Tujina

90 kilogramov vlečne sile na krmilu ni bilo dovolj, da bi rešili letalo

Addis Ababa, 14. 03. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
60

V vmesnem poročilu o nesreči, objavljenem v ponedeljek, je preiskava lanske nesreče Ethiopian Airlines v Etiopiji ugotovila, da Boeing posadk ni dovolj usposobil za letenje s 737 MAX. V poročilu so zapisali, da je bila programska oprema, ki je upravljala z letalom, nezadovoljiva. V nesreči letala Boeing 737 MAX šest minut po vzletu 10. marca 2019 je umrlo vseh 157 ljudi na krovu, ta nesreča pa je sprožila globalno prizemljenost MAX-a in začela najhujšo krizo v zgodovini podjetja Boeing.

Prva nesreča letala 737 MAX, v lasti indonezijske družbe Lion Air, v kateri je umrlo 189 ljudi, se je zgodila nekaj mesecev pred tem, oktobra 2018. V obeh nesrečah se je letalo obnašalo podobno, krivec pa je bil zdaj zloglasni sistem MCAS. Slednjega je Boeing vgradil v posodobitev letal serije 737, ko so inženirji spoznali, da so se zaradi večjih in rahlo drugače postavljenih motorjev spremenile karakteristike upravljanja z letalom. Pri povečani moči motorjev, recimo med vzletom ali neuspelim pristankom, je letalo imelo tendenco, da dvigne nos letala več, kot pa so to bili navajeni piloti letal prejšnje generacije 737-800 NG.

Boeing je želel, da bi bil novi 737 MAX čim cenejši, zato je pred regulatorji nove lastnosti želel skriti, saj bi to pomenilo, da bi morali piloti imeti nova izobraževanja in treninge v simulatorjih, oboje pa bi za letalske družbe predstavljalo dodatne stroške. Boeing je vedel, da tekmec Airbus s svojim modelom A320, ko so začeli uporabljati nove, bolj ekonomične motorje, teh težav nima, zato bi lahko bil boljša izbira za številne kupce. Boeing je obljubljal, da bo moral pilot na 737-800 NG, če bo želel leteti na maxu, samo prebrati poseben tekst. 

Boeingovi direktorji so želeli letalo narediti čim cenejše, zato v osnovni konfiguraciji letala niso ponujali dveh senzorjev za merjenje kota kril v razmerju s smerjo leta (Angle of attack sensor). Težava je bila tudi v tem, da niso dobro premislili programskih rešitev za primer napake na enem od senzorjev, a hkrati drugi deluje normalno. Tako je bilo v obeh primerih, ko se je zgodila nesreča, v enem primeru je imelo letalo samo en senzor, ko pa se je ta pokvaril, so se začele težave z upravljanjem letala. Let Ethiopian pa je imel to težavo, da je programska oprema delala ogromno zmede, saj piloti niso bili obveščeni o možnih rešitvah.

Tudi 90 kilogramov vlečne sile na krmilo ni bilo dovolj

Poročilo tako opisuje zadnje minute leta Ethiopian Airlines, težave so se začele kmalu po vzletu. 53 sekund po dodajanju vzletne moči na motorjih, ko je letalo že bilo približno 20 metrov v zraku, je računalnik zaznal na levem senzorju vpadni kot 35,7, na desnem pa 14,94 stopinje (pri poletu je 15 stopinj normalna vrednost). Sekundo kasneje je levi senzor zaznal 74,5, desni pa 15,3-stopinjski vpadni kot. Napaka med senzorjema je bila do konca leta večja od 59 stopinj merjenega vpadnega kota.

V poročilu piše, da je v zadnjih sekundah letalo imelo hitrost 926 kilometrov na uro, nos letala je bil usmerjen proti tlom.
V poročilu piše, da je v zadnjih sekundah letalo imelo hitrost 926 kilometrov na uro, nos letala je bil usmerjen proti tlom. FOTO: AP

Letalo je predvidevalo, da se približuje prevlečenemu letu (čeprav bi vrednost 74,5 pomenila, da letalo leti skoraj navpično), zato se je aktiviralo tresenje krmila, ki o bližajoči se nevarnosti daje jasna opozorila piloti. Tresenje, kot piše poročilo, ni prenehalo do konca. V istem trenutku je letalo kazalo napačne vrednosti za merjenje višine in prikazovalo hitrost, ki je bila manjša od realne.

Avtopilot ni bil vklopljen, dva poskusa vklopa sta bila neuspešna, pilota sta začela dobivati na desetine opozoril, navigacijski programi niso več delali. Prvih 300 metrov višine so leteli brez avtopilota, navigacija je bila izbrana s smerjo leta in ne s pomočjo GPS. V tretje sta pilota uspela vklopiti avtopilota, a se je ta nenavadno obnašal, letalo je osciliralo, zato je bil znova izklopljen. Kontrolor je odobril vzpenjanje na 10.000 metrov, a je kopilot prosil za letenje v smeri steze, saj zavijanje v tem trenutku ni bilo možno. Ves ta čas so bila v kabini aktivna številna opozorila, ki so pilota dodatno zmedla.

