Tujina

Steve Bannon aretiran zaradi goljufije

New York, 20. 08. 2020 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
27

V ZDA so aretirali nekdanjega Trumpovega svetovalca Bannona, ki je obtožen goljufanja donatorjev pri zbiranju denarja za gradnjo zidu na meji med ZDA in Mehiko. Bannon in še tri osebe naj bi donatorje oškodovali za več sto tisoč dolarjev. Trump pravi, da o aretaciji Bannona ne ve nič.

Steve Bannon je bil zjutraj aretiran.
Steve Bannon je bil zjutraj aretiran. FOTO: AP

Tožilci zvezne države New York so podali obtožnico proti Stevu Bannonu, nekdanjemu političnemu strategu ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Bannona in še tri osebe so aretirali, obtoženi so goljufanja donatorjev. Pod pretvezo, da gre za zbiranje denarja za Trumpov mehiški zid, naj bi jih namreč oškodovali za več sto tisoč dolarjev (več sto tisoč evrov). 

66-letnega Bannona so aretirali v četrtek zjutraj po lokalnem času na ladji ob obali Connecticuta, poroča CNN. Njegov odvetnik Bill Burck obtožb za zdaj ni komentiral. Pred sodnika v New Yorku naj bi osumljenci stopili še danes. 

Gradnja mehiškega zidu
Gradnja mehiškega zidu FOTO: AP

Štirje moški naj bi med drugim denar, ki ga zbirajo prek sklada Mi gradimo zid (We Build the Wall), zlorabljali za osebne namene. V kampanji so zbrali okoli 25 milijonov dolarjev (21 milijonov evrov), je pojasnilo ameriško pravosodno ministrstvo. Od tega pa naj bi si osumljenci prilastili več sto tisoč dolarjev (več sto tisoč evrov). Bannon pa naj bi prek neke druge neprofitne organizacije, s katero upravlja, iz sklada za zid dobil celo več kot milijon dolarjev (okoli 900.000 evrov), del denarja naj bi izplačal soobtoženemu Brianu Kolfageu, več sto tisoč dolarjev pa naj bi porabil za svoje lastne potrebe. 

Poleg Bannona in Kolfagea sta obtožena še Andrew Badolato in Timothy Shea. Vsi štirje so obtoženi goljufije in pranja denarja.

"Obtoženci so oškodovali na stotisoče donatorjev, izkoristili so njihovo pripravljenost, da financirajo gradnjo zidu na meji, in zbrali več milijonov dolarjev, pod pretvezo, da bodo ves denar porabili za gradnjo," je dejal državni tožilec Audrey Strauss. Dodal je, da je ustanovitelj in obraz sklada Brian Kolfage donatorjem zagotavljal, da si ne bo izplačal niti centa. Obtoženci pa so nato skovali skrivni načrt, da so na njegov račun prenakazali več sto tisoč dolarjev, ki jih je Kolfage uporabil za vzdrževanje svojega razkošnega življenjskega stila. 

Kolfage, Bannon in Badolato so že v začetku kampanje sklenili tajni dogovor, da bodo Kolfageu na začetku izplačali 100.000 dolarjev (84.000 evrov) in nato še 20.000 dolarjev (16.800 evrov) vsak mesec. Bannon je pristal na to, da denar prenakažejo prek neprofitne organizacije, s katero je upravljal. In februarja 2019 so nakazali prvih 100.000 dolarjev (84.000 evrov).

Istega meseca je CNN poročal, da so organizatorji kampanje Mi bomo zgradili zid sporočili Trumpovi administraciji svoje načrte, da bodo zgradili zid na južni meji in ga nato podarili ameriški vladi. 

Alyssa Farah, direktorica strateških komunikacij v Beli hiši, kjer je bil nekoč zaposlen tudi Bannon, danes ni želela komentirati obtožb. Ameriški predsednik Donald Trump pa je po poročanju AP dejal, da ne ve nič o obtožbah proti njegovemu nekdanjemu političnemu strategu. 

Trumpu pomagal do zmage na volitvah

Bannon je bil nekoč vpliven mož znotraj Bele hiše, potem ko je Trumpu pomagal zmagati na volitvah leta 2016. Vodenje predsedniške kampanje je prevzel, ko so zaradi povezav z Rusi odpustili Paula Manaforta. Po Trumpovi prisegi je prevzel položaj političnega stratega Bele hiše. 

Toda njun odnos se je nato začel krhati. Avgusta 2017 pa ga je Trump odpustil, ker je sodeloval pri nastanku knjige o Trumpu avtorja Michaela Wolfa z naslovom Ogenj in bes. Od takrat s Trumpom nista v najboljših odnosih, Bannon leta je med drugim leta 2018 srečanje Trumpovega sina, zeta Kucherja in svetovalca Manaforta z ruskim odvetnikom označil za izdajalsko. 

