereka Chauvina vprašal, kako se je odločil, ta pa je potrdil, da se ne bo zagovarjal v skladu z njegovo pravico po 5. amandmaju k ameriški ustavi, ki ščiti pred samoobtožbo. Na podobnih sojenjih zaradi umora se obtoženci izjemno redko odločijo za pričanje v lastno korist, ker nimajo veliko dobiti, lahko pa veliko izgubijo.

Tožilci danes nameravajo še zaslišati ekspertne priče, nato pa bodo v ponedeljek na vrsti sklepni nagovori tožilstva in obrambe poroti. Porota bo šla potem v izolacijo do sprejema odločitve o krivdi ali nedolžnosti ali pa bo priznala, da se ji ni uspelo poenotiti in primer bo razveljavljen, tožilci pa bodo imeli možnost, da vložijo novo obtožnico.

Porota je tudi pod pritiskom ulice, saj je sodišče obkroženo z varnostnimi ovirami in veliko prisotnostjo policije. Chauvin je maja lani med aretacijo Georgeu Floydu več kot devet minut klečal na vratu in mu po mnenju izvedencev tožilstva prekinil dovod kisika ter ga s tem ubil.

Obramba je predstavila svoje izvedence, ki so menili, da je Floyd umrl tudi zaradi česa drugega, na primer slabega srca, odvisnosti od mamil, vdihavanja izpušnih plinov policijskega avtomobila, pod katerim je ležal vklenjen, in vsega mogočega drugega, le zaradi Chauvinovega kolena na vratu ne.

Tožilci so v četrtek želeli še poroti predstaviti dokaze glede teorije o zastrupitvi z izpušnimi plini avtomobila, vendar je sodnik to zavrnil in tožilce opozoril, naj niti ne poskušajo tega omenjati poroti, ker bo sojenje razveljavljeno.

Priča obrambe je v sredo ugibala o zastrupitvi z izpušnimi plini, tožilci pa so ugotovili, da je bil opravljen test prisotnosti ogljikovega monoksida v Floydovi krvi po smrti. Test potemtakem ni pokazal ničesar, kar bi potrdilo kredibilnost teorije priče obrambe. Sodnikova odločitev je lahko kasneje vzrok za pritožbo tožilstva, saj je teorijo o ogljikovem monoksidu vnesla obramba.

