Tujina

Nenadni božični smrti: 'Putinov raketni človek' in nekdanji poveljnik ruske vojske

Moskva, 30. 12. 2022 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Seznam mrtvih ruskih veljakov, ki so v preteklih mesecih izrazili nestrinjanje z rusko invazijo na Ukrajino, se podaljšuje. Na njem sta se namreč znašli dve novi imeni, in sicer nekdanji vrhovni poveljnik ruskih kopenskih sil ter 'Putinov raketni človek'. Oba sta umrla v dnevih okoli božiča, vzroka smrti pa nista jasna.

V zadnjem tednu naj bi se na seznamu mrtvih ruskih oligarhov znašli še dve novi imeni.  Po poročanju tujih medijev naj bi v sumljivih okoliščinah umrla nekdanji poveljnik ruske vojske in vrhovni poveljnik ruskih kopenskih sil Aleksej Maslov ter nekdanji generalni direktor tehnološkega podjetja Center Hruničeva Vladimir Nesterov.

Aleksej Maslov
Aleksej Maslov FOTO: Profimedia

Truplo nekdanjega poveljnika ruske vojske in vrhovnega poveljnika ruskih kopenskih sil Alekseja Maslova so našli na božični večer. 70-letnik je sicer po zapustitvi vojske postal posebni predstavnik vojaškega podjetja Uralvagonzavod, ki se specializira na proizvodnjo tankov. V dnevih pred njegovo smrtjo naj bi podjetje obiskal ruski predsednik Vladimir Putin, a je obisk nato "nenadoma" odpovedal.  Kot poročajo ruski mediji, naj bi Maslov nekaj dni za tem umrl v vojaški bolnišnici. Točen vzrok smrti ostaja neznan, piše NY Post.

Vojaško podjetje je smrt potrdilo, ob tem pa v izjavi zapisalo, da je Maslov "do svojega zadnjega dne ostal zvest Rusiji". 

Vladimir Nesterov
Vladimir Nesterov FOTO: Profimedia

Le dan za tem  je nato ruska tiskovna agencija Tass poročala še o smrti 74-letnega ruskega inženirja, sicer pa generalnega direktorja državnega raziskovalno-proizvodnega vesoljskega centra Hruničev, Vladimirja Nesterova. Njegovo truplo so našli 25. decembra, vzrok smrti pa ni jasen. 

Leta 2014 je bil sicer t. i. 'Putinov raketni človek' obtožen pranja denarja in goljufij. Zadnje dni je tako preživel v hišnem priporu.

Okoli božiča umrli še trije drugi poslovneži

Okoli božiča pa sta življenje v sumljivih okoliščinah izgubila še dva ruska poslovneža, in sicer  t. i. ruski tajkun s klobasami Pavel Antonov in njegov kolega Vladimir Budanov, pa tudi direktor ladjedelnice za rusko obrambno ministrstvo Aleksander Buzakov.

Antonov in Budanov sta umrla v indijskem hotelu le nekaj dni narazen. Kot navajajo ruski mediji, naj bi 56-letni Antonov umrl zaradi poškodb, ki so nastale zaradi padca skozi okno hotela, kjer je preživljal svoje počitnikovanje v Indiji. Tja naj bi pred nekaj dnevi prispel s štirimi drugimi ruskimi milijonarji, ki so se tam zadrževali zaradi rojstnodnevne zabave kolega Vladimirja Budanova, ki so ga v hotelu mrtvega našli le dva dni pred Antonovom. 

Okoliščine smrti Buzakova niso razjasnjene. Njegovo smrt je potrdila združena ladjedelniška korporacija Admiralska ladjedelnica. Poudarili so, da je Buzakov svoje življenje posvetil ruski floti. ''Prevzel je odgovornost za najzahtevnejša naročila, pridobil pa si je velik ugled v Rusiji,'' povzema izjavo ruska tiskovna agencija Tass

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou