Tujina

Nekdanji veleposlanik v BiH Tadej Labernik prejel odlikovanje Republike Srbske

Ljubljana/Banjaluka, 10. 01. 2022 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
110

Med dobitniki odlikovanj, ki so jih ob 30. obletnici Republike Srbske podelili v Banjaluki, je tudi nekdanji slovenski veleposlanik v Bosni in Hercegovini Tadej Labernik. Ta je ob prazniku, ki ga je ustavno sodišče BiH že leta 2016 razglasilo za neustavnega, prejel red zastave Republike Srbske s srebrnim vencem. Labernik je v preteklosti večkrat nastopil kot zagovornik Dodikovih stališč.

Politične razmere na liniji Banjaluka–Sarajevo–Bruselj se že več mesecev zaostrujejo. Mednarodna skupnost in organi BiH krivdo za napetosti pripisujejo nacionalističnim in separatističnim težnjam predstavnika bosanskih Srbov v predsedstvu BiH, Milorada Dodika, medtem ko ta zatrjuje, da zahteva le uresničevanje daytonskih določil ter da BiH v današnji obliki nima prihodnosti. Dodikovo retoriko so še dodatno zaostrile ameriške sankcije proti njemu in medijem, ki so neposredno pod njegovim nadzorom. 

Republika Srbska je prejšnji konec tedna praznovala dan republike. Gre za praznik, ki v preostalem delu BiH sproža zelo negativna čustva, saj obeležuje dan, ko so srbski poslanci leta 1992 v parlamentu SR BiH razglasili srbsko republiko BiH ter tako Bosno in Hercegovino usmerili na pot več kot triletnega krvavega konflikta s številnimi žrtvami, vojnimi zločini in etničnim čiščenjem. Prav zato je ustavno sodišče BiH praznik razglasilo za neustaven.

To pa nekdanjemu slovenskemu veleposlaniku v BiH (2001–2005) Tadeju Laberniku ni preprečilo, da se v soboto ne bi udeležil slovesnosti v Banskem dvoru v Banjaluki, kjer je prejel priznanje "za delo in izredne zasluge ter osebni prispevek k razvoju političnih, kulturnih in duhovnih povezav med Slovenijo in Republiko Srbsko".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Hvaležen sem za pozornost in priznanje za svoj skromni prispevek k miru, svobodi, demokraciji in sodelovanju, kar so vrednote, za katere se skupaj borimo. Pripadam generaciji, ki je preživela tektonske spremembe, in moramo se zavedati, da nikoli ne bo, kot je nekdaj bilo. Kolo zgodovine se zaustavi le, kadar zaide na brezpotja," je dejal Labernik in spomnil, da je bil čas, ko je bil on na mestu veleposlanika v BiH, čas optimizma. 

Dodal je, da je daytonski sporazum platforma za dogovor, ki ga morajo doseči akterji v BiH, država pa da se mora ukvarjati s svojimi strateškimi interesi. Prebivalcem je čestital ob dnevu republike.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z vprašanjem o njihovem stališču glede Labernikovega prejetja priznanja smo se obrnili na zunanje ministrstvo, zanimalo pa nas je tudi, kakšen je odnos MZZ do praznovanja dneva Republike Srbske. Na ministrstvu so ponovili, da je ustavno sodišče BiH praznik razglasilo za neustaven. "Sodbe ustavnih sodišč, kot tudi sodbe vseh drugih sodišč, je treba upoštevati."  Na ministrstvu so še dodal, da nimajo informacije, da bi bila slovenska vlada zaprošena za soglasje k podelitvi odlikovanja Tadeju Laberniku.

V preteklosti zagovarjal in hvalil Dodika

Tadej Labernik
Tadej Labernik FOTO: Bobo

Labernik, ki je bil na mestu slovenskega veleposlanika v BiH med letoma 2001 in 2005 – pred tem je bil sedem let direktor STA – je večkrat zagovarjal stališča vodilnih v Republiki Srbski. Bil je tudi recenzent Dodikovih knjig Borba za republiko in Volja naroda, v katerih je Dodik utemeljeval svoj pogled na prihodnost BiH in srbske entitete v njej. 

Glede knjige Borba za republiko je Labernik zapisal, da "Dodik ne samo prepoznava probleme, ampak gre korak dlje od drugih in predvideva razplet dogajanja". V recenziji je še zapisal, da je knjiga avtentičen dokument, ki bo zgodovinarjem in analitikom pomagal spoznati stvari in prepoznati, da je Dodik del rešitve, ne težave.

