Slovenija

Sedem reševalnih psov z vodniki in štirje spremljevalci na poti v Turčijo

Istanbul, Damask, 07. 02. 2023 22.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.H., STA, Anja Kralj, D.J.
Komentarji
66

Turške oblasti so sporočile, da so na prizadeto področje poslali 13.000 njihovih reševalcev in prostovoljcev, prihaja pa tudi pomoč iz drugih držav. Tja je v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite že odpotoval tudi slovenski strokovnjak, ki bo pomagal pri koordinaciji. Dodatno je Turčiji ponudila skupino vodnikov z reševalnimi psi. Sedem reševalnih psov s sedmimi vodniki in štirimi spremljevalci je tako že odpotovalo v Turčijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Na pomoč prostovoljci iz vsega sveta
    03:44
    Iz 24UR ZVEČER: Na pomoč prostovoljci iz vsega sveta
  • Iz 24UR: Na pomoč prostovoljci z vsega sveta
    02:56
    Iz 24UR: Na pomoč prostovoljci z vsega sveta
  • Iz 24UR: Pomoč v Turčijo pošilja tudi Slovenija
    03:04
    Iz 24UR: Pomoč v Turčijo pošilja tudi Slovenija
  • Iz SVETA: Slovenske reševalne ekipe na poti v Turčijo
    02:41
    Iz SVETA: Slovenske reševalne ekipe na poti v Turčijo
  • Enota na poti iz Roj do Zagreba
    00:24
    Enota na poti iz Roj do Zagreba
  • Izjava o pomoči Slovenije Turčiji
    13:30
    Izjava o pomoči Slovenije Turčiji

Slovenija je kot pomoč že ponudila tudi skupino za reševanje izpod ruševin. V njej bo sedem vodnikov z reševalnimi psi, medicinski delavec, logist in vodja skupine. Kot so pojasnili na novinarski konferenci, je Turčija ponudbo že sprejela in tako so v Turčijo že odpotovali. 

Iz Slovenije so odšli danes popoldne, so sporočili iz URSZR, v sredo pa bodo že operativni na delovišču. Po ocenah bodo v Turčiji ostali največ štiri do pet dni, predvidoma do ponedeljka, saj po tem obdobju pride praviloma do izčrpavanja, je pojasnil Leon Behin, v.d. direktorja Uprave za zaščito in reševanje. 

Vseh sedem vodnikov psov je prostovoljcev, je povedal Behin.  Kot je pojasnil, je turška kinološka zveza že ponoči poslala dopis, da so zelo zainteresirani za možnost pošiljanja reševalnih psov v Turčijo. Takoj so se organizirali in vzpostavili kontakt, je pojasnil. Turčija je že izrazila potrditev, da bo enoto sprejela: "Vodimo že vse aktivnosti za napotitev enote v Turčijo." 

Kot je izpostavil, gre za enoto preko mehanizma civilne zaščite Evropske Unije: "Ne gremo na bilateralo ali indivudualno pomoč, kar je še posebej pomembno pri zavarovanju, logistiki in varnosti v Turčiji. Enota bo iz Roj krenila ob 16.30 uri iz Zagreba pa bodo poleteli ob 20. uri. Pričakuje se, da bo enota že jutri operativna, tam bodo ostali do ponedeljka."  Kot je poudaril, "gre za zelo pomembno pomoč, ki jo nudimo Turčiji."

Slovenski strokovnjak se bo po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana pridružil skupini strokovnjakov iz EU, ki bo v Turčiji skrbela za koordinacijo evropske pomoči. "To so ljudje, ki so opravili določene predpisane tečaje v EU in obvladajo svoj posel," je povedal.

UNICEF Slovenija zbira sredstva za najnujnejšo pomoč v teh katastrofalnih razmerah. Pomagati je mogoče:

- Z donacijo na https://unicef.si/doniraj/potres-na-sirsko-turski-meji/

- S SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF5 na 1919 (darujete 5 €)

- Z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI00 41113, namen: POTRES, BIC: LJBASI2X, prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana

 

Slovenija je sicer v evropski mehanizem civilne zaščite prijavila tri strokovnjake za oceno stanja in koordinacijo. Preostala dva, ki nista odpotovala, sta po besedah Šestana na čakanju in bosta odpotovala, v kolikor se za to izkaže potreba. "Slovenija se je takoj odzvala in v evropski mehanizem prijavila tri strokovnjake za nabor pomoči Turčiji. Evropska Komisija se je odločila, da sprejme enega izmed naših predlogov takoj," je na novinarski konferenci povedal Leon Behin,  v.d. direktorja Uprave za zaščito in reševanje.  

