Tujina

Nekdanji poveljnik Wagnerjeve skupine zaradi pretepov na sodišče

Oslo, 25. 02. 2023 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Oslu je nekdanji poveljnik razvpite Wagnerjeve skupine Andrej Medvedjev, ki je pobegnil iz Rusije, v baru preveč spil in se zapletel v pretep. Policija je Rusa skušala prijeti, vendar se je začel znašati še nad njimi. Obtožen je bil v treh točkah in naj bi se na sodišču pojavil 25. aprila.

Andrej Medvedjev se je boril v Ukrajini, odkrito nasprotoval ruski invaziji in poročal o mučenju, ki ga izvajajo ruski vojaki. Vse to v upanju, da bo igral ključno vlogo v preiskavi podpornikov Jevgenija Prigožina. Tokrat, pa najsi bo to zaradi alkohola ali česa drugega, se je zapletel v pretep, ki ga je ustavila šele policija. Vendar se Medvedjev tu ni ustavil, ko so ga policisti skušali zadržati, se je znesel še nad njimi in jih začel brcati. V mesecu aprilu ga zato čaka sodišče, kjer bo za svoje prekrške odgovarjal.

Andrej Medvedjev
Andrej Medvedjev FOTO: Telegram

Januarja lani se je Medvedjev odločil pobegniti iz Ukrajine, ker je bil razočaran nad nesmiselno vojno, neumnimi ukazi in vojaškim vrhom. Pobegnil je na Norveško in tam zaprosil za azil, iskala pa naj bi ga zdaj tudi rusko notranje ministrstvo in ruska tajna služba FSB.

Wagnerjevo skupino je leta 2014 ustanovil Jevgenij Prigožin, njegovi plačanci pa veljajo za posebno neusmiljene. Po mnenju Medvedjeva je Prigožin hudič. Med drugim je njegova skupina rekrutirala več deset tisoč borcev v ruskih zaporih, njihovim družinam pa obljubljajo, da bodo v primeru njihove smrti prejele okoli 63.000 evrov. Toda družine padlih do sedaj niso dobile še popolnoma nič, ker umrle preprosto razglasijo za pogrešane.

Mentalno stanje vojaka, ko pride v resničnost, je velikokrat zelo slabo

Zlorabe alkohola kot v primeru Medvedjeva se zaradi vojne travme pogosto dogajajo. Prizadeti le stežka namreč pozabijo travmatične izkušnje, ki so jim bili priča v vojni vihri. Mnogi trpijo za nočnimi morami, ki se pojavljajo tudi čez dan in ustvarijo občutek, da smo nazaj v vojnem stanju. Brez ustrezne terapije in podpore mnogi postanejo odvisni od alkohola ali se socialno izolirajo. Travma pa povzroča tudi spremembe osebnosti, vključno z depresijo, psihosomatskimi motnjami, raznimi fobijami in napadi panike ter posttravmatskimi motnjami.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou