Tujina

Nemški Zeleni za kanclersko kandidatko izbrali Annaleno Baerbock

Berlin, 19. 04. 2021 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ena od vodij nemških Zelenih Annalena Baerbock bo predvidoma predstavljala stranko kot vodilna kandidatka na parlamentarnih volitvah septembra. Vodstvo Zelenih je danes Baerbockovo izbralo za kanclersko kandidatko, o tem pa mora sedaj odločiti še kongres stranke, kar velja za formalnost. Zeleni bodo končno odločitev sprejeli na kongresu stranke, ki bo med 11. in 13. junijem. Potrditev pa velja za gotovo. Medtem pa CDU in CSU nadaljujeta iskanje skupnega kanclerskega kandidata za septembrske parlamentarne volitve.

Z odločitvijo se je končalo več mesecev ugibanja o tem, kdo bo stranko popeljal na volitve. Zeleni imajo sicer dva predsednika, poleg 40-letne Annalene Baerbock še 51-letnega Roberta Habecka. Vodstvo je odločitev o kandidatu prepustila obema sopredsednikoma.

Annalena Baerbock
Annalena Baerbock FOTO: AP

"Prihodnost gre samo skupaj. V ta volilni boj gremo kot ekipa, tako kot prejšnja leta. Ampak podpora nas vodi v to, da gremo prvič v zgodovini v boj za vodstvo," je poudaril generalni sekretar Zelenih Michael Kellner.

To je prvič v več kot 40-letni zgodovini stranke, da so se odločili za eno kanclersko kandidatko. Tokratni odločitvi naj bi botroval predvsem vsa večja podpora stranki. Trenutno ankete Zelenim napovedujejo več kot 20-odstotno podporo in so na drugem mestu za krščansko unijo CDU/CSU ter pred socialdemokrati (SPD). Tradicionalno so kanclerske kandidate imenovali pri Uniji in socialdemokratih, ki so imeli največ možnosti za zmago na volitvah, druge stranke pa so se temu običajno odrekle.

Baerbockova bo šele druga ženska za kanclerko Angelo Merkel, ki se bo potegovala za najvišji vladni položaj, obenem pa je tudi najmlajša kanclerska kandidatka doslej. Na volitvah bo nastopila proti dvema moškima, SPD je za kanclerskega kandidata izbral finančnega ministra Olafa Scholza, Unija pa še izbira med predsednikoma CDU in CSU, Arminom Laschetom in Markusom Söderjem.

Zeleni so doslej na zvezni ravni dosegli najboljši uspeh leta 2009, ko je za njih volilo 10,7 odstotka ljudi. Na volitvah leta 2017 so osvojili 8,9 odstotka glasov. Na zvezni ravni so bili Zeleni le enkrat na oblasti, in sicer od leta 1998 do 2005 kot koalicijski partnerji socialdemokratov pod vodstvom Gerharda Schröderja.

CDU in CSU nadaljujeta iskanje kanclerskega kandidata

Vodja krščanskih demokratov (CDU) Armin Laschet je sklical sestanek vodstva stranke, na katerem naj bi vendarle skušali doseči premik z mrtve točke. CSU naj bi odločitev prepuščala CDU.

"Upam, da bomo ta teden zelo hitro sprejeli potrebne odločitve," je na novinarski konferenci dejal Laschet, ki je za drevi napovedal predlog vodstvu stranke glede rešitve "nerešenega vprašanja med CDU in CSU". Na popoldanski spletni sestanek je povabil tudi predsednika bavarske vlade in bavarske CSU Markusa Söderja, ki pa še ni potrdil, ali se bo sestanka udeležil.

Stranki se še vedno nista poenotili o skupnem kandidatu za kanclerja na jesenskih volitvah, po katerih se po 16 letih vodenja vlade iz politike umika kanclerka Angela Merkel. Razprava o tem, kdo bo kandidat unije CDU/CSU za kanclerja, naj bi bila po prvotnih pričakovanjih končana do konca prejšnjega tedna, vendar tudi pogovori ta konec tedna niso prinesli premika z mrtve točke.

Predsedstvo CDU je prejšnji teden podprlo Laschetovo kandidaturo za kanclerja, sestrska bavarska CSU, ki je za kandidata podprla predsednika stranke Markusa Söderja, pa je vztrajala, da se glasuje o skupnem kandidatu. 56-letni Söder ima sicer večjo podporo javnomnenjskih anket kot 60-letni Laschet, ki je predsednik vlade najbolj naseljene nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija.

Laschet in Soder sta danes nadaljevala ločena in vedno bolj zaostrena pogajanja. Po sestanku CSU je Söder dejal, da se je treba odločiti, kako naprej, poroča dpa. "Mi kot CSU in tudi jaz bomo spoštovali kakršno koli odločitev," je dejal. Po njegovem je skrajni čas, da se sprejme odločitev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rene Jelinčič
19. 04. 2021 16.36
+1
Obeta se potop EU.
kure bedne
19. 04. 2021 14.12
+3
Te lutke izvoljene v EU bodo samo še naprej ubogale tistemu 1% ljudi, ki diktirajo kaj lahko in kaj ne. To pa so bankirji, korporacije, senilni starčki in kuščarji.
justed
19. 04. 2021 13.36
+3
Točno to, sam se za zeleno politiko ampak tile so uberliberalci, ki bodo dokončno potopili Evropo.
Metalllca
19. 04. 2021 13.05
+3
Nemški zeleni so stari rdeči. Ultraliberalci ki bi najraje v Nemčijo prileljali celo Arabijo. Sam tko za info. Merklova je Mati Tereza za tele.
Andree
19. 04. 2021 13.02
+3
kjer se prepirata dva csu- cdu tretji dobiček ima