"Del mednarodne skupnosti je s pomočjo tako imenovanih ljudskih iniciativ poskušal destabilizirati Republiko Srbsko in omogočiti zmago silam, s pomočjo katerih bi degradirali daytonski sporazum in okrepili centralizacijo BiH. Nekatere politične sile v BiH še vedno ne razumejo, da je politika tisto, kar je mogoče, in ne moč vsiljevanja," je dejal Labernik ob predstavitvi Dodikove knjige leta 2019. 

Z Dodikom je sodeloval tudi na okrogli mizi, ki jo je leta 2007 prenašala TV Slovenija. Takrat sta se v besedni spor glede odgovornosti Srbije za vojno v BiH zapletla Milorad Dodik in zgodovinar Božo Repe. Ko je ljubljanski studio izgubil povezavo z Banjaluko in Dodikom, pa je Labernik opozarjal na krivdo drugih vpletenih strani in mednarodne skupnosti za vojno v BiH. Nasprotoval je centralizaciji BiH, ukinitvi Republike Srbske in kršenju daytonskih določb ter govoril o srbskih žrtvah v okolici Srebrenice in zločinih nad srbskimi civilisti, je takrat poročala beograjska Politika.  

Spomnimo, Dodik je v zadnjem času sestankoval tako z madžarskim kot s slovenskim premierjem. Viktor Orban je Republiki Srbski obljubil pomoč in poudaril, da bo Madžarska v EU z vetom preprečila vsak poskus sankcioniranja Republike Srbske.

V več mestih po svetu protesti za enotno BiH

V več mestih po svetu ter v Bosni in Hercegovini so v ponedeljek potekali protesti za enotno BiH. Udeleženci so izrazili zaskrbljenost zaradi aktualne politične krize v državi. Organizatorji protestov so številnim svetovnim in bosanskim politikom poslali tudi pismo, v katerem so predstavili svoje zahteve in stališče glede aktualnega dogajanja.

Protesti so bili za danes med drugim napovedani v Bruslju, Ženevi, Londonu, Ottawi, Oslu, Rimu, Dunaju in Stockholmu, v BiH pa v Sarajevu in Tuzli. Ponekod so se protesti že začeli opoldne, med drugim v Bruslju, kjer se je glede na posnetke na družbenih omrežjih zbralo nekaj deset ljudi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gre predvsem za državljane BiH, ki živijo v tujini, na proteste pa so povabili tudi druge somišljenike. Glavni organizator je Platforma BiH, ki ima sedež na Nizozemskem, poročajo bosanski portali.