Dve minuti po poletu sta pilota kontrolorju tudi javila, da imajo težave z upravljanjem letala. Letalo je samo, ker je uporabljalo podatke iz levega, pokvarjenega senzorja, nos s pomočjo sistema za trimanje potiskalo navzdol, pilota sta vsakič poskušala reagirati z vleko krmila, a je sistem kar dvakrat povečal trimanje navzdol.

Podatki kažejo, da sta pilota v povprečju na krmilu uporabila silo enaki 45 kilogramov. Letalo se je začelo še bolj nenavadno obnašati in na vsak način potiskati nos navzdol, zato je kapitan tri minute po vzletu kopilota prosil: "Potegni z mano." Letalo je začelo "galopirati", letelo malo navzdol, malo navzgor, oglasilo se je opozorilo, da se letalo približuje hitrosti, ki je večja od strukturno dovoljenje. Komunikacije med pilotoma kaže, da nista vedela, kaj se dogaja v kabini. Sistem za avtomatsko trimanje letala, za katerega Boeing pravi, da bi izklopil MCAS, je deloval kljub temu, da so poskušali sistem z ročnim trimanjen ustaviti, nato pa so ga celo deaktivirali s posebnim stikalom.

V nesreči je umrlo 157 ljudi.
V nesreči je umrlo 157 ljudi. FOTO: AP

Na računalniku sta iskala rešitve ali pa vsaj napako, videla sta, da levi senzor ne deluje več. Ves čas sta vlekla krmilo z minimalno silo 45 kilogramov, da se je letalo sploh vzpenjalo oziroma se ni spuščalo. Pilota sta nato znova poskušala vklopiti avtopilota, podatki kažejo, da sta aktivirala sistem za avtomatsko uravnavanje trimanja. Pet sekund po tem dejanju je letalo znova potisnilo nos navzdol, pilota sta na vse sile poskušala preprečiti izgubo višine. Pet minut po vzletu se je v kabini začelo pojavljati opozorilo Terrain, terrain, Pull up, Pull Up (Teren, teren, vzpenjaj, vzpenjaj), senzorji so zaznali vlečno silo na krmilu, ki presega 90 kilogramov. 23 sekund po zadnjem avtomatskem trimanju navzdol se merjenje podatkov preneha.

V poročilu piše, da je v zadnjih sekundah letalo imelo hitrost 926 kilometrov na uro, nos letala je bil usmerjen proti tlom. Prav tako piše, da je Boeing predvideval, da bi v primeru napake sistema MCAS pilota sistem za avtomatsko trimanje letala izklopila in letela naprej, a se je v letu pojavila druga težava. Za razliko od airbusa A320 ima 737 še vedno kontrolne žice, ki upravljajo s krmili, hidravlika pa pomaga. Trimer, ki je na repu letala, je ujetnik aerodinamičnih sil med letom – hitrejše kot je letalo, težje je premikati krmila, saj na njih deluje veliko večja sila. Ko sta pilota izklopila sistem za avtomatsko trimanje, ki upravlja z elektromotorjem na posebnem vijaku, da premaga te sile, bi morala ta vijak premikati ročno, kar pa jima ni uspelo, saj so bile sile pri visoki hitrosti prevelike. Pilota sta zato, najverjetneje, poskušala sistem vklopiti, da bi dvignila nos, zaradi vseh ostalih opozoril in dejstva, da nista vedela, da MCAS obstaja, pa sta sprožila sosledje dogodkov, ki se je končalo z nesrečo.

Boeing je obljubljal, da bo pilot na 737-800 NG, če bo želel leteti na maxu, samo prebral poseben tekst. 
Boeing je obljubljal, da bo pilot na 737-800 NG, če bo želel leteti na maxu, samo prebral poseben tekst.  FOTO: AP

Nesrečni boeing 737 max bo deležen novih popravkov

Zvezna agencija za letalski promet je izdala nov krog servisnih popravil za boeing 737 Max. Gre za popravila delov letala, ki bi lahko bili izpostavljeni udarom strele in drugim napakam, ki bi lahko povzročile odpovedi motorja.

Predlagani popravek, ki ga je v torek izdala zvezna letalska uprava, navaja, da so nekatere plošče na letalih, vključno s kovinsko plastjo, ki služi kot del zaščite za ožičenje letal, podvržene potencialnim "elektromagnetnim vplivom udarov strele ali polj z obsevanjem z visoko intenzivnostjo". Zadnja direktiva Zvezne agencije za letalski promet (FAA) je prišla manj kot tri mesece po izdaji servisnega biltena, v katerem priporočajo ukrepe na ploščah, ki obdajajo motorne nosilce boeinga 737 max.

