Tujina

Nenavadna pljučnica na Kitajskem terjala prvo smrtno žrtev

Peking, 11. 01. 2020 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
M.S. / STA
Komentarji
4

Na Kitajskem je za nenavadno obliko pljučnice umrla prva oseba. Kot so danes sporočile lokalne zdravstvene oblasti, je umrl 61-letni bolnik v mestu Vuhan v osrednji Kitajski, kjer so konec decembra potrdili prvi primer tega skrivnostnega pljučnega obolenja.

Izbruh skrivnostne oblike pljučnice, ki bi ga po poročanju medijev lahko povzročila nova vrsta koronavirusa, zbuja vedno več skrbi, saj se na stotine milijonov Kitajcev pripravlja na potovanja med kitajskim novim letom, ki bo konec tega meseca.

Ta virus so do zdaj  potrdili pri 41 ljudeh. Sedem jih je še vedno v kritičnem stanju, pravijo v zdravstvenih službah mesta Vuhan. V tem mestu, ki ima več kot 11 milijonov prebivalcev, so prvi primer skrivnostnega pljučnega obolenja potrdili 31. decembra. Večina okuženih je delavcev ali obiskovalcev ene od tamkajšnjih tržnic, na kateri prodajajo ribe in divjačino.

Za zdaj še ni znano, ali se bolezen prenaša med ljudmi. Med simptomi so vročina, oteženo dihanje in poškodbe pljuč.

Izbruh skrivnostne pljučnice je sprožil alarm v Tajvanu, Hongkongu, v Južni Koreji, na Tajskem in Filipinih.
Izbruh skrivnostne pljučnice je sprožil alarm v Tajvanu, Hongkongu, v Južni Koreji, na Tajskem in Filipinih. FOTO: AP

Za izbruh skrivnostne pljučnice naj bi bila po izsledkih preliminarnih raziskav kitajskih znanstvenikov kriva nova vrsta koronavirusa. Ta virus izhaja iz iste skupine kot respiratorni virus sars, ki je pred več kot desetletjem zahteval več sto smrtnih žrtev.

Izbruh skrivnostne pljučnice je sprožil alarm v Tajvanu, Hongkongu, v Južni Koreji, na Tajskem in Filipinih, kjer so pristojne oblasti napovedale, da bodo vzpostavili območja karantene, kjer bodo pregledovali potnike s Kitajske.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Okužen z razumom
11. 01. 2020 14.56
+7
41 obolelih od 2 miliarde ljudi... epidemija svetovnih razsežnosti... ljudje obvezno ostanite doma in ne prezračujte prostorov!
Andree
11. 01. 2020 13.48
+15
Ptičja gripa 2.0
KrofKrof
11. 01. 2020 13.32
+21
Spet neka nova umetna bolezen. Ob epidemiji bodo "čudežno" odkrili cepivo in farmacija bo spet milijone tlačila v žepe.
mikipiki222
11. 01. 2020 14.47
+3