Preden se je pridružil Trumpovi predsedniški kampanji je bil Bannon izvršni direktor Breibarta, skrajno desničarskega novičarskega portala, ki pogosto širi rasistična, sovražna in antisemitska sporočila. Po odhodu iz Bele hiše se je vrnil v Breibart, a ga je leta 2018 spet zapustil. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
21. 08. 2020 10.10
+1
Bannon, je bil nekoč mentor Janši, vendar je kmalu spregledal, da nima Janšo kaj učiti, saj ve Janša o goljufanju več kot on.
Al83
20. 08. 2020 19.56
-7
Naj še malo pogleda violacije pri pobiranju volilnih kontribucij v New Yourku ene Aleksandrije Ocasio Cortez, Newyouški federalni sodniki se tega ne bodo nikoli dotaknili, saj je Ocasia predstavnica skrajno leve elite. Niso še pred tednom dni trdili še demokrati, da so preizkave proti političnim nasprotniki nemoralne in neetične par mesecev pred volitvam, ko so v celoti ignorirali priznanje krivde FBI agenta kevin kleinsmith v Bar-Dhurum investigaciji. Priznanje, ki je prvi konkretni sodni dokaz, da je bila cela rusija koluzija deluzija preizkava, nastavljena proti Trumpu in poskus kudetata s strani Obame in FBI proti novoizvoljenem predsedniku. Dvopasovni pravni sistem, kot povsod, eno pravo za leve in drugo za desne.
nikhrast
20. 08. 2020 20.35
+1
Dobro zagovarjaš lopove, na vseh teh postih.
lepainpametna1
20. 08. 2020 21.43
+3
če je desni, potem ni lopov, ampak mučenik...če je na levi in poštenjak, potem je vseeno lopov
borjac
20. 08. 2020 19.27
+2
Bannon upa, da ga bodo hitro obsodili, saj ga bo Trump lahko pomilostil, dokler je še na oblasti.
Al83
20. 08. 2020 19.03
-7
Ko v Italiji, ko hočejo levi pravniki zapreti Salvinija zaradi ugrabitve migrantov, ker kot notranji minister Italije ni hotel dovoliti, da se Soroševa migrantska ladja izkrca v Italjanskem pristanišču. Banda pokvarjena levaška udbovska.
Wahl
20. 08. 2020 18.49
+8
Sami poštenjakarji. Če se hočeš družiti s poštenimi ljudmi, samo od politikov stran.
Wahl
20. 08. 2020 18.48
+9
Obtožnica je objavljena in dostopna , indictment 20cr412. V primeru obsodbe je predvidena kazen do 20 let aresta. Poleg Bannona so obtoženi še Brian kolfage, Andrew Badolato in Timothy Shea.
Al83
20. 08. 2020 18.46
-12
Čisto slučajno so levičarski pravniki in FBI v skrajno levem New Yourku aretirali enega največjih Trumpovih zaveznikov, z največjim medijskim imperijem na internetu dva meseca pred volitvam. Modela, ki je si drznil od vseh ameriških reporterjev najbolj kritizirati komunistično partijo kitajske, njihove grehe v prikrivanju koronavirusa in kako uporabljajo socijalni kreditni score, da silijo lastno prebivalstvo, da poje manj hrane. In glede česa so jih obtožil, prevare v kroudfundingu. Po mnenju pravnikov niso zgradili dovol zida glede na sredstva ki so jih zbrali. Modeli so bili bol učinkoviti pri gradnju zidu, kot cela federalna vlada, zgradili so zid, tam v gorah, kjer so FEDovci trdili, da se ga ne da zgradit in za ceneje, ter iz bolj kakovostnega materjala. Po tej logiki, ko levi pravniki določajo, koliko mora biti narejenega z zbranin denarjem, bi morali za zapahe zapreti pol ljudi na croudfunding strani Patreon, če gremo po tem. To je še ena politično motivirana aretacija medijskih osebnosti na desni pred volitvami, tako kot so mnogi trdili, da se bo dogajalo. Levaki ne morejo zmagati pošteno, pa goljufaho in uporabljajo pravnike in globoko državo za uničevanje političnih nasprotnikov, kot so to naredili generalu Flynnu, kot so to naredili Roger Stoneu in kot so to hoteli narediti samemu predsedniku Trumpu. Kaj Takega, bi pričakoval, da se bo dogajalo v Srbiji in Kosovu in na Balkanu, ne pa v državi prava ZDA. Med tem pa Soroš odprto financira teroriste, ki zažigajo Ameriška mesta, pardon "večinoma miroljubne" protestnike in ni s tem narobe čisto nič. Sramota od demokracije.
tovarišinajuriš
20. 08. 2020 19.12
+6
...reci še,da je kriv Kučan,pa si uporabil vse desnuharske zlajnane izgovore,to da so pa lopovi in izkoriščevalci pa ne vidiš,nočeš videt ali si pa res tristo let za medvedom...
Al83
20. 08. 2020 19.33
-6
Ja povsod se levica posležuje enakih sredstev za prevzem in ohranitev politične moči. Med tem se pa Klintonu še vseeno ne bo zgodilo nič, če prav so ta teden prišli na dan spet novi dokazi njegove pedofilije. Na 24 ur ni niti omenjeno. Ti pa povem, da to sodsko tiranstvo v ZDA ne bo šlo več dolgo ne glede na to kdo zmaga na volitvah. V ZDA je okrog 16.000 zelo oboroženih desničarskih milic, ki bodo zaščitili ustavo, ko bo to potrebno, pa naj bo to pri bio-patriotskem aktu in prisiljnih cepljenjih ali pa prisilnem zasegu orožja. Povprečna Amerika, ki ima glave v lastnih ritih in v debilnem footballu in jo boli za vse, pa se bo hitro znašla nekje sredi 17. stoletja-1776 in jim ne bo niti malo jasno, kako so prišli tja.
lepainpametna1
20. 08. 2020 21.46
+1
ummm...tipa so dobili da je kradel keš? ampak treba ti pa priznat, da bolj kvalitetno sprane možgane težko najdeš, celo med res skrajno desnimi
kure bedne
20. 08. 2020 17.55
-7
Ne vem kje najdete toliko Trump anti propagande. Tako tolčete po Donaldu, da že slepec vidi vaš pod mizo zvišan "honorar". Poglejte. Spomnimo se, da ste tudi takrat, ko je clintonova kandidirala bilo isto poročanje. Hja, treba se bo zopet posuti s pepelom, ko bo Donald vnovič zmagal. Ane?
tovarišinajuriš
20. 08. 2020 18.16
+7
...to ti je isto kot v Sloveniji,če bi kdo kaj pametnega rekel in naredil,bi poročali o pametnih stvareh,tako pa neumnost na neumnost,laž na laž,kreganje na kreganje,kazanje s prstom na vse ki niso naši,polnenje žepov,nogavic,povštrov in koltrov z nagrabljenim in nakradenim denarjem,poskrbet za žlahto,prijatle in sostorilce,da držijo gobec o tem kar vejo in na vsa usta hvalijo Edinega Odrešitelja...znano??? ne dogaja se samo po svetu,Svet imamo doma...
BepaJoseph
20. 08. 2020 17.43
+6
Amater... pri nas bi to delili pol-pol...
Mladi? Plasto
20. 08. 2020 17.34
+18
zanimivo :D .... nobene svečke :D ... zgleda , da še čakajo na strategijo zagovarjanja tega rasista in kriminalca in seveda trumpovega prijateljčka :D ....
lepainpametna1
20. 08. 2020 17.45
+2
klet na Trstenjakovi je v mrzličnem iskanju le-te zdaj bolj kaotična kot borzni parket leta 1929
lepainpametna1
20. 08. 2020 17.21
+21
kmalu bo že nemogoče najt Trumpovega pomočnika, ki še ni bil v zaporu
kilklop
20. 08. 2020 18.13
+3
predvsem ker so nekateri prišli iz zapora do pomočnika Trumpa.
Al83
20. 08. 2020 18.59
-5
Pa proti nobnemu od njih jim ni ratalo nič dokazati oziroma vsi so izvali sodbe in bodo zmagali na sodišču. Ali v primeru generala Flynna, ki je bil tri leta po nedolžnem v zaporu, ko je ugotovil, da nimajo proti njemu nobenega dokaza in izval sodbo, so vsi levi pravniki ovrgli njegov primer in ga spustili iz zapora. Leva banana republika. Roger Stone je imel pa v levem Washinghtonu 100% demokratsko proroto, Obamino demokratsko sodnico, glavna porotnica je bila pa zaposlena v demokratski stranki in se je pred porotništvom hvalila po socijalnih omrežjih, kako bo zašila pesjana. Tako, da bo tudi zaradi krivice iztožil miljone odškodnine. Celo levo sodstvo je pokvarjeno do amena.
Kollerik
20. 08. 2020 17.17
+9
Krivi so Kučan in udbomafija....
Kollerik
20. 08. 2020 17.16
+18
Še en skrajno desni "poštenjak".
Zmaga Ukrajini ...
20. 08. 2020 17.16
+16
Ah, ne. Pa tako pošten in prisrčen je bil videti.
nikhrast
20. 08. 2020 17.07
+18
Sami lopovi v Trumpovi administraciji, potem pa eden za drugim na sodišču, v Sloveniji pa še vedno polno podpore Trumpu.
Bofur
20. 08. 2020 16.59
+27
Sami "poštenjakarji" okrog Trumpa. To je pa res udarec za alt-right. Veliki pok. Murgle sežejo očitno tudi v ZDA. a ni bil Bannon tudi mentor Janši?
borjac
20. 08. 2020 17.07
+22
Točna opazka, bil je mentor Janši, vendar je kmalu spregledal, da nima Janšo kaj učiti, saj ve Janša o goljufanju več kot on.
Škrinca
20. 08. 2020 16.55
+20
tale kriminalec banon je zelo čislan pri svečkarjih.......isti tiči skupaj letijo........