TUJINA

Neprijavljeni repertoar Trumpovih daril: palice za golf, bodalo za 22 tisočakov

Washington, 18.03.2023, 7:53 | Posodobljeno pred dvema urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Ne le evropski politiki, tudi nekdanji ameriški predsednik ima, kot kaže, težave s prijavo daril. V času predsedovanja Donalda Trumpa Bela hiša ni prijavila več kot 100 daril, ki jih je republikanec prejel od tujih delegatov. Njihova skupna vrednost se dviga tudi do okoli četrt milijona evrov, lokacija številnih med njimi pa še vedno ni znana, kaže poročilo ameriške vlade. Med slednjimi sta tudi Trumpova slika v naravni velikosti, ki jo je prejel od predsednika Salvadorja, ter palice za golf, ki mu jih je podaril japonski predsednik vlade.

Neprijavljena darila, ki jih je od tujih delegatov prejel nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, razkriva v petek objavljeno poročilo demokratov iz nadzornega odbora predstavniškega doma, ki podrobno opisuje številne neprijavljene predmete.

Med njimi je tudi 16 daril iz Savdske Arabije, katerih skupna vrednost presega 45.000 evrov, vključno z bodalom, ki je ocenjene na dobrih 22.000 evrov, piše Guardian.  Med 17 darili iz Indije pa so bili tudi dragi manšetni gumbi, vaza in dobrih 4000 evrov vredna maketa Tadž Mahala.

Donald Trump med igro golfa
Donald Trump med igro golfaFOTO: Profimedia

Ameriška zakonodaja o tujih darilih in odlikovanjih sicer narekuje, da je treba darila nad 480 dolarjev (446 evri), ki jih tuji uradniki podarijo predsedniku, podpredsedniku in njunima družinama, prijaviti ameriškemu zunanjemu ministrstvu. Poročilo, ki se sklicuje na evidence državnega ministrstva, pravi, da je število daril, o katerih je poročal Trump s svojo družino, nižje od števila, ki so ga razkrili prejšnji predsedniki.

Demokrat v odboru Jamie Raskin je dejal, da to kaže na neupoštevanje pravne države in sistematično napačno ravnanje z velikimi darili, ki močno presegajo zakonsko določeno vrednost. Dejal je tudi, da bo odbor skušal ugotoviti, v kolikšni meri je nekdanji predsednik z neprijavo daril kršil zakon ali ustavo. Tiskovni predstavnik nekdanjega predsednika Steven Cheung je medtem dejal, da je bilo "veliko predmetov prejetih pred ali po administraciji".

PREBERI ŠE
Republikanski boj: Trumpu za ovratnik diha floridski guverner DeSantis

Dasiravno je Bela hiša med letoma 2017 in 2019 zunanjemu ministrstvu poročala o nekaterih darilih, pa poročilo kaže, da v tem času ni prijavila več kot 100 tujih darilih v skupni vrednosti več kot 230.000 evrov. Zvezni uradniki pa medtem nekaterih daril celo niso uspeli najti. Med njimi je bila tudi Trumpova slika v naravni velikosti, ki jo je od predsednika Salvadorja prejel tik pred volitvami 2020.

Ameriški veleposlanik v Salvadorju je glede na poročilo ameriške uradnike opozoril na darilo in jih celo prosil za pomoč pri dostavi. Vendar pa nacionalni arhivi in uprava za evidence oz. uprava za splošne službe nimajo nobenih zapisov o razpolaganju s sliko. Nekateri zapisi sicer nakazujejo, da bi bila lahko slika julija 2021 premeščena na Florido.

Ob tem pa so pogrešane tudi tisoče dolarjev vredne palice za golf, ki jih je Trumpu v letih 2018 in 2019 podaril takratni japonski premier Shinzo Abe.

Poročilo je rezultat enoletne preiskave, ki je preverjala prijavo Trumpovih daril, ki jih je v času predsedovanja prejel iz tujine.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.