Tujina

Nemci ne bodo sodili glavnemu osumljencu v primeru Madeleine McCann

Braunschweig, 20. 04. 2023 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.J., STA
Komentarji
8

Sodišče v Braunschweigu je sporočilo, da ni pristojno za pregon Christiana B., obtoženega treh posilstev in dveh spolnih kaznivih dejanj zoper otroke, saj se njegov zadnji znani naslov nahaja v drugi zvezni deželi. Christian B. je sicer tudi osumljenec v primeru britanske deklice Madeleine McCann, ki je leta 2007 izginila na Portugalskem.

Mesto Braunschweig leži v nemški zvezni deželi Spodnja Saška, zadnji znani naslov osumljenca pa je po podatkih tamkajšnjega deželnega sodišča v zvezni deželi Saška-Anhalt, zaradi česar to nima pristojnosti za njegov kazenski pregon. "Na podlagi odločitve sodišča pravosodni sistem v Braunschweigu prav tako ni pristojen za primer 'Maddie'," je v izjavi dejal odvetnik obtoženca Friedrich Fülscher, pri čemer je imel z 'Maddie' v mislih primer izginotja Madeleine McCann.

Odločitev sodišča je še vedno mogoče izpodbijati s pritožbo, kar pa je Fülscher odsvetoval. "Tožilstvo bi moralo to vzeti kot jasen signal, naj se ne oklepa tega postopka," je povedal za nemško tiskovno agencijo dpa.

Christian Brueckner
Christian Brueckner FOTO: AP

Christian B. sicer trenutno prestaja sedemletno zaporno kazen v Oldenburgu na severu Nemčije zaradi posilstva 72-letne ameriške turistke leta 2005 v portugalskem obmorskem letovišču Praia da Luz, kjer je leta 2007 izginila Madeleine. Kljub umiku obtožnic bo tam tudi ostal. 

Kot uradnega osumljenca v njenem primeru so ga portugalski organi pregona identificirali aprila lani, vendar proti njemu v nobeni od držav še ni bila vložena obtožnica v tej zadevi. V Nemčiji denimo preiskava primera še traja.

Fülscher je že aprila lani dejal, da portugalske odločitve "ne bi smeli precenjevati", in opozoril na 15-letni zastaralni rok za določena kazniva dejanja. Tudi tožilec iz Braunschweiga Hans Christian Wolters je takrat ocenil, da gre bolj za formalnost, ki ne pomeni večjega preboja v preiskavi.

Takrat triletna Madeleine je v Praii da Luz izginila 3. maja 2007. Kljub obsežni mednarodni preiskavi niso nikoli našli sledi, povezanih z njenim izginotjem, kot tudi ne njenega trupla.

Preiskovalci menijo, da so jo verjetno ugrabili iz počitniškega stanovanja, kjer je bivala njena družina. 45-letni Christian B. je v tistem obdobju večkrat obiskoval ta del Portugalske, kjer je med drugim vlamljal v hotelske sobe in preprodajal mamila.

Sicer pa je Christian B. že predhodno obsojen pedofil in obsojen preprodajalec drog, poroča SkyNews

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mali medo
20. 04. 2023 20.32
+5
Otrok se ne pušča samih. Pa uspaval se jim tudi ne daje da greš pol malo ven.
Novasova
20. 04. 2023 17.49
+4
Kdo v takih primerih še nasprotuje smrtni kazni?!
JApajaDAja
20. 04. 2023 17.22
-2
po tej nemški logiki,slo ne more soditi tujcem!?
Rudar
20. 04. 2023 19.20
jutri_pa_res
20. 04. 2023 19.23
+1
Ne, če v Slo ni ničesar zagrešil. Lahko ga pa izroči tja, kjer ga iščejo.
brusilec
20. 04. 2023 16.59
+4
na dlani ga imajo .. na koncu bo pa še spuščen ..bilo bi pa lepo če bi vsaj povedal po resnici, priznal in tako koncno razbremenil starša
Bikoborec
20. 04. 2023 18.24
+3
Motena oseba nima sočutja do žrtvinih svojcev. Zadnja stvar na svetu je, da bi priznal zločin
20. 04. 2023 19.19
+2
Mislim da največ vesta starša kaj se ji je zgodilo.