Tujina

Neprijetno presenečenje: Avstrijka v kovčku z dopusta prinesla 18 škorpijonov

Krk, 31. 07. 2022 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Turistka iz Avstrije se je po vrnitvi z dopusta na Hrvaškem pošteno prestrašila, ko je odprla svojo prtljago. V kovčku jo je namreč pričakalo 18 škorpijonov –samica in njenih 17 mladičev. Center za reševanje živali v Gussentalu je hitro posredoval in slepe potnike premestil v zavetišče za živali v Linzu, od koder so jih nato v četrtek vrnili na hrvaški otok Krk.

Po vrnitvi z Jadrana 23. julija je avstrijsko turistko pričakalo neprijetno presenečenje. V svojem kovčku je namreč odkrila mati škorpijonko in njenih 17 potomcev, poroča Jutarnji list. Po prvotnem šoku je Avstrijka takoj poklicala center za reševanje živali v Gussentalu, ki je slepe potnike premestil v zavetišče za živali v Linzu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tam je 18 škorpijonov čakalo na prijazno osebo, ki bi jih vrnila na Hrvaško. Na srečo sta se zavetišču javila dva popotnika, ki sta z veseljem opravila nalogo. "Prijatelj dela v zavetišču in vprašal me je, če bi jih lahko odpeljala na Jadran. Vsi v družini imamo zelo radi živali, zato nismo niti oklevali," je povedala Sabine Wolfsegger, ki je živali z možem Ewinom in hčerko Marie na Krk vrnila v četrtek. Med prevozom ni bilo težav, imeli pa so tudi dokumentacijo za primer mejne kontrole.

To je sicer že tretji primer v manj kot letu dni, ko so avstrijski turisti po vrnitvi s Hrvaške med prtljago odkrili škorpijona. Tri tedne po vrnitvi s hrvaškega Jadrana jih je tako konec junija v svojem stanovanju odkrila tudi ženska iz Linza.

Na svetu je sicer okoli 600 vrst škorpijonov, pik nekaterih redkih vrst pa je lahko usoden. Najbolj znani evropski vrsti sta italijanski škorpijon (Euscorpius italicus) in karpatski škorpijon (E. carpathicus), ki pa ob piku pri človeku povzroči le manjšo rdečico.

Na Hrvaškem so odkrili sedem vrst škorpijonov, vse spadajo v rod Euscorpius, živijo pa v obalnih območjih. Imajo razmeroma šibek strup in tako ljudem ne predstavljajo večje nevarnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Morskadeklica123
31. 07. 2022 15.59
-1
Ojoj! Saj škorpijoni so ok, dokler jih ne najdeš v kakšni špranji v svoji hiši/apartmaju, pa ko zbeži in ga sploh ne najdeš več! Ni prijeten občutek!
Millady
31. 07. 2022 15.57
+1
Prijazna oseba jih je vrnila na otok :))