Tujina

Nemški AfD izključili iz skupine ID v Evropskem parlamentu

Bruselj / Berlin, 23. 05. 2024 20.57 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Politična skupina Identiteta in demokracija (ID) v Evropskem parlamentu je iz svojih vrst izključila vseh devet evroposlancev skrajno desne nemške stranke Alternativa za Nemčijo (AfD). Povod za izključitev, ki jo je predlagal vodja politične skupine, Italijan Marco Zanni, naj bi bila sporna izjava člana AfD Maximiliana Kraha.

Krah je med drugim razburil z izjavo v intervjuju, objavljenem v italijanski La Repubblici in Financial Timesu, da sam "nikoli ne bi rekel, da so vsi, ki so nosili uniformo enot SS, samodejno kriminalci". S tem je Krah komentiral izjave nemškega pisatelja Günterja Grassa, ki je pred smrtjo priznal, da se je kot najstnik pridružil nacističnim enotam SS.

47-letni Krah se je znašel v središču pozornosti tudi zaradi svojega nekdanjega sodelavca, ter zaradi sumljivih plačil iz Rusije in Kitajske. Vodstvo stranke mu je zaradi tega prepovedalo nastopanje na volilnih dogodkih. Tudi Petr Bystron, številka dve na evropski listi AfD, zaradi preiskav o korupciji za zdaj ne bo več vodil kampanje.

V sklepu politične skupine, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, je navedeno, da se zaradi vrste incidentov, v katere je bil vpleten Maximilian Krah in s tem tudi nemška delegacija skupine, ter zaradi dejstva, da so ti incidenti škodovali povezanosti in ugledu skupine, članstvo članov nemške delegacije s takojšnjim učinkom prekine.

"Skupina ID ne želi biti več povezana z incidenti, v katere je bil vpleten Maximilian Krah, vodilni kandidat AfD za evropske volitve," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v sporočilu za javnost zapisala italijanska Liga, ki ima v skrajno desni politični skupini največ poslancev.

Maximilian Krah (levo).
Maximilian Krah (levo). FOTO: Profimedia

O predlogu za izključitev so glasovali v notranjem pisnem postopku. Po informacijah dpa so predlog za izključitev članov AfD podprli evroposlanci iz vrst italijanske Lige, francoskega Nacionalnega zbora, flamske stranke Vlaams Belang, danske Ljudska stranka ter češke stranke Svoboda in neposredna demokracija. Poslanci iz vrst avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) in Konservativno-ljudske stranke Estonije so glasovali proti.

Vodja delegacije nemške AfD Christine Anderson je pred tem poskušala preprečiti izključitev celotne delegacije in zahtevala zaslišanje. Vložila je tudi predlog, da se izključi samo Kraha, ki ga je podprlo še šest poslancev AfD v skupini ID. Izključitev poslancev AfD tik pred evropskimi volitvami je predvsem simbolne narave, poudarja dpa.

Vodstvo AfD je po odločitvi o izključitvi poslancev iz ID odločeno, da po evropskih volitvah ne bo ostalo izolirano na evropski ravni. "Seznanili smo se z odločitvijo skupine ID. Kljub temu smo optimistični glede volilnega večera in naslednjih dni," sta v Berlinu pojasnila vodji stranke Alice Weidel in Tino Chrupalla.

Razpoke v skupini ID so se nakazale že v torek, ko je skrajno desna francoska stranka Nacionalni zbor sporočila, da v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta ne bo sodelovala z AfD, kar bi lahko vplivalo na volilni izid ID in sklepanje zavezništev po volitvah.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Na pol ovca
23. 05. 2024 21.29
-1
Dokaz več da je EU parlament kot njihovi upravljalci ZDA uniparty oz fa-ke demokracija kot pravijo Američani za svoji dve stranki: left wing, right wing the bird is the same
ivan res grozni
24. 05. 2024 08.54
-1
Vi bi pustili delovanje nacijev, ki jih podpira Putin, da širijo sovraštvo in napadajo priseljence,
Defragment
23. 05. 2024 21.25
+6
AFD ni skrajno desna stranka. Je pa res, da gre za stranko, ki stresa sol na rano nesposobnosti nemške politike. Meni je zelo žal, da pri nas ni neke podobne stranke. SDS je slab približek.
ivan res grozni
24. 05. 2024 08.54
-1
patogen
24. 05. 2024 13.08
+1
Nacisti oziroma narodni delavski socialisti so, kot ti že ime pove, skrajno levi.
dane30
23. 05. 2024 21.18
+4
Če bi pri nas zmagala Resnica na volitvah, bi se dogajalo isto, če bi sledili svoj program. Sledila bi popolna izolacija Slovenije od EU in ZDA. Glede na to, da brez posojanja denarja od MMF vsak mesec, da se pokrijejo, krediti, stroški, penzije...bi blo kar pestro. Dokler se zadeve ne spremenijo v večjih državah EU in v Bruslju bo žal imeli to kar imamo (migrante, lgbt...)
Na pol ovca
23. 05. 2024 21.31
+1
Natanko tako zato pa je bilo plenjenje in siromašenje države da je sedaj na infuziji da ne omenjam tabornikov oz vojske
zdravkob
24. 05. 2024 08.51
+1
Tako mi zatolčemo vsakega, ki je za resnico in svobodo. To je slovenska kultura, biti suženj. Potem pa, ko vidimo da nas nihče ne spoštuje se pa smilimo sami sebi.
ivan res grozni
24. 05. 2024 08.56
-1
Država, po vašem na infuziji, Slovenci pa med najbolj zadovoljnimi z življenjem v EU. Restavracioje polne, izleti v eksotične države razprodani.
Minifa
23. 05. 2024 21.09
+5
To je rešitev za EVROPO..VSA PODPORA..
LuxVeritas
23. 05. 2024 21.05
+6
samo ce so bili vsi gestapovci v9jni zlocinci, to pomeni enako za gazo, da so vsi palratinci teroristi zatadi ene skrajno islamisticne teroristicne skupine.