Tujina

'Nepiratski' incident na obali Združenih arabskih emiratov

Dubaj, 03. 08. 2021 17.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Britanski pomorski uradniki poročajo o "nepiratskem" incidentu oz. "potencialni ugrabitvi" v Omanskem zalivu ob obali Združenih arabskih emiratov, v katerega bi lahko bilo vpletenih tudi več ladij. Operacija Združenega kraljestva za pomorsko trgovino je zato plovila na območju pozvala k previdnosti. Prejšnji teden je ob omanski obali v napadu na naftni tanker namreč že umrl britanski državljan.

Obala Fudžaira
Obala Fudžaira FOTO: Shutterstock

Opozorilo Operacije Združenega kraljestva za pomorsko trgovino (UKMTO) je plovilom na območju Fudžaira pri Združenih arabskih emiratih svetovalo previdnost. Opozorilo sicer temelji na viru tretje osebe, da se je na območju zgodil 'nepiratski' incident, in ne vsebuje nobenih podrobnosti o vpletenih plovilih, poročajo tuji mediji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že prejšnji teden je v napadu brezpilotnega letalnika na naftni tanker pri omanski obali umrl britanski državljan. Velika Britanija, ZDA in Izrael so za napad okrivili Teheran.

Zunanje ministrstvo Združenega kraljestva je sporočilo, da je bil napad na naftni tanker "iranska namerna, ciljna in očitna kršitev mednarodnega prava". Britanski minister za digitalno infrastrukturo Matt Warman pa je včeraj dejal, da "vsi vidni dokazi kažejo na dejstvo, da je šlo za dejanje Irana".

Iranska vlada je medtem že zanikala odgovornost. Dejali so, da se bo Iran takoj odzval na vsakršno varnostno grožnjo.

ZDA in Velika Britanija pa so v nedeljo sporočile, da bodo sodelovale s svojimi zavezniki pri odzivu na ta "nesprejemljiv napad".

Iran in Izrael sta si sicer v zadnjih mesecih izmenjala številne obtožbe o napadih na plovila. Napetosti v zalivskih vodah ter med Iranom in Izraelom so se zaostrile leta 2018, ko je takratni ameriški predsednik Donald Trump odstopil od jedrskega dogovora, ki je bil  leta 2015 sklenjen s šestimi svetovnimi silami in Iranom, ter ponovno uvedel sankcije, ki so ohromile iransko gospodarstvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.