Tujina

Cariniki zasegajo megajahte ruskih oligarhov, na Hrvaškem policijski nadzor

Hamburg, 03. 03. 2022 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaradi sankcij Zahoda in strahu pred zaplembo vse več megajaht, ki so v lasti ruskih tajkunov, pluje v Indijski ocean, kjer krožijo okrog Maldivov in Sejšelov. EU je namreč oblikovala seznam 26 bogatih Rusov, katerih premoženje je zdaj zamrznjeno. Umikajo se tudi v marine na Jadranu, v reškem pristanišču je superjahta Royal Romance zaradi groženj celo pod policijskim nadzorom, poročajo hrvaški mediji. Zvrstili so se tudi že prvi zasegi. Jahta Dilbar, vredna 540 milijonov evrov, je bila na popravilu v nemškem Hamburgu, ko so jo zasegli tamkajšnji cariniki. Lastnik 156 metrov dolgega plovila je namreč ruski oligarh Ališer Usmanov. Gre za posledico sankcij zahodnih zaveznic zoper Rusijo, ki je prejšnji četrtek začela z invazijo na Ukrajino. Jahta Igorja Sečina Amore Vero je bila na popravilu v letovišču La Ciotat, vendar so jo zdaj zasegli francoski cariniki.

 

Ker so bile zoper plovila in posadke uperjene številne grožnje na družbenih omrežjih, policija in varnostne službe za zdaj diskretno, toda okrepljeno nadzirajo jahte v hrvaških pristaniščiih, ki jih povezujejo z ruskimi oligarhi ali proruskimi milijarderji iz Ukrajine, piše reški Novi list. 

Jahta Eclipse Romana Abramoviča.
Jahta Eclipse Romana Abramoviča. FOTO: AP

Po poročanju omenjenega časnika izstopa jahta Royal Romance, ki je bila do marca lani formalno v lasti milijarderja Viktorja Medvedčuka, dobrega prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina in vodje proruske opozicije v Ukrajini.

Kapitan ladje za hrvaški Jutranji list ni hotel razkriti, kdo je njen lastnik, policija pa uradno tudi ni hotela komentirati navedb o povečanem nadzoru ruskih jaht v reškem pristanišču, s čimer želijo zagotoviti tudi varnost tamkajšnjih voda in infrastrukture. "Policija opravlja svoje delo, redno in v okviru svojih obveznosti," so pojasnili za Jutarnji list.

Jahta Royal Romance je sicer dolga 92 metrov in ocenjena na več kot 200 milijonov dolarjev, v zadnjih letih pa je bila po navedbah Novega lista pogosto gost reškega pristanišča. Ali so tam zasidrane jahte ruskih lastnikov, reška luška uprava ni potrdila, ker gre za varovane podatke. So pa sporočili, da za zdaj ni nobenih omejitev o gibanju plovil, ki plujejo pod rusko zastavo ali so v lastništvu ruskih posameznikov, ruskih družb in družb, povezanih z ruskih kapitalom.

Koliko jaht ruskih oligarhov je še na Hrvaškem, je tako težko oceniti. "Kot je bilo že večkrat objavljeno, so bili nekateri od ruskih oligarhov, kot je Roman Abramović, v minulih letih že večkrat na Hrvaškem. Te jahte v glavnem plujejo pod zastavami drugih držav, ki so znane davčne oaze. Težko je odgovoriti, ali in koliko jaht ruskih oligarhov je na Hrvaškem," je za Jutarnji list povedal glavni urednik jadranskega portala Morski.hr Jurica Gapšar.

V Črno goro in proti Aziji

Superjahte ruskih oligarhov se sicer v vse večjem številu umikajo iz EU in plujejo proti Aziji, nekatere pa so se zasidrale tudi v Črni gori. Kljub temu bo, kot opozarjajo črnogorski gospodarski analitiki, v turistični sezoni treba razmisliti o tem, kako nadomestiti odliv ruskih in ukrajinskih gostov, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Rusi v Črni gori predstavljajo skoraj 30 odstotkov celotnega števila tujih gostov, 20.000 pa jih tam tudi živi. Po podatkih črnogorske centralne banke za leto 2019 pa so državljani Rusije samo v tistem letu kupili za 39 milijonov evrov nepremičnin.

Jahta Amore Vero
Jahta Amore Vero FOTO: AP

Štiri največje jahte, ki so trenutno na tem območju Maldivov in Sejšelov, so v ruski lasti, poroča Bloomberg. Najdaljši, 140-metrski jahti Ocean Victory in Nord, sta v lasti jeklarskih mogotcev Viktorja Rašnikova in Alekseja Mordašova, jahta Clio je povezana s aluminijskim tajkunom Olegom Deripaskom, tja pa pluje tudi Sea Rhapsody bankirja Andreja Kostina.  

Po podatkih Superyacht Group je v ruski lasti sedem do 10 odstotkov celotne globalne flote superjaht. Zaradi sankcij, ki jih je po ruski invaziji v Ukrajino uvedel Zahod, pa so se ruski mogotci zbali, da je njihovo premoženje v nevarnosti.

V Franciji in Nemčiji že zasegli prvi jahti

V evropskih vodah so se že zvrstili prvi zasegi. Jahta Amore Vero Igorja Sečina, tesnega zaveznika Vladimirja Putina, ki ima v lasti naftnega giganta Rosneft, je na začetku januarja priplula na popravilo v Francijo, kjer bi morala sprva ostati do 1. aprila, vendar jo je francoska carinska služba zdaj zasegla, da bi preprečila izplutje. 

Jahta Dilbar je bila na popravilu v hamburški ladjedelnici Blohm + Voss.
Jahta Dilbar je bila na popravilu v hamburški ladjedelnici Blohm + Voss. FOTO: Profimedia

 

Nemške oblasti so v sredo v pristaniškem mestu Hamburg zasegle jahto Dilbar, ki je v lasti Ališerja Usmanova, jeklarskega magnata in oligarha iz kroga ruskega predsednika Vladimirja Putina. Jahto so iz ladjedelnice Blohm + Voss prestavili v severno hamburško pristanišče, ki je pod nadzorom države. Zaposleni, ki so delali na jahti, naj včeraj ne bi bili prišli na delo, česar sicer ne komentirajo niti na nemški carinski upravi niti v ladjedelnici.

V isti ladjedelnici je bila še v začetku februarja tudi jahta Graceful, ki naj bi bila ena od treh jaht v lasti ruskega predsednika Putina. Sredi meseca, ko so se napetosti v Ukrajini stopnjevalne, so plovilo umaknili "na varno" v Sankt Peterburg.

Usmanov je od začetka tedna na seznamu 26 sankcioniranih ruskih oligarhov, ki jim je EU zamrznila premoženje in prepovedala potovanje v Unijo. Še vsaj pet jaht, ki naj bi bile v lasti drugih ruskih oligarhov (njihovih imen ne navajajo), pa kroži okrog Maldivov, poroča Reuters. Otoška država namreč nima dvostranske pogodbe o izročanju z EU ali ZDA, ki so prav tako zamrznile premoženje oligarhom.

Jahta Dilbar je s 15.917 tonami največja motorna jahta na svetu po bruto tonaži, običajno pa je na njej kar 96-članska posadka, ki je na voljo za največ 24 potnikom v 12 apartmajih. Plovilo ima največji bazen doslej, nameščen na jahti, pa tudi dve helikopterski ploščadi, savno, kozmetični salon in telovadnico.