Kot je pojasnil, gre za zaposlenega na Upravi za zaščito in reševanje z dolgotrajnimi izkušnjami, tudi v tujini na takšnih misijah, kot je povedal, je bil zaposleni denimo tudi v Libanonu ob eksploziji. Zjutraj se je že napotil in je trenutno še na poti. Ostala dva še ostajata v naboru, če se bo izkazala potreba, je dodal.

Za zdaj je sicer Turčija prek mehanizma EU na področju civilne zaščite zaprosila za enote za iskanje in reševanje v ruševinah ter strokovnjake EU za oceno stanja in koordinacijo. Šestan pričakuje, da bo kmalu zaprosila tudi za materialno pomoč, zato so jo v Civilni zaščiti že začeli zbirati, da bi jo lahko poslali takoj, ko bo Turčijo zaprosila zanjo. "V prvi vrsti bo šlo najverjetneje za nastanitveno pomoč, kot so šotori, generatorji, postelje, odeje, spalne vreče, grelci in podobno," je dejal.

Turški državni organ za upravljanje nesreč in izrednih razmer (AFAD) je sporočil, da je v prizadete regije že prispelo več kot 3000 reševalcev iz 65 držav.

Svoj dar lahko posredujete s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 in darovali boste 5 oziroma 10 EUR ali z nakazilom na:

 

Slovenska karitas 

Kristanova ulica 1

1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: POTRES TURČIJA-SIRIJA

Sklic: 00 626

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v desetih provincah na jugovzhodu Turčije za prihodnje tri mesece odredil izredne razmere. Kot je zagotovil Erdogan, bo to omogočilo hitro reševanje in popotresno obnovo. Oblasti so sicer že tarča kritik, da pomoč prihaja prepočasi.

"Odločili smo se razglasiti izredne razmere, da zagotovimo, da bo naše delo hitro opravljeno," je sporočil Erdogan in dodal, da bodo s pomočjo vrste izrednih ukrepov opustošena območja ob meji s Sirijo preplavili z več kot 50.000 humanitarnimi delavci in finančno pomočjo v višini sto milijard turških lir (slabih pet milijard evrov).

EU za pomoč Turčiji mobilizirala 1185 reševalcev

V okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite je bilo za pomoč Turčiji po uničujočem potresu doslej mobiliziranih 27 zdravstvenih ekip ter ekip za iskanje in reševanje, je zjutraj na Twitterju zapisal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ekipe sestavlja več kot 1185 reševalcev in 79 reševalnih psov.

Reševalci in reševalni psi prihajajo iz 19 različnih evropskih držav, vključno s Črno goro in Albanijo, ki nista članici EU, je zapisal Lenarčič. Sirija za zdaj ni zaprosila še za nobeno pomoč, prav tako od tam nimajo nobenih informacij, kar Šestan pripisuje vojnemu stanju v tej državi. Evropska komisija je danes sporočila, da je EU v Siriji v stiku s humanitarnimi partnerji in da financira organizacije, ki po potresih izvajajo iskalne in reševalne operacije na prizadetih območjih. Zagotavlja tudi vodo in sanitarno pomoč ter razdeljuje odeje in higienske pripomočke. Ocenjuje stopnjo škode in potrebe v Siriji, da bi prilagodila svoj odziv, so sporočili iz Bruslja.

Gneča na istanbulskem letališču

Jugovzhod Turčije in severozahod Sirije je v ponedeljek prizadel katastrofalni potres z magnitudo 7,8. Sledilo je več deset popotresnih sunkov, nato je čez štiri ure območje stresel nov potres z magnitudo 7,5. Po zadnjih podatkih turških oblasti je umrlo več kot 5000 ljudi, najmanj 20.000 je ranjenih.

V torek navsezgodaj zjutraj je iz Istanbula proti jugovzhodu Turčije poletela nepregledna množica tistih, ki odhajajo pomagat. Turške oblasti so na območje, ki ga je v ponedeljek prizadel uničujoč potres, poslale 13.000 reševalcev in prostovoljcev. Večina jih je odšla v turško provinco Hatay, ki je med najbolj prizadetimi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V tamkajšnjem Rdečem križu sicer ljudi prosijo, naj se ne odpravljajo pomagat v lastni režiji, saj s prizadetih območij poročajo o prometnem kolapsu na cestah, ki vodijo tja. Namesto tega jih pozivajo, naj raje darujejo potrebščine ter kri. 

Svoj humanitarni prispevek lahko nakažete tudi na TRR račun Rdečega križa Slovenije, in sicer:

 

Namen: Potres Turčija in Sirija

TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana

SI56 0310 0111 1122 296

SWIFT: SKBASI2X

Koda namena: CHAR

Sklic: SI00-96891

 

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevate tudi s poslanim SMS sporočilom na 1919 z besedo SKUPAJ (1 evro) ali SKUPAJ5 (5 evrov).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Face
07. 02. 2023 20.10
+0
Prokleta Amerika upam da vas neki doleti nekaj takega pa da vam uvedemo sankcije .
Sickk 2
07. 02. 2023 21.53
+2
Aha, zarad amerike je biu potres? Mislm sam, da vem k lih delam seminarsko...
Anion6anion
07. 02. 2023 19.27
+18
Srečno fantje! Uspešno reševanje in vrnite se živi in zdravi. In pazite na štirinožne prijatelje!
nemski_ovcar
07. 02. 2023 19.24
+11
Vpašanje če ti v tem trenutku lahko kaj pomagajo. Tudi če nekoga najdejo, kako bodo prišli do njega pod tonami betona. Gradbene mehanizacije in dvigal manjka. Ne vem kako, da se turška vojska nw odzove z vso tehniko kot jo ima
Potouceni kramoh
07. 02. 2023 19.12
+15
Delavec_Slo
07. 02. 2023 19.10
+8
A ena laj..... Se lahko pelje z ladnim letalom na dunaj, reševalci se pa ne morejo v turčijo- SRAMOTA ZA VLADO!
ArseneLupin
07. 02. 2023 19.32
+9
Žal je tudi ta prispevek pomanjkljiv, očitno je novinarka še nlada.Iz Roj so se odpeljali na zagrebško letališče in od tam poletei v Turlčijo. ob 20h. Apeliram na novinarje, da naj natančno pišejo članke v izogib nepotrebnih žolčnih izlivov piscev komentarjev!
lakala28
10. 02. 2023 10.18
Tudi če bi bil članek napisan z vsemi pojasnili, bi se vedno našel podrepnik bolnika, ki bi napel dlako v jajcu in popljuval aktualno oblast.
antar
07. 02. 2023 19.03
+9
Prav je, da jim pomagamo, vsako rešeno življenje šteje.
LA KUKARACA
07. 02. 2023 18.51
+10
Bravo fantje! Srečno in varno se vrnite!
mastrion
07. 02. 2023 18.17
+19
To je dejansko pomoč ljudem v stiski, ne pa oboroževanje, ki samo podaljšuje vse skupaj. Bravo reševalci, naj vam uspe poiskat čim več preživelih! 💪
TVRTKO 1
07. 02. 2023 17.53
+19
Slovenci so dobri ljudje. Hvala na takem odzivu.👍👍
Fluxx
07. 02. 2023 17.48
+32
Slovenski reševalni psi ter njihovi vodniki so elita v evropi in sem vesel da gredo pomagat. Vso so srečo ekipa!
BundyCrocodile
07. 02. 2023 17.41
+28
Citiram gospoda iz Sarajeva "Zdaj pa niso ničvredni pesjanari, zdaj so pa reševalci 😡😤😡😠 Ko ga vidiš lačnega na ulici, ko ga narobe pogledaš v gostilni, ko pride k tebi na plažo in potem ko pride v tvojo kavarno, se spomni, da je dragocen in ima pravico biti del nas takrat tako kot zdaj, ko izkoplje ujetega otroka ali razkrije skoraj zadnje znake življenja nekoga skritega globoko pod ruševino! On je trenutno edino upanje in odrešitev za mnoge! Stopite naprej! Ni umazan, ni nalezljiv, ampak prijatelj in pomočnik in rešitelj!"
blue3dragon
07. 02. 2023 17.41
+25
Vesel sem, da smo se odločili za odpravo z reševalnimi psi in ne zgolj s tremi koordinatorji, kot je bilo najprej napovedano. Majhna odprava, vendar nujno potrebna
tutp
07. 02. 2023 14.14
+23
