Tujina

Rusija po napadih na Belgorod: Ta zločin ne bo ostal nekaznovan

Belgorod, 30. 12. 2023 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.V., U.Z., STA
Komentarji
0

Ruska vojska je dan po najsilovitejšem zračnem napadu na Ukrajino od začetka vojne nad Moskvo in drugod po države ponoči sestrelila 32 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. V napadih na mesto Belgorod v bližini meje z Ukrajino je po navedbah regionalnih oblasti umrlo 14 ljudi, več kot sto je ranjenih. Ruski predsednik Vladimir Putin je ministru za zdravje Mihailu Murašku naročil, naj s sodelavci odpotuje v Belgorod.

Ruska zračna obramba je sestrelila ukrajinske drone nad zahodnimi ruskimi regijami Brjansk, Orjol in Kursk blizu ukrajinske meje ter nad moskovsko regijo, je na Telegramu davi objavilo obrambno ministrstvo in dodalo, da so skupaj prestregli 32 dronov.

V ukrajinskem napadu na središče mesta Belgorod, ki leži blizu ukrajinske meje, je umrlo 14 ljudi, med njimi dva otroka, 108 ljudi je bilo ranjenih, tudi 15 otrok, je popoldne sporočilo rusko ministrstvo za izredne razmere. Belgorodski guverner Vjačeslav Gladkov je pred tem poročal o eni smrtni žrtvi.

Teh informacij sprva ni bilo mogoče neodvisno preveriti. V Kijevu se za zdaj na napade uradno niso odzvali.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ministru za zdravje Mihailu Murašku naročil, naj s sodelavci odpotuje v Belgorod. To je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Prebivalce Belgoroda so medtem pozvali, naj se zatečejo v zaklonišča.

Na družbenih omrežjih so zaokrožili tudi posnetki, ki prikazujejo stebre dima, goreče avtomobile in poškodovane fasade hiš. Na nekaterih posnetkih je bilo slišati tudi zvoke eksplozij in kričanje ljudi. Po poročanju medijev je bilo to najmočnejše obstreljevanje Belgoroda, odkar je Rusija pred skoraj dvema letoma vdrla v Ukrajino.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da se je napad zgodil okrog 11. ure po lokalnem času. "Pripadniki protiletalskih enot so nad Belgorodom sestrelili 13 raket," so zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so še, da ta napad "ne bo ostal nekaznovan", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi napada je Rusija zahtevala sklic posebnega zasedanja Varnostnega sveta ZN. AFP je nato poročal, da je ruska misija pri ZN na družbenih medijih sporočila, da je VS ZN ugodil zahtevi in da je danes ob 16. uri po lokalnem času sklical sejo.

V petkovih ruskih napadih v Ukrajini skoraj 40 mrtvih

Kot kaže, je bil napad povračilo za obsežen ruski raketni in dronovski napad na Ukrajino v petek zjutraj. Rusija je uporabila 158 raket in dronov, so sporočili iz ukrajinskega generalštaba. Ubitih je bilo najmanj 39 ljudi, 159 pa je bilo ranjenih, je danes sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kijev je pred tem poročal o 30 smrtnih žrtvah. 

Zelenski je dodal, da si še vedno prizadevajo odpraviti posledice napadov in da pod ruševinami še vedno iščejo morebitne preživele, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja, da so pod ruševanimi danes našli nova trupla.

Kijev je v petek sporočil, da so ruske sile do jutra iz več smeri izstrelile 122 raket in 36 t. i. kamikaze dronov ter da je ukrajinska zračna obramba 70 odstotkov izstrelkov prestregla. Kljub temu je bila povzročena tudi gmotna škoda.

Tarča napadov so bile med drugim regije Harkov, Lvov, Dnipro, Odesa, Zaporožje in prestolnica Kijev, kjer je bilo po navedbah lokalnih oblasti ubitih najmanj 16 ljudi. Zelenski je danes še povedal, da je bilo v napadih prizadetih skoraj 120 mest in vasi po državi.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk pa je v petek opozoril, da so v napadih ruske sile zadele civilno infrastrukturo, vključno s stanovanjskimi stavbami, porodnišnico, šolami, vrtci, parki, postajo podzemne železnice in nakupovalnim središčem, pa tudi energetsko infrastrukturo. V več regijah je bila prekinjena oskrba z električno energijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3