Ališer Usmanov ima deleže v podjetjih, ki se ukvarjajo z železovo rudo, jeklom, mediji in internetom. Njegovo premoženje je ocenjeno na 12,6 milijarde evrov. EU je v obrazložitvi, zakaj je 69-letni milijarder pristal na seznamu sankcioniranih, navedla, da je Usmanov "prokremeljski oligarh s posebno tesnimi povezavami z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom". Velja za enega najljubših Putinovih oligarhov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (536)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
04. 03. 2022 11.11
+1
V času prve vlade Janeza Janše je država prodala družini Zubicki jekla roko industrijo, lastnici ruske jeklarske skupine Koks. Takrat je imel v njej glavno besedo zdaj že pokojni Boris Zubicki, član Putinove stranke Enotna
oježeš
05. 03. 2022 11.51
+0
Nikakor nisem zagovornik Janše. AMpak kdo je pa takrat vedel, kaj bo Putin zakuhal? Moraš biti pa resnično vseved ali mali Nostradamus, da bi vedel kaj bo prinesla bodočnost. Po drugi strani pa, kar je velikih podjetij v državni lasti nimamo sposobnih ljudi, ki bi vodili velike firme v dobri kondiciji in razen da se napaja politike desne stranke ni kaj dosti koristi od njih. Pač danes je lahko vsak pameten, nikakor pa ne da bi deloval kot se bo odvijala naša bodočnost. Vemo kdo nam dela škodo, kdo nam laže, kdo nas goljufa in se požvižga na nas državljane, nismo pa sposobni človeka umakniti iz politike. In potem naj bi delali v bodočnosti? in dane predvidevali kaj bo čez nekaj let? Lahko pa je kazati za nazaj in se zgražati. Kaj več pa pri nas tako nismo sposobni.
Ajoj23
04. 03. 2022 10.54
Lahko bi vsaj kaj napisali o jahti/jadrnici (Sailing Yacht A), ki je bila po naši obali precej časa lani, ki si jo lasti Andrey Melnichenko?
Jožajoža
04. 03. 2022 08.03
+6
No janšisteki.vam je že bolj jasno zakaj se je vašim po drugi vojni odvzelo premoženje?
Zaposleni--
03. 03. 2022 21.55
+0
PomisliNaSonce
03. 03. 2022 21.37
+2
Tole bo pravo covid okrevanje. Vojna odškodnina svetu bo rešila kovid zastoj
ochi
03. 03. 2022 21.20
+7
meni se tole zaseganje ne zdi korektno. privat lastnina je privat lastnina.
zombie_killer
03. 03. 2022 21.49
+0
Zaposleni--
03. 03. 2022 21.55
+1
User1899173
03. 03. 2022 20.51
+2
Če bo na koncu 1L dizla 3€ bom hvaležen. Zahvala gre pa seveda vsem nesposobnim zahodnim boditeljem z Bidnom na čelu. Diblbar pa vrnite in ne pozabite gor dat kilo kafeta z rdečo mašno.
Aven
03. 03. 2022 20.14
+11
V Rusij samo zapleniš cca 500 letal Airbus in Boeing - ki so v najemu - pa gladko poplačaš Jahte. To vse je samo pesek za rajo. Res nas farbajo - zahodni mediji in politiki.
Nimasmisla
03. 03. 2022 20.13
+7
Saj bojo vse vrnili
Aven
03. 03. 2022 20.14
+4
Aven
03. 03. 2022 20.11
+17
Kakor koli obrneš - več tujega kapitala je v Rusiji kot ruskega v tujini. Ta da bogati ne bodo v minusu - glede tega. Pa tudi posel bo šel naprej. Skrbijo me samo cene hrane in energentov.
Alojz69
03. 03. 2022 20.01
-2
number46
03. 03. 2022 19.49
+3
Konec koncev tudi če zapleniš ladjo, kaj pa boš z njo.
Optimisty
03. 03. 2022 20.04
+14