Organizatorji opozarjajo, da so državljani BiH v tujini zaskrbljeni zaradi politične krize v državi, saj po njihovem mnenju grozi, da se bodo znova ustvarile globoke delitve in da se bodo pojavili morebitni konflikti. S protesti in pismom, ki so ga med drugim poslali predsedniku ZDA Joeju Bidnu in nemškemu kanclerju Olafu Scholzu, želijo mednarodno skupnost in politike opozoriti, da je nujno pravočasno ustaviti vse odcepitvene in protiustavne aktivnosti, ki se izvajajo v Republiki srbski ter ohraniti mir v državi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drPrdimir
24. 01. 2022 08.40
labernik ha ha ha taprav.... mamo bi prodal za droptine pri koritu. koga briga on in njegovo mnenje.
Adolph
11. 01. 2022 13.25
Orban,Dodik,Jansa,Tadej,seo za neumesavanje v notranje zadeve drugih drzav,tudi Tito in moja malenkost so istega misljenja misljenja . . . . . . Bi bilo bolj mirno po celem svetu . . . . . . . .
puspan
11. 01. 2022 11.17
Še vedno se ne zavedamo dovolj, kako lepo je živeti v naši prelepi Sloveniji.
puspan
11. 01. 2022 11.14
To odlikovanje bo zelo hitro začelo pridobivati na vrednosti.
Grunf TNT
11. 01. 2022 09.50
+3
RS je krščanski del BIH in protiutež islamističnim težnjam muslimanov na teh prostorih, ki so nič drugega, kot poturčeni Srbi in Hrvati... Ustanovljena je pred vojno v Bih in ce ne bi muslimani začelu vojne le te ne bi bilo in bi lepo živeli v dveh entitetah.
Larissa13
11. 01. 2022 09.49
+2
Gospod bivši veleposlanik odseli se v republiko Srbsko pa poleg naj vzame gospoda Janšeta. Mi imamo rešen problem, oni pa bodo še bolj srečni...
zlo?o
11. 01. 2023 11.31
+1
Janez Francl
11. 01. 2022 09.26
+0
A je ta podkupljivec še zmeraj v diplomaciji ?
DemokracijaMolka
11. 01. 2022 09.19
-1
V bivši YU je obstajal Goli otok, kot kraj za marsikaterega skrajneža, ampak na žalost niso bili tam vsi upravičeno. Ideja o združenih balkanskih narodih niti ni bila tako napačna, če ne bi bilo tistih, ki so hoteli ravno bratstvo izkoristiti za svoje interese, kot naprimer Srbija, ki si je začela nastavljati ljudi tako v vojski, kot tudi v drugih ključnih pozicijah. Malo težko je bilo predvsem Slovencem gledati kako se nas izkorišča, medtem ko oni "lako čemo". Te srbske težnje pa so še vedno. So ljudje tipa Jankovič, Arsenovič, ... kateri nekako nadaljujejo tisto Srbsko nadvladovanje... Če pogledate še celo v čas SHS, ki je bila nekako bredhodnica ideje združenih slovanskih balkanskih narodov, vidimo, da ni bilo nič kaj drugače. Torej, vsako bujenje Slovencev, po neodvisnosti in vpletanje tujih narodov, pa je v naši državi skoraj nemogoče. Celotna naša demokracija je zasnovana tako, da smo zanalašč razdeljeni, in da zavoljo tega spet tujci pobirajo v lastne žepe nekaj kar je naše. Smo pa lokalni plankton, v primerjavi z svetovnimi kiti, ki nam krojijo usodo, in vsa ta drama, ki se trenutno producira je v bistvu bedarija. Če ti morajo, kot posamezniku politiki razlagati, da živiš dobro ali pa slabo, ti pa tega ne znaš sam oceniti, glede na to, da si lahko privoščiš samo kako podnajemniško stanovanje in v hladilniku pa imaš samo konzervo Kekec paštete, potem je težava povsem nekje drugje. #LikeAboss
zlo?o
11. 01. 2023 11.37
+1
kar se tiče izkoriščanja kdo je zgradil slovenijo in od kod so bile surovine za industrijsko proizvodnjo blebetaš gluposti pogledaj malo zgodovino ne se držati janševe demokracije kot pijan plota
Sarmx
11. 01. 2022 08.43
-2
Sankcije takoj, gospoda je lahko sram... Mislim da se ne zaveda kaj to pomeni.
mungus
10. 01. 2022 21.56
+0
laberniku se pa že vidi dab se prodal za suho šljivo....bljak !!!
mungus
10. 01. 2022 21.55
+0
a ta-puklasti je že tudi kaj dobil glde na to kako je z dodikom v stalnem dodiru ? res balkanci brez primere !!!
ArseneLupin
10. 01. 2022 21.18
-1
No, srbske žrtve v Srebrenici so dejstvo, ampak... kaj pa vojni zločini v Republiki srpski nad nesrpskim prebivalstvom,zlasti Hrvati in muslimani? Recimo vas Presnače zraven Banja luke, ki je bila do nekaznovanega zločina nad župnikom in sestro redovnico v bistvu hrvaška vas, po brutalnem zločinu, ko so ju zažgali in porušili tako cerkev kot župnišče pa se je većino hrvaTov pognalo v beg. Ali pa recimo Prnjavor, Prijjedor, kjer so prav tako ubili župnika in njegove starše.... Kaj Labernik na to uho ni slišal? Ali p apopolnoma porušena cerkev na Petričevcu v Banja Luki.......
manga
10. 01. 2022 21.09
-1
Čestitke g.Laberniku za prejeto odlikovanje.Vsak ki kaj hoče povedati o BiH in njenih problemih naj se malo bolj poglobi v stvarno stanje in potem naj javno govori.
Firnk
10. 01. 2022 20.43
+2
hahahaha ha ha
MeireMetran
10. 01. 2022 20.42
+2
Kar tam na bo Milan Mratič..Babič in Jovamn Raškovič..Ljubljana jih je polna in vsak Petek so na delu..
ska1
10. 01. 2022 20.34
+3
mislim da je tudi gogi dobil nekaj podobnega.....
Rubyyy223344
10. 01. 2022 20.26
+5
Praznovanje zlocinov-ogabno..a se dodik zaveda kako so koncali milosevic, karadzic in mladic ??
manucao
10. 01. 2022 20.24
+2
Ta isti Dodik ponovno podpihuje sovraštvo in želi nemire. Največja napaka je bila v času vojne. Dokler so Hrvati in muslimani bili na enaki valovni dolžini je vse funkcioniralo brezhibno in če bi se tako nadaljevalo Republike Srpske ne bi bilo. A zgodilo se je kaj se je zgodilo in imamo to kar imamo.
cool1
10. 01. 2022 20.17
+7
Kaj Labernik tam v Bosni dela po svoje, ali zastopa republiko Slovenijo.....samo vprašam ne !
Jermen
10. 01. 2022 20.10
+3