Tujina

Nenad Periš: Mateja bomo pokopali v krogu družine, želimo si samo miru

Beograd, 20. 05. 2022 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
0

Nenad Periš je prispel v Beograd in tam, kot je opisal sam, doživel najhujši dan v svojem življenju. Upanje, čeprav majhno, da bo sina še kdaj videl živega, se je razblinilo kot milni mehurček, pripoveduje v solzah. V zadnjih štirih mesecih in pol je potrpežljivo odgovarjal na vsa vprašanja novinarjev, v četrtek, ko je analiza DNK potrdila, da so iz Donave res potegnili truplo njegovega otroka, je v joku priznal: "Želimo si samo miru." Matejeva mama je, ko je izvedela tragično novico, potrebovala nujno medicinsko pomoč, poročajo srbski mediji.

Kot smo poročali, so znani rezultati analize DNK – mrtev moški, ki so ga beograjski mornarji v sredo potegnili iz Donave, je pogrešani Matej Periš. Informacijo je potrdilo tudi srbsko notranje ministrstvo, kjer so pojasnili, da prvi podatki obdukcije kažejo, da njegova smrt ni bila nasilna. Neuradno je vzrok smrti utopitev. Rezultati toksikološke analize bodo znani v približno treh tednih.

"To je bil najhujši dan v mojem življenju," je v četrtek pozno zvečer novinarju Slobodne Dalmacije skrušeno dejal Matejev oče Nenad Periš. "Samo še eno upanje imam in to je, da mu bom nekoč spet blizu. To se bo enkrat zgodilo, ne vem kdaj, vendar se bo. V mislih in s pogledom bom vedno iskal mojega sina. Čeprav se tu na Zemlji ne bova več srečala," je dejal v solzah. 

Nadalje se je na javnost obrnil s prošnjo: "Z mamo mojega sina in ostalo družino smo se dogovorili, da bo pogreb v krogu ožje družine. Prosim ljudi in javnost, da to razumejo in spoštujejo ter se jim že vnaprej zahvaljujem za razumevanje. Vsak, ki to želi, se lahko v srcu in duši poslovi od mojega sina. Želimo si samo miru in da se dostojno poslovimo od našega Mateja."

Nenad Periš se zahvaljuje vsem, ki so v teh 139 dneh, kolikor jih je minilo od Matejevega izginotja do najdbe trupla, sočustvovali z njegovo družino.
Nenad Periš se zahvaljuje vsem, ki so v teh 139 dneh, kolikor jih je minilo od Matejevega izginotja do najdbe trupla, sočustvovali z njegovo družino. FOTO: Profimedia

Nenad se bo, še preden bo zapustil Beograd, srečal z apostolskim nuncijem v Srbiji. "Čeprav v preteklosti nisem hotel priznati in sprejeti, da bi se lahko zgodil tak epilog, sem se nekje v globini svoje duše skušal pripraviti tudi na to. Predvsem zaradi dejstva, da je od Matejevega izginotja minilo že toliko časa. Vendar človeka na takšno novico ne more nič pripraviti. Moj svet se je sesul," je dejal. Sožalje mu je med drugim izrekel tudi hrvaški premier Andrej Plenković. "Srečal sem se s svojimi beograjskimi duhovniki ter nadškofom in papeškim nuncijem v Beogradu. Pogovarjal sem se z njimi in to mi je bilo v neizmerno korist. Zdaj svojo in Matejevo zgodbo v Beogradu končujem in sina z neizmerno žalostjo v srcu peljem domov v njegov Split," je še v joku zaključil.

Kot poroča srbski Blic, so na kratko govorili tudi z mamo Mateja Periša, ki do zdaj z javnostjo sicer ni komunicirala. "Hvala vsem za izrečena sožalja," je povedala na kratko. Kot še piše srbski portal, je včeraj, ko je izvedela za tragično vest, potrebovala nujno medicinsko pomoč, bila je prepeljana tudi v bolnišnico, ki pa jo je zdaj že zapustila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3