Brez besed, vojna, potresi kot da ni že dovolj naravnih katastrof !!! Človek je proti naravi dejansko nemočen !!! Namesto, da bi nas skrbela narava, nas skrbi samo denar in še enkrat denar in kdor zmore več, kdor zmore bolj !!! Traja tri minute in je konec vsega in si srečen, če odneseš celo glavo. Ne, ne ta svet gre v maloro !!! Ubogi ljudje, katastrofa. Se vedno čakam odziv von der pfeizerja bidena olafa makrona… :) kje ste sedaj z donacijami in pomočmi ki jih je deležna UA ?!? Spite !!! Včeraj so vsi bili v Kijev. Zeleni vodi vodene oglede !!! Groza !!!
UtisanBimbambom
07. 02. 2023 14.20
-12
Kera zdravila jemljes? Ne mesaj aspirina in koke. Ni dobro. Pere prevec.
Koprivnik
07. 02. 2023 17.34
-7
Ne bluzi .... zadnič ti razpihoval sovraštva do tujcev, migrantov... da bomo postali druga srbija... in sedaj glumiš neko simpatijo do Turkov, P... A bi sprejel enega "nevarnega" sirskega migranta?Če se izrazim s tvojimi besedami, si "dno od dna", bottomfeeder, nižje ne gre. Ghed, stolček, kiana, asdr.... Sramota tega portala.
cirenij
07. 02. 2023 14.08
+23
Zelo lepo! Treba je pomagat. Pa Siriji tudi!
Wolfman
07. 02. 2023 14.06
+23
Zelo podpiram odhod vodnikov in reševalnih psov na zarišče.
Digitalni
07. 02. 2023 14.01
+14
Kaj pa v Sirijo, pa nobeden tako smo konkretni, da ni res. Samo Ukraina in Turčija. Žalostno 😂😂😂
UtisanBimbambom
07. 02. 2023 14.03
-12
KikiNorc Z
07. 02. 2023 17.35
+1
sj ne morm vrjet...upam da bos ti kdaj v taki situaciji pa da ti nihce ne pomaga
Anion6anion
07. 02. 2023 19.31
+4
A je v takšni situaciji potrebno prositi za pomoč? V takšnih primerih je potrebno samo pomagati. Kje je EU birokracija? Kaj ste poslali v Sirijo? Nič! Samo Ukrajina .
sh4dyl4dy
07. 02. 2023 14.01
-13
Turčini si ne zaslužijo reševalnih psov ker svoje pse pobijajo na ulici, streljajo, zastrupljajo, z lopatami ubijajo, stiskajo jih v smetiščnih tovornjakih, peljejo jih na odročna mesta!
esteller
07. 02. 2023 15.18
+8
Očitno nisi bil nikoli v Turčiji. Nikjer še nisem videla da bi tako skrbeli za živali.
St. Gallen
07. 02. 2023 13.42
+2
RTV novinarka Svegelj , se jeze kaj javila? Sedaj razumete prejsnjo vlado...
Anion6anion
07. 02. 2023 19.33
+0
Karmen Svegelj je po navodilih novih vodilnih v bankoku in ne na bližnjem vzhodu..
IskraLJ
07. 02. 2023 13.37
+32
Pravilno. Na drugi strani pa takoj prekinite dobavo orožja ukrijem in denar namenite ubogim ljudem v Siriji in Turčiji. V naravnih nesrečah je treba pomagat, za luksuz in razvrate zelenega pa absolutno ne. Ko se zadeva umiri pa pomagajte Slovencem.
UtisanBimbambom
07. 02. 2023 13.56
-2
Rusija naj prekine svoje vaje in poslje vojake in opremo za pomoc Turciji.
trgft
07. 02. 2023 14.06
+19
Z ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da več kot 300 ruskih vojakov pomaga pri odpravljanju posledic potresa v Siriji. Že včeraj, tako da,ne piši brez veze.
mastrion
07. 02. 2023 18.20
+9
Ne samo Siriji, tudi v turčijo so že včeraj zjutraj poslali 7 ekip reševalcev, ter koordinatorjev...
MajaZzz
07. 02. 2023 13.25
+2
Razumem ce trese ob 3. Popoldan ne pa ob dveh zjutraj da rabijo organizacijo. Kot pri razmetani sobi kje naj zacnem? Primi prvo smet in daj v kos in tako dalje,...