Tujina

(Ne)učinkovite sankcije: britansko podjetje v milijardni posel z Rusijo

London/Moskva, 08. 04. 2023 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podjetje iz Združenega kraljestva je v Rusijo kljub sankcijam poslalo za 1,1 milijarde vredno elektronsko opremo. V pošiljkah se med drugim najdejo polprevodniki, strežniki, prenosni računalniki, telekomunikacijska omrežna oprema in druga elektronika. Lastnik podjetja se odgovornosti izogiba.

Poleg komercialne elektronske opreme, ki je sicer predstavljala največji delež pošiljk, pa se najde tudi bolj profesionalna oprema, na primer visokozmogljivi mikročipi in strežniki, ki lahko podpirajo rusko telekomunikacijsko infrastrukturo.
Poleg komercialne elektronske opreme, ki je sicer predstavljala največji delež pošiljk, pa se najde tudi bolj profesionalna oprema, na primer visokozmogljivi mikročipi in strežniki, ki lahko podpirajo rusko telekomunikacijsko infrastrukturo. FOTO: AP

Pogovori o učinkovitosti sankcij, ki so jih zahodne države od začetka invazije na Ukrajino uvedle proti Rusiji, se nadaljujejo. V Veliki Britaniji so namreč s pomočjo pregleda carinskih tokov odkrili podjetje, ki je v sankcionirano državo v zadnjem letu poslalo za več kot milijardo evrov vredno elektronsko opremo. Mykines Corporation LLP se v ruskih evidencah nahaja v tabelah 'pošiljateljev pošiljk'. Podjetje, registrirano v eni izmed vrstnih hiš v Londonu, je v Rusijo pošiljalo polprevodnike, strežnike, prenosne računalnike, telekomunikacijsko omrežno opremo in drugo elektroniko. 

Poleg komercialne elektronske opreme, ki je sicer predstavljala največji delež pošiljk, se najde tudi bolj profesionalna oprema, na primer visokozmogljivi mikročipi in strežniki, ki lahko podpirajo rusko telekomunikacijsko infrastrukturo. Ob tem se v carinskih zapisih pojavljajo nejasne navedbe, saj so na primer ruska podjetja za kilogram papirja plačala tudi 500.000 evrov. Iz carinskih zapisov pa je razvidno, da je bila oprema proizvedena pri različnih tehnoloških podjetjih, od Huaweia do H3C-ja, AMD-ja ter Appla in Samsunga. 

Britanska vlada: Morebitne kršitve jemljemo zelo resno

Seznami pa še razkrivajo, da večina te opreme v Rusijo, vsaj glede na sankcije, ne bi smela. Če bi britansko podjetje sankcije upoštevalo in v Rusijo uvozilo le dovoljeno opremo, bi zaslužilo približno 893 milijonov evrov manj. Transakcije med podjetjem in državo pa bi bile legitimne le, če bi jih izrecno dovolila britanska vlada, a podjetje Mykines dovoljenja ni pridobilo, poroča Financial Times.

"Vsa podjetja, registrirana v Združenem kraljestvu, so po zakonu zavezana spoštovati režim sankcij proti Rusiji. Morebitne kršitve jemljemo zelo resno, vendar ne razpravljamo o podrobnostih, kako uveljavljamo trgovinske sankcije za posebne primere," pa so zadevo komentirali na britanski vladi. 

 Če bi britansko podjetje sankcije upoštevalo  in v Rusijo uvozilo le dovoljeno opremo, bi zaslužilo približno 893 milijonov evrov manj
Če bi britansko podjetje sankcije upoštevalo in v Rusijo uvozilo le dovoljeno opremo, bi zaslužilo približno 893 milijonov evrov manj FOTO: Shutterstock

Lastnik pravi, da ni odgovoren. Nadzornik ukrajinski rudarski delavec? Njegova predhodnica pa plesalka ob drogu?

Kdo pa je lastnik podjetja? Kot poročajo britanski mediji, gre za Savvasa Themistocleousa. Ta je podjetje kot edini lastnik ustanovil leta 2013, takrat pod imenom Russian trading company. Odgovornost podjetja za trgovanje z Rusijo je preložil na Vitalija Poliakova, sicer Ukrajinca, ki je v podjetju zadolžen za 'nadzor'. Po poročanju ukrajinske obveščevalne skupine Molfar pa imenu ustreza le ena oseba, in sicer 53-letni cestni delavec, ki je zaposlen v ukrajinskem rudarskem podjetju. Poliakov se na vprašanja medijev ni odzval. 

Do lanskega avgusta je sicer položaj nadzornice zasedala 34-letna Ukrajinka, rojena v istem mestu kot Poliakov. Glede na pridobljene podatke tujih medijev se je leta 2018 preselila v Veliko Britanijo, se udeležila dvotedenskega tečaja angleškega jezika, prebivališče pa našla pri družini gostiteljici. Na njeni spletni strani pa piše, da se ukvarja z informacijsko-tehnologijo in plesom ob drogu. Tudi ona se na vprašanja medijev ni odzvala.

V Rusijo dovažali prek Kitajske: zahodna oprema se izrablja v vojaške namene

Pojavila pa se je še ena dilema. Podjetje Mykines je namreč opremo v Rusijo dovažalo prek tretjih držav, predvsem Kitajske. Ali lahko torej poskusi ustavitve poslovanja evropskih podjetij z Rusijo padejo v vodo? Ali to pomeni, da lahko Moskva kljub sankcijam pridobi dostop do tehnologije, ki jo nato lahko izrabi v vojaške namene?

Do ugotovitve, da se čez rusko mejo s strani britanskega podjetja prenaša večja količina elektronske opreme, je prišel profesor poslovne fakultete v Madridu Maxim Mironov, ki je strokovnjak za analizo carinskih tokov.
Do ugotovitve, da se čez rusko mejo s strani britanskega podjetja prenaša večja količina elektronske opreme, je prišel profesor poslovne fakultete v Madridu Maxim Mironov, ki je strokovnjak za analizo carinskih tokov. FOTO: Shutterstock

Podjetje je namreč večino opreme poslalo podjetjema Marsala in Merlin, ki veljata za velika distributerja računalništva in elektronike. Prvo podjetje sodeluje tudi s Microcontractom, podjetjem, ki si skupaj z državnim konglomeratom Rostecom lasti državni inženirski univerzitetni center. Rostecom proizvaja in raziskuje na področju letalstva, mikroelektronike, senzorjev in industrijske elektronike. 

Do ugotovitve, da se čez rusko mejo s strani britanskega podjetja prenaša večja količina elektronske opreme, je prišel profesor poslovne fakultete v Madridu Maxim Mironov, ki je strokovnjak za analizo carinskih tokov. Britanski finančni časopis pa je podatke profesorja preveril tudi s pomočjo komercialnega ponudnika carinskih podatkov ImportGeniusa.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja