Tujina

Netanjahu predstavil povojni načrt za Gazo

Tel Aviv, 23. 02. 2024 20.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je varnostnemu kabinetu predstavil načrt za upravljanje Gaze po končani vojni s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. V skladu z načrtom bi izraelska vojska ohranila neomejeno svobodo delovanja na celotnem območju Gaze, enklavo pa bi vodili lokalni uradniki, ki nimajo povezav s Hamasom.

Izraelska vojska bo vojno nadaljevala, dokler ne bo dosegla svojih ciljev, ki so uničenje vojaških zmogljivosti in infrastrukture Hamasa in Islamskega džihada, vrnitev talcev ter dolgoročna odstranitev vseh varnostnih groženj z območja Gaze, poroča izraelski časnik Times of Israel.

Vojska bi ohranila "neomejeno svobodo delovanja na celotnem območju Gaze, da bi preprečila ponovni vzpon terorističnih dejavnosti", piše v dokumentu, ki neomajno delovanje vojske opisuje kot "vmesni ukrep". Prav tako bi Izrael kot vmesni ukrep ohranil varnostni nadzor nad celotnim območjem zahodno od Jordanije, torej tudi nad Zahodnim bregom.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu FOTO: AP

Načrt Benjamina Netanjahuja opisuje tudi popolno demilitarizacijo Gaze z izjemo tistega, kar je potrebno za vzdrževanje javnega reda. Po vojni pa naj bi palestinsko enklavo vodili lokalni uradniki, ki nimajo povezav "z državami ali subjekti, ki podpirajo terorizem". Načrt pri tem ne omenja vloge palestinske uprave na Zahodnem bregu.

Izrael bo prav tako nadaljeval z že začetim projektom vzpostavitve varovalnega pasu na palestinski strani meje z Gazo, ki bo deloval, "dokler bo obstajala varnostna potreba po njem". Načrt pa vključuje tudi ukrepe za preprečevanje tihotapljenja iz Egipta v Gazo, tudi prek mejnega prehoda Rafa.

Hamas je danes zavrnil Netanjahujev načrt. Kot je namreč na novinarski konferenci v Bejrutu povedal predstavnik gibanja Osama Hamdan, Netanjahu predstavlja ideje, za katere dobro ve, da ne bodo nikoli uspele, navaja AFP.