JJ bo počitnikoval na njej skupaj z jelkotom in vodocivalskom pa seveda glavni kapitan bo kdo drug kot hojsek
Grma53
03. 03. 2022 20.06
+11
Na jahtah bi lahko nastanili ukrainske begunce
Rudolf Maister
03. 03. 2022 20.19
+5
Joža je že ozdravel.Tako da recept preverjeno pomaga. Zjutraj kop vstaneš najprej pomisli na to da je sonce vzšlo ,da bo tudi zašlo,da se ljudje zaljubljajo ,nekateri umrejo nekateri se rodijo. Rožice dehtijo , ljudje gredo v službo , skratka živijo. Ti pa zjutraj prvo pomisliš na Janšo in celi božji dan Janša,Janša in spet Janša.Poskusi ne nonstop misliti na Janšo. Za začetek vsaj pet minut na dan. Tudi mama ti bo hvaležna ,ker ji greš pošteno na živce.
Rudolf Maister
03. 03. 2022 20.21
+2
Poglej moj komentar spodaj ,tudi tebi toplo priporočam. ljudje si te izogibajo ,ker težiš non stop z Janšo.
RedCell
03. 03. 2022 20.59
+2
Ja, naključno…. Vinjak bo pa trdil, da je bila itak lepljenka in ne prava. Psiho bo pa vpil in kazal na komuniste, ko jih bodo dobili.
RedCell
03. 03. 2022 21.00
+2
Ja, to bo lep dan, ko bo končno pozabljen, na smetišču zgodovine…
yokerxdinterfan
03. 03. 2022 19.43
+3
a se bo tudi Jeffu kaj zaseglo ko je amerika delala štalo po bližnjem vzhodu....sam prašam
Jožajoža
03. 03. 2022 19.41
+1
pripeljite te jahte v koper. naši skrajni desničarji jih vam bodo vrnili,kot so vrnili zakonito odvzeto premoženje okupatorjev in njihovim pomagaćem odvzeto po drugi svetovni vojni.
Rade 74
03. 03. 2022 19.30
+0
Joj,joj,joj,ko bi konec tega sranja,kako bo nekdo plačeval odškodnine,da se no kar bliskalo.
Realni_ butl
03. 03. 2022 19.24
-3
Oligarhija je vseeno bolš ko pa slaba demokracija... žrite svinc ko vas edini lahk reši da pridete do dna.
avioo
03. 03. 2022 19.36
+2
VirusX
03. 03. 2022 19.21
+2
Nene to ni to vreme je lepo te dni na jrvaškem, pa dopustujejo.
Dr.Svetovalec
03. 03. 2022 19.14
-3
Ne vidite da je to zahrbtni napad na Rusijo. Ker vedo (ZDA, kdo pa drug) da nimajo za kruh proti Rusiji, kot so počeli to na vseh ostalih teritorijih, z vojsko, se godi takole. Spet ne rabiš dosti razmišljat od kje vsa ta gonja. UKR pa seveda žrtev neonacistov.
koral45
03. 03. 2022 19.58
+8
Doktor, res ti rabiš psihijatra, zahrbtni napad na Rusijo, bilo bi smešno, če ne bi bilo žalostno. Res si bednik smiliš se mi.
Senzor
03. 03. 2022 19.12
+3
EU nas je 2 leti uničevala in kontrolirala z koronsko brez pravno tiranijo. Zdaj nas njena pokvarjena politika naprej uničuje z svojo zunanjo politiko izsiljevanja z sankcijami, dobavo orožja sprti strani. Nima mirovne politike, ampak politiko moči, kaosa in uničevanja lastnih državljanov.
Jožajoža
03. 03. 2022 19.11
-3
no, sedaj bo komaj jasna skrajnim desničarjem,zakaj se je zgodil zaseg premoženja ,denacionalizacija po drugi vojni sovražnikom in njihovim pomagačem in cerkvi. slovenski desidenti so pa jim leta 91 vrnili zakonito odvzeto premoženje. kar je unikom v evropi.
Miro Schemua
03. 03. 2022 21.37
+2
Ali je za tebe zaseg premoženja denacionalizacija?Pojdi še enkrat v osnovno šolo,da se boš mogoče naučil,kakšen pomen ima doloćena beseda,pa se potem tukaj delaj pametnega.Človek kar teško verjame kakšni luzerji tukaj komentirajo.