FAA ocenjuje, da bi varnostno popravilo potrebovalo 128 letal 737 Max, registriranih v ZDA. Decembra so pri proizvajalcu povedali, da ima lahko na letalih, proizvedenih med februarjem 2018 in junijem 2019, zaščitna folija luknje znotraj kompozitnih plošč. Boeingov tiskovni predstavnik je dejal, da se podjetje poskuša uskladiti s strankami pred vrnitvijo letala v operativo. A kdaj bo 737 Max znova poletel, ni znano. V družbi upajo, da bo to na polovici letošnjega leta.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jermen
14. 03. 2020 15.32
+1
Enako bo z Amerisko Tesli
mikitr
14. 03. 2020 14.48
+28
Davidiff297,kdo po tvoje pa ima pravico ,da zaradi zaslužka ubije enega človeka,ti so jih ogromno.Zame noben denar ne odtehta tega(oz.je odškodnina tolažba),odgovorni bi morali za dolgo za rešetke.
Davidoff297
14. 03. 2020 15.40
+24
Nobeden nima te pravice, da ubije človeka, vsi pa vemo, da marsikatera multinacionalka sploh ne gleda na to in gleda samo na dobiček, kar pa je zelo žalostno...
Davidoff297
14. 03. 2020 14.33
+19
Letalski prevoz je še vedno daleč najbolj varen prevoz, če samo pogledate v zrak koliko letal je v zraku, na tisoče... Problem je v tem, da če uporabijo nove stvari, ki niso bile preizkušene in naučene... Sem kar nekaj potoval po svetu, ko se usedeš na letalo kakšne eksotične kompanije samo moliš, da živ končaš potovanje... Čeprav, če pogledamo realno tudi afriške države imajo bistveno boljša letala, kot pred leti in tudi varna. Res je slišati veliko ko umre recimo 200 ljudi, ampak to ni vsak dan, koliko jih pa umre na cestah? Verjetno x10 od zgornje vsote, natančnost je verjetno višja, saj tega ne spremljam... Si pa predstavljam agonijo pilotov, ki so hoteli rešiti, pa niso mogli...
21dcba
14. 03. 2020 14.32
+17
Napaka: vsa letala so bila opremljena s samo dvema senzorjema vpadnega kota. Ce bi zeleli t.i. "fail-safe" sistem, bi potrebovali tri.
avgustina
14. 03. 2020 14.39
+5
Mi je povedal en pilot da se je baje mcas izmenicno zanasal 1x na en 1x na drug sensor. Nikoli na oba skupaj...
Ost1234
14. 03. 2020 13.50
+26
Ameriška tehnologija ....Še poletel ni, pa je že za v smeti ....
Bibosan
14. 03. 2020 13.47
+14
"Pri povečani moči motorjev, recimo med vzletom ali neuspelim pristankom, je letalo imelo tendenco, da dvigne nos letala več (NE VEČ AMPAK BOLJ, slovenščina sedi, ena), kot pa so to bili navajeni piloti letal prejšnje generacije 737-800 NG."
VAREN
14. 03. 2020 13.52
-7
Zapenjaš za nepomembne malenkosti. Ti pa že prvi znak postaviš napačno. Si na istem.
avgustina
14. 03. 2020 13.56
+3
Sploh ne. Mislim da je zadel bistvo. Mcas je bil dodan ravno zaradi tega, ker so hotel max pilotom dalt obcutek da so na NG. In Mcas bi moral nevidno regulirat te razlike v aerodinamiki. Kako se je koncalo pa vemo
VAREN
14. 03. 2020 14.00
-3
Avgustina, še enkrat dobro preberi tekst Bibosana o čem piše. Potem ne boš pisala neumnosti.
avgustina
14. 03. 2020 14.34
+6
Vedezvevse
14. 03. 2020 13.40
+18
živa groza....precednika Boelinga in odgovorne pa na električni stol...
bugykite
14. 03. 2020 13.28
+40
Podjetje bi bilo potrebno likvidirat, vodstvo pa poslati v zapor. Ampak ne, še naprej razvijajo nova super letala in pridobivajo državne posle oz. naročila. Denar je sveta....
KungFuPanda
14. 03. 2020 13.53
+25
B737 in B777 sta dobri letali. Max je pa zanič, ker je šlo za hitenje in zbijanje stroškov. Vodstvo bi moralo it v zapor, ampak podjetja pa nima smisla likvidirat, ker imajo na trgu še vedno ogromno dobrih letal in tudi letalske družbe rabijo dele za servisiranje.
Marinanjo
14. 03. 2020 13.18
-2
Esej za sendvič
Iluzionist
14. 03. 2020 13.09
+14
enota za silo je newton, kilogrami so za maso
Wahl
14. 03. 2020 12.47
+32
Fazlić, imaš dobre članke, kar je prej izjema kot pravilo na 24 ur in še podpis s polnim imenom, ter priimkom. Le tako naprej.
VAREN
14. 03. 2020 12.48
-11
Prepisat poročilo agencije, ki raziskuje nesreči je pa res umetnost.
ILikeIke
14. 03. 2020 14.58
+3
Zraven pa še uporaba Google translate, pa postane novinar na 24*/r
Wahl
14. 03. 2020 12.45
+19
Pameten pilot se boeingovi leteči krsti niti približal ne bo.
kita1234
14. 03. 2020 12.38
+31
ce to nebi bilo amerisko podjetje bi vrtoglave odskodnine padale, samo poglejte odskodnine, ki jih amerisko sodstvo prisodi na racun evropskih podjetij (Basf, Ikea, VW,...)
VAREN
14. 03. 2020 13.00
+11
Ne skrbi, še kako bodo padale tožbe in odškodnine, samo počakaj na končno poročilo agencije.
rockon
14. 03. 2020 12.32
+29
Odgovorni v Boeing-u bi morali kazensko odgovarjati, podjetje pa naj izplača takšne odškodnine, da bi zaradi njih propadlo. Požrešni kapitalistični Američani...
flexilbe principles
14. 03. 2020 12.22
+41
Zelo dober članek!
avgustina
14. 03. 2020 12.25
+9
Se strinjam, samo najverjetneje dobesedno prepisan od nekje.
Dfzl2018
14. 03. 2020 12.53
+13
Nič ni bil prepisan. Samo hudič od poročila ima 180 strani, to pa je potrebno prebrat in sestavit sliko ;) LP Daniel
joze drugi
14. 03. 2020 12.56
+4
Res dober, lahko bi pa bil malo bolj povezano in razumljivo napisan, kar naenkrat so začeli opisovat neke plošče.
Dfzl2018
14. 03. 2020 13.02
+1
Strinjam. V glavi včasih izpade bolj razumljivo ;)
Marko Podganjek
14. 03. 2020 12.19
+20
Jaz na ta avion, kjer software popravlja napačno konstruiranje ne vstopim. Pa četudi bi moral z ladji potovat
gizmo28
14. 03. 2020 12.15
+26
kupite airbus, je boljši
User1832247
14. 03. 2020 12.06
+13
................. to sramoto naj v reno odpeljejo- reciklirajo in pretopijo - bo vsaj za nekaj uporabno!
VAREN
14. 03. 2020 11.59
+8
Tresenje krmila je za pilota jasen signal, da letalo izgublja vzgon. To pa pomeni, da je potrebno nos letala obrniti navzdol in povečati hitrost. Če zaradi bližine zemlje ni mogoče usmeriti nosa letala navzdol, ga je potrebno izravnati. Trimer je to poskušal narediti, a sta ga pilota, z vleko krmila proti sebi negirala. Ostalo pa so samo tehnične napake. Žal BOING rabi še malo znanja pa bo bolje. A za mene AIRBUSA ne bo nikoli dohitel.
HoS
14. 03. 2020 12.02
-32
Ko je BOING delal letal se je Airbus igral s papirnatimi avioncki
HoS
14. 03. 2020 12.04
+7
In ko si ze tak strokovnjak tukaj gre za napako na softwareu ne pa na letalu dejansko....
VAREN
14. 03. 2020 12.05
+9
Vprašaj se, kdo je delal v BOINGU. Na tvojo žalost je to že zgodovina.
Zanesenjak
14. 03. 2020 12.09
+10
Treslo je elektronsko, da opozori pilota in ne zaradi pomanjkanja vzgona.
Marko Podganjek
14. 03. 2020 12.21
+9
Hos, ni res. Gre za napako na letalu, ki jo popravlja program. Večji motor ne dopušča normalne vgradnje, zato so ga porinili pred krila namesto pod, pol pa težišče ni več uravnoteženo...
slo_veter
14. 03. 2020 12.29
+5
HoS .. res je in potem je v 90ih kupil McDouglas in vse se je začelo gledati skozi denar. 15 let slabega managementa je naredilo svoje.
VAREN
14. 03. 2020 12.41
-3
Prvo se kaj nauči potem pa piš. Pojma nimaš.
VAREN
14. 03. 2020 12.46
+0
JA Slo ne piš, če pojma nimaš. Ob pomanjkanju vzgona, elektronika da signal krmilu, da se začne trest in tako pilotu sporoči težavo. Ne piš neumnosti, če pojma nimaš o tehniki.
Banion
14. 03. 2020 11.49
+44
Cenene,cenenje, več profita, več profita, višje nagrade vodstvu, več za kako volilno kampanjo. Ljudje? Ja koga sploh btigajo