Chauvin se doslej nikoli ni javno zagovarjal zaradi smrti Floyda. Maja lani med ponesrečenim poskusom aretacije so ga posneli, ko je dejal, da so morali na nek način obvladati tega velikega možakarja, ki je bil očitno pod vplivom nečesa.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
16. 04. 2021 12.23
+4
Tisti,ki spremljamo sojenje vemo kaj se dogaja Vemo ,da so MSM zelo zavajali z naslovi. v priteklih dnej so priče tožilstva bolj pomagale obrambi kot pa njim v četrtek in petek so bili malo boljši za tožilstva toda izjavili so jasno lahko bi uporabil večje silo oz paralizator. prav tako smrt flojda nemorejo dati na policista saj je bil predoziran imel je slabo srce ter drugih zdr težav. obstaja možnost ,da je v naglici pogoltnil tudi nekaj tablet,ki so jih našli v avtomobilu . njihova priča tožilstva je bil prav njegov sopotnik ,ki je bil tudi diler. in se je sklical na 5 ker ve da je prodal drogo in p ostopnji 3 je sokriv. Lahko smo slišali pričanje njegove punce. prav tako stroke. resen dvom je dosežen a zaradi grožnje poroti me skrbi ali bo sploh pravica dosežena. saj ta ni zaščitena in osamljena. nekateri živijo zelo blizu izgredov, ki pa jih .... tisti ki bi morali spremljati zagovarjajo
dannyer
16. 04. 2021 12.22
+4
Tisti,ki spremljamo sojenje vemo kaj se dogaja Vemo ,da so MSM zelo zavajali z naslovi. v priteklih dnej so priče tožilstva bolj pomagale obrambi kot pa njim v četrtek in petek so bili malo boljši za tožilstva toda ijavi so jasne lahko bi uporabil večje silo oz paralizator. prav tako smrt flojda nemorejo dati na policista saj je bil predoziran imel je slabo srce ter drugih zdr težav. obstaja možnost ,da je v naglici pogoltnil tudi nekaj tablet,ki so jih našli v avtomobilu . njihova priča tožilstva je bil prav njegov sopotnik ,ki je bil tudi diler. in se je sklical na 5 ker ve da je prodal drogo in p ostopnji 3 je sokriv. Lahko smo slišali pričanje njegove punce. prav tako stroke. resen dvom je dosežen a zaradi grožnje poroti me skrbi ali bo sploh pravica dosežena. saj ta ni zaščitena in osamljena. nekateri živijo zelo blizu izgredov, ki pa jih .... tisti ki bi morali spremljati zagovarjajo
dannyer
16. 04. 2021 12.21
+4
Tisti,ki spremljamo sojenje vemo kaj se dogaja Vemo ,da so MSM zelo zavajali z naslovi. v priteklih dnej so priče tožilstva bolj pomagale obrambi kot pa njim v četrtek in petek so bili malo boljši za tožilstva toda ijavi so jasne lahko bi uporabil večje silo oz paralizator. prav tako smrt flojda nemorejo dati na policista saj je bil predoziran imel je slabo srce ter drugih zdr težav. obstaja možnost ,da je v naglici pogoltnil tudi nekaj tablet,ki so jih našli v avtomobilu . njihova priča tožilstva je bil prav njegov sopotnik ,ki je bil tudi diler. in se je sklical na 5 ker ve da je prodal drogo in p ostopnji 3 je sokriv. Lahko smo slišali pričanje njegove punce. prav tako stroke. resen dvom je dosežen a zaradi grožnje poroti me skrbi ali bo sploh pravica dosežena. saj ta ni zaščitena in osamljena. nekateri živijo zelo blizu izgredov, ki pa jih msm zagovarjajo.
borjac
16. 04. 2021 11.35
+2
Kakšna barvitost je v poroti??
Damjan Qwertz
16. 04. 2021 09.53
+4
klečal je na rami, doze drog so bile 4x višje od smrtne doze tko da bo težka
Antikrist Anarhist
16. 04. 2021 09.46
-5
Spoznati bi ga morali za krivega umora in ga obsoditi na smrt!
DonotquestionOBEY
16. 04. 2021 20.35
+1
SamoPovemMojeMnenje
16. 04. 2021 09.09
+2
človek je nedolžen!
ValterUdovernik
16. 04. 2021 09.13
+11
trn v šesti
16. 04. 2021 09.01
-3
da je bil totalno zadrogiran in da se je silovito upiral aretaciji je pravljica za majhne otroke in odrasle brez sivih celic!!oboje namreč ne gre skupaj!!zadrogirani je brez volje niti se ne zaveda okolice in dogajanja!!
DonotquestionOBEY
16. 04. 2021 20.37
-1
Kolega na you tubu maš celotn video njegove aretacije, pejt si ga pogledat, mogoče se boš kej nauču.
WaX P
16. 04. 2021 08.58
+7
Fak, a si predstavljate čez kaj vse bo mogu it, če bo spoznan za krivega in bo šou v čuzo med gen pop.
pa dobr no
16. 04. 2021 08.53
+7
Clanek je zavajujoc. Kar v naslovu ste ga obsodili vi sami. Kje pa je moznost, da bo nedolzen in da ga porota ne obtozi? To je poanta sodisc, ne pa medijska lincanja, ki so objavljena tu.
trollolll
16. 04. 2021 09.08
-3
sej porota ne sme spremljati novic in se pogovarjat z drugimi ljudmi o samem primeru. porota mora prisluhnit samo materialu, ki jim je predstavljen na sojenju. ce bi spremljal sojenje, bi videl mnenja zdravstvenih strokovnjakov, policijskih kolegov, nadrejenih, instruktorjev za uporabo sile v policiji... nekje 90% mnenj je bilo takih, ki nakazujejo na njegovo krivdo. ostalih 10% so bile pa razne spekulacije predvsem 'strokovnjakov', ki jih je povabila obramba. nekih sans za to, da bi ga porota oprostila, prakticno ni
dannyer
16. 04. 2021 12.15
+2
Ne poroto ni osamil sodnik zato imajo sigurno stike kot so namigovali.
dannyer
16. 04. 2021 12.43
+2
poleg tega morejo priti na sodišče so doma vsi hehe. in vidijo kaj se dogaja. sojenje pod ? ali bo pravično do sedaj je tožilstvo bilo slabo. kot da bi dali avto gole
MOFO
16. 04. 2021 08.42
+9
Monoksid ne, fentanil da.
trollolll
16. 04. 2021 09.11
-2
fentanil je bil zaznan v njegovi krvi, ampak ni bil vzrok za njegovo smrt... pri fentanil predoziranju bi clovek ze bistveno prej bil neodziven - zaspan, nebi ga mogli zbudit. preden bi umrl bi pa padu v komo itd. tko da fentanil je totalno izkljucen kot razlog za smrt s strani patologov in ostalega zdravstvenega osebja (kardiolog, pulmolog)
DonotquestionOBEY
16. 04. 2021 20.42
Trol, razen seveda če je poleg njegove redne doze fentanila pojedu še vse ostalo da bi se poleg plačevanja s ponarejenim denarjem izognu DUI-ju, posedovanja drog...Glede na njegove prejšnje probleme s policijo mu je grozil med 5-10 let zapora..
Viejo cabron
16. 04. 2021 08.39
-12
Umor ali uboj? kakšna razlika je to v povezavi z umrlim?? Nebuloze! Človeka je potrebno takoj na električni stol. Gre za vzorec obnašanja "belih" policajev do drugih ras in s tem ne zagovarjam lopovov drugih ras.
DonotquestionOBEY
16. 04. 2021 20.45
Poglej si statistiko pa ne govor na pamet. RESNO, poglej si statistiko policijski obravnav, kriminala, white on black, black on black...Statistika vse razkrije. Obravnav, ki se zaključijo s takim izidom je na leto v ameriki okol 30, od miljonov in milijonov obravnav. Medtem pa noben ne reče nič ko črnska populacija poveličuje gangstersko obnašanje in črnce, ki se rešijo geta celo kličejo uncle tom.
Justice4all
16. 04. 2021 08.20
-2
Zakaj ni uporabil priljubljenega paralizatorja?
dannyer
16. 04. 2021 12.17
+3
lahko bi ga ker se je aktivno upiral a se je odločil za milejši ukrep . drugi policisti se bojda nebi ta ki je to izjavil je bil TP.
DonotquestionOBEY
16. 04. 2021 20.56
Kot je rekel dannyer, paralizator se šteje kot hujši ukrep, predvideva se, da se je glede na to da ga je poznal, odločil za milejši ukrep. Med obravnavo so tako Georga kot njegove "kolege"(s tem mislim na njegovo bivšo in dilerja, ki je bil zraven v avtu, prodaja drog, ki se konča s smrtnim izidom se v tej zvezni državi šteje kot uboj al celo nenaklepn umor) vprašal če je na drogah in Georgov odgovor je bil NE, kolega pa sta ravno tako rekla NE in dodala da je pač čuden. Če bi recimo kdo od njih priznal, bi takoj klical rešilca in lahko da sploh ne bi umrl, čeprav je bla doza droge v krvi 4 kratnik normalno smrtne doze, sploh če se potem zraven še upošteva še njegove srčne probleme iz preteklosti.
spectator935
16. 04. 2021 08.09
+4
Ja, moral bi pohvalit in poboža agresivnega nadrogiranca
VAREN
15. 04. 2021 21.50
-5
Se ne rabi zagovarjat. Dejstva so jasna. Kriv. Kazen dosmrtna.
vrtnar01
15. 04. 2021 21.55
-7
LAPD
16. 04. 2021 08.18
+5
Rad bi te videl kako bi obvladal osebo, ki se aktivno upira in je polna vsega.
nikoli vec
16. 04. 2021 08.51
-4
trollolll
16. 04. 2021 09.14
-3
LAPD poglej si posnetek. nekdo, ki nima pulza in ne diha, se verjetno ne upira... pa kljub temu mu klecis z enim kolenom na vratu in z drugim kolenom na hrbtu? kolega mu jasno pove, da ne najde utripa, ta majstr pa se kr ustraja.
DonotquestionOBEY
16. 04. 2021 20.59
Trol to ni res. Si pogledal cel posnetek, ki traja okoli 40 minut ? Glede na to da praviš da mu je klečal z enim kolenom na vratu in z drugim na hrbtu mislim da ne, ker bi potem vedel da je bil z enim kolenom sigurno na tleh, drugo pa je bilo kot izgleda in mislim, da je bilo to na sojenju tudi potrjeno - na hrbtu ja oz. na rami/lopatici če smo natančnejši.