Tujina

Netanjahu obljubil varen prehod za civiliste v Rafi

Tel Aviv, 11. 02. 2024 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
0

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ob številnih svarilih pred izraelsko ofenzivo na mesto Rafa na skrajnem jugu Gaze v intervjuju dejal, da bo izraelska vojska pred ofenzivo zagotovila varen prehod za civilno prebivalstvo, in da pripravljajo poseben načrt za to. Ob tem je zavrnil opozorila pred katastrofo v mestu, kjer živi več kot milijon razseljenih Palestincev.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v pogovoru za ameriško televizijo ABC News, ki bo predvajan danes dejal, da je ofenziva ključnega pomena za zatrtje palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

"Zmaga je na dosegu roke. To bomo storili," je vztrajal pri ofenzivi. V odlomkih intervjuja, ki so bili objavljeni v soboto zvečer, je dodal, da bodo uničili še preostale Hamasove teroristične bataljone in osvojili Rafo, ki jo je označil za zadnjo trdnjavo.

"To bomo storili in hkrati zagotovili varen prehod za civilno prebivalstvo, da bo lahko odšlo." Pojasnil je še, da glede tega pripravljajo poseben načrt, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je omenil, da bi lahko kot varna območja za civiliste uporabili ozemlje severno od Rafe.

Netanjahu je tako posredno odgovoril na številna svarila mednarodne skupnosti, da bi ofenziva na Rafo povzročila humanitarno katastrofo.

Voditelji Hamasa v Gazi opozarjajo, da bi ofenziva v Rafi lahko zahtevala več deset tisoč žrtev. Tudi ZDA, ki veljajo za eno glavnih zaveznic Izraela, so sporočile, da ne podpirajo kopenske ofenzive v Rafi, in opozorile, da bi takšna operacija, če ne bo ustrezno načrtovana, povzročila katastrofo.

Na kritike, da bi Izrael z napadom na Rafo prestopil vse meje, pa je Netanjahu dejal, da tisti, ki nasprotujejo ofenzivi, Izraelu sporočajo, naj izgubi vojno s Hamasom, ki naj ostane v mestu.

Hamas: Izraelska ofenziva v Rafi bi ogrozila pogajanja o talcih

Gaza, 11. februarja - Napovedana izraelska ofenziva bi ogrozila pogovore o izpustitvi talcev, ki so bili zajeti v napadih 7. oktobra lani, je sporočilo palestinsko gibanje Hamas.

Mednarodna skupnost svari, da bi ofenziva na Rafo povzročila humanitarno katastrofo. V mestu blizu meje z Egiptom je trenutno okoli 1,4 milijona ljudi, kar je približno polovica celotnega prebivalstva območja Gaze. Večina se je v Rafo zatekla pred izraelskimi napadi v drugih delih Gaze, številni živijo zunaj ali v šotorih, v mestu pa je že zdaj pomanjkanje hrane, vode in medicinske oskrbe.

Hamas opozarja, da bi ofenziva v Rafi lahko zahtevala več deset tisoč žrtev. Tudi ZDA, ki veljajo za eno glavnih zaveznic Izraela, so sporočile, da ne podpirajo kopenske ofenzive v Rafi, in opozorile, da bi takšna operacija, če ne bo ustrezno načrtovana, povzročila